Ukrainas kara 540. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:10]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:10. Turcija brīdinājusi Maskavu par nepieciešamību izvairīties no tālākas spriedzes eskalācijas, pēc tam kad Krievijas jūras spēki nedēļas nogalē bija uzbrukuši Turcijas tirdzniecības kuģim, pavēstīja Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana kanceleja.

"Pēc [Krievijas] iejaukšanās mūsu partneri Krievijas Federācijā tika atbilstošā veidā brīdināti par nepieciešamību izvairīties no šādām darbībām, kas novedīs pie spriedzes eskalācijas Melnajā jūrā," teikts paziņojumā.

22:56. Čehijas aizsardzības ministre Jana Černohova sacīja, ka padomju laikā ražotie helikopteri Mi-24, kurus Čehija aizstāj ar amerikāņu helikopteriem, varētu tikt izmantoti Ukrainā.

22:01. Baltkrievijas līderisLukašenko atzinies, ka daļa Krievijas armijas iebruka Ukrainā no Baltkrievijas teritorijas, vēsta UNIAN.

21:21. Francijas bijušais prezidents Nikolā Sarkozī izsaucis sašutumu Kijivā un Parīzē, intervijā laikrakstam "Le Figaro" pieļaujot, ka Krievijas-Ukrainas karu varētu izbeigt, panākot kompromisu ar Krieviju, arī sarīkojot jaunus referendumus okupētajās teritorijās.

Ukrainas prezidenta biroja padomnieks Mihailo Podoļaks norādīja, ka Sarkozī spriedumi balstīti "noziedzīgā loģikā"

"Nevar tirgoties ar citas tautas teritoriju, jo jums no kāda ir bail vai tāpēc, ka esat draugos ar noziedzniekiem," skaidroja padomnieks.

20:37 Krievija ar zināmiem panākumiem līdz 2025. gadam centīsies saražot 6000 uzbrukuma bezpilota lidaparātus rūpnīcā Alabugas pilsētā (Tatarstānas Republikas speciālā ekonomiskā zona) Par to raksta "Washington Post", atsaucoties uz dokumentiem, kas saņemti no personas, kura apgalvo, ka iebilst pret karu ar Ukrainu un ir iesaistīta Irānas dronu ražošanā Krievijas teritorijā.

19:09 Čehijas varas iestādes plāno nodot Ukrainai pašu valstī neekspluatētos helikopterus Mi-24V.

Par to paziņojusi valsts aizsardzības ministre Jana Černohova, vēsta ČT24. Ministrs precizēja, ka šo veco helikopteru vietā Čehijas armija no ASV saņems jaunus UH-1Y Venom un AH-1Z Viper helikopterus.

Černohova atzīmēja, ka helikopteri Mi-24V paveica lielisku darbu un kalpoja pat ilgāk, nekā paredzēts.

18:15 Ukraina saņems vēl vienu militārās palīdzības paketi no Zviedrijas par 3,25 miljardiem Zviedrijas kronu (gandrīz 300 miljoniem dolāru). Attiecīgo lēmumu pieņēma Zviedrijas parlaments.

Konkrēti, Ukrainas armijas vajadzībām tiks nodota munīcija un rezerves daļas gandrīz 1,1 miljardu Zviedrijas kronu vērtībā un kravas automašīnas un atmīnēšanas aprīkojums 2,15 miljardu Zviedrijas kronu vērtībā.

Turklāt Riksdāgs atbalstīja lēmumu pārdot AMRAAM gaiss-gaiss raķetes ASV, kuras vēlāk tiks nodotas Ukrainai.

17:26 Galvenā izlūkošanas direkcija atzīst, ka iespējamas Krievijas Federācijas provokācijas vai uzbrukumi Ukrainas Neatkarības dienā, jo Ukrainas valstiskuma simboli spēcīgi kaitina krievus. To vienotā ziņu teletona ēterā sacīja Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direktorāta pārstāvis Andrijs Jusovs.

16:06 Vācija nodeva Ukrainai divas maza darbības rādiusa pretgaisa raķešu sistēmas IRIS-T SLS palaišanas iekārtas.

Tāpat saskaņā ar Vācijas valdības sniegto informāciju jaunajā militārās palīdzības paketē bija iekļauti aptuveni pieci tūkstoši 155 mm dūmu šāviņu, desmit pārnēsājamie radari Ground Observer 12 pretbateriju kaujas un kravas pārvadāšanai (četri 8x8 HX81 kravas vilcēji un piecas tiem paredzētas puspiekabes). astoņi iekrāvēji uz 15 tonnām).

Ziņojumā norādīts, ka šogad Ukraina saņēma militāro palīdzību no Vācijas kopumā 5,4 miljardu eiro apmērā.

14.56. Labklājības ministre Evika Siliņa (JV) šodien Bērnu lietu sadarbības padomē akcentēja pašvaldību un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) lomu ukraiņu bērnu saudzīgā un savlaicīgā integrēšanā mūsu sabiedrībā un vispārējā izglītības sistēmā.

Viņa uzsvēra, ka "mūsu uzdevums ir parūpēties, lai nerastos finansējuma pārrāvums nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem sekmīgai integrācijai Latvijas vidē, skolā un sabiedrībā." Šobrīd no visiem Latvijā dzīvojošajiem bērniem 2% ir no Ukrainas. Taču, lai viņus veiksmīgi integrētu, Siliņas vērtējumā, ir nepieciešams nodrošināt līdzvērtīgas iespējas iegūt izglītību, sociālo un veselības aprūpi, iesaistīties interešu izglītībā tieši tāpat kā ikvienam bērnam Latvijā.

"Daudzi no ukraiņu bērniem mācās tālmācības programmās, tāpēc vajadzētu panākt, ka bērnus izglītības iestāde, Latvijas atbalsta sistēma ierauga laikus un spēj sniegt nepieciešamo atbalstu," norādīja Siliņa.

13.53. Igaunijas Tieslietu ministrija izstrādājusi likumprojektu, kas paredz aizliegt agresorvalstu pilsoņiem balsot pašvaldību vēlēšanās.

Pašreizējā situācijā šis aizliegums attiektos uz Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem, jo abas šīs valstis īsteno agresiju pret Ukrainu.

Likumprojekta autori norāda, ka Igaunijas valsts iestādēm nav iespēju pārliecināties, vai agresorvalstu pilsoņi ir brīvi no šo valstu ietekmes.

12.28. Ukrainas armijai šorīt izdevies notriekt divus Krievijas helikopterus "Ka-52", paziņojušas militārpersonas.

Ukrainas bruņoto spēku 47.atsevišķās mehanizētās brigādes "Magura" karavīri pie Robotines notriekuši Krievijas helikopteru "Ka-52".

11.36. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba intervijā ziņu aģentūrai AFP atklājis, ka Kijiva vairākām Rietumu valstīm sniegusi garantijas, ka Ukrainas armija neizmantos sabiedroto dotos ieročus Krievijas teritorijā.

"Ja mūsu partneri lūdz mums dot garantiju, ka šāds un tāds ierocis tiks izmantots tikai Ukrainas teritorijā, mēs dodam šo garantiju un to ievērojam. Jā, ir bijuši vairāki gadījumi, kad mēs devām šādus solījumus un tos pildījām," trešdien intervijā AFP atzina Kuleba.

10.04. Ukrainas armija turpina ofensīvu trīs virzienos un guvusi panākumus uz dienvidiem no Urožaines, ceturtdien paziņojis ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

Ukrainas Aizsardzības ministrija trešdien paziņoja par Urožaines atbrīvošanu.

"Ukrainas Bruņotie spēki turpina veikt uzbrukuma operācijas Bahmutas, Melitopoles un Berdjanskas virzienos. Virzienā uz dienvidiem no Urožaines tie ir guvuši panākumus, nostiprinot savas pozīcijas, apšaudot identificētos ienaidnieka mērķus un veicot prettriecienus," paziņoja Kovaļovs.

09.11. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 256 050 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

08.39. Ukraina šajā rudenī un ziemā vēl nesaņems no sabiedrotajiem iznīcinātājus F-16, tāpēc tagad ir nepieciešams pastiprināt pretgaisa aizsardzību, televīzijā paziņoja Ukrainas Gaisa spēku preses sekretārs Jurijs Ihnats.

"Jau ir acīmredzams, ka mēs nevarēsim aizsargāt Ukrainu ar lidmašīnām F-16 šajā rudenī un ziemā," uzsvēra Ihnats.

07.48. Krievija vēl kādu laiku nevarēs izmantot nelikumīgi uzbūvēto Krimas tiltu starp okupēto Krimu un kontinentālo Krieviju, šādu viedokli pauda militārais eksperts Oļegs Ždanovs. Viņš prognozē jaunus uzbrukumus tiltam.

07.00. Ukraina ievērojami kāpina bezpilota lidaparātu ražošanu, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Prezidents savā vakara videouzrunā uzsvēra dronu nozīmi Ukrainas aizstāvēšanā pret Krievijas iebrukumu.

"Droni ir "acis" un aizsardzība uz frontes līnijas (..) Droni ir garantija, ka cilvēkiem nebūs jāsamaksā ar savām dzīvībām, kad var tikt izmantoti droni," sacīja Zelenskis.

00:10 Francijas Bruņoto spēku ministrija izsludinājusi konkursu par atbalstu Ukrainas militārpersonu apmācībām, vēsta "Le Point". Tādējādi departaments pavēris durvis privātu partneruzņēmumu piesaistei šai misijai - galvenokārt tos, kurus dibināja vai vadīja bijušās Francijas militārpersonas.

Svarīgākais