Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

Putins nikns par rubļa sabrukumu. Tiek sasaukta ārkārtas sanāksme

© Scanpix

Rublis sabrucis līdz 100 vienību līmenim par dolāru - uz sabrukuma fona Krievijas prezidents Vladimirs Putins sasaucis ārkārtas sanāksmi, raksta unian.net.

Kā ziņo “Financial Times”, atsaucoties uz saviem avotiem, tikšanās būs veltīta ārvalstu valūtas kontroles pastiprināšanai Krievijas Federācijā, jo Krievijas Centrālās bankas likmes palielināšana no 8,5% līdz 12% nevarēja apturēt rubļa kritumu.

Kā teikts materiālā, Krievijas Federācijas prezidents iecerējis uzklausīt Krievijas Federācijas Finanšu ministrijas pārstāvjus un pieprasīt, lai eksportētāji daļu no ārvalstu valūtas ieņēmumiem, no kuriem lielākā daļa šobrīd atrodas ārvalstīs, konvertē rubļos.

Valsts kases departamenta priekšlikumi paredz, ka eksportētājiem ir jāpārdod līdz 80% no saviem ārvalstu valūtas ieņēmumiem 90 dienu laikā pēc piegādes un jāaizliedz uzņēmumiem, kas atsakās ievērot noteikumus, saņemt valdības subsīdijas.

Tāpat ierosinātie pasākumi ietver aizliegumu maksāt dividendes un izsniegt aizdevumus ārvalstīs, importa subsīdiju likvidēšanu, valūtas maiņas darījumu ierobežošanu, samazināt ārvalstu valūtas daudzumu, ko eksportētāji drīkst izvest no Krievijas.

12. augustā rubļa kurss sabruka līdz 100 vienībām par dolāru - viens dolārs bija 100 Krievijas rubļu vērts. Lielāks kritums fiksēts tikai 2022. gada martā, kad Krievijas rubļa kurss nokritās līdz 107 rubļiem par dolāru.

Eksperti uzskata, ka viss sliktais, kas varēja notikt ar Krievijas ekonomiku, noticis vienas dienas laikā.

16. augustā Reuters rakstīja, ka Maskava gatavo ārkārtas ierobežojumus rubļa atbalstam.