Kādā pozā vislabāk gulēt? Atbild zinātnieki

© Pixabay.com

Lai arī miegs ir viena no nozīmīgākajām labas veselības sastāvdaļām, ir pārsteidzoši, cik maz ir veikti liela mēroga pētījumi par šo tēmu. Kādā pozā vislabāk gulēt? Uz šo jautājumu atbildi meklēja bbc.uk. žurnālisti.

Pētnieki Dānijā izmantoja mazus kustības sensoru detektorus, kurus piestiprināja brīvprātīgo augšstilbiem, muguras augšdaļai un augšdelmiem pirms gulētiešanas, lai noteiktu viņiem ērtāko gulēšanas stāvokli. Tika atklāts, ka miegā cilvēki nedaudz vairāk nekā pusi laika pavadīja uz sāniem, aptuveni 38% - uz muguras un 7% - uz vēdera. Jo vecāki bija cilvēki, jo vairāk laika viņi pavadīja, guļot uz sāniem.

Gulēšana uz sāniem ir visizplatītākā poza, un pētījums atklāja, ka tie, kas gulēja uz labā sāna, gulēja nedaudz labāk nekā tie, kas gulēja uz kreisajiem sāniem, kam sekoja gulēšana uz muguras.

Citā nelielā pētījumā tika aplūkoti jūrnieki, kas strādā uz tirdzniecības konteinerkuģiem, un atklājās, ka elpošanas traucējumi, piemēram, krākšana, bija biežāk sastopami, kad jūrnieki guļ uz muguras.

Turpretim gulēšana uz sāniem palīdz atbrīvot augšējos elpceļus un neļauj mēlei nosprostot rīkli, tādējādi samazinot krākšanu. Dažos gadījumos ir pierādīts, ka pāreja no gulēšanas galvenokārt uz muguras uz gulēšanu uz sāniem pilnībā atrisina miega krākšanas problēmu.

Gulēšanai uz sāniem var būt arī citas priekšrocības. Piemēram, pētījumi par Nigērijas konteinerkuģu metinātāju miega modeļiem parādīja, ka tiem, kas gulēja uz muguras, biežāk bija muguras un kakla sāpes, salīdzinot ar tiem, kuri gulēja uz sāniem.

Bet tas nenozīmē, ka gulēšana uz sāniem der visiem vai ir panaceja pret visām sāpēm - tas ir atkarīgs arī no precīzas pozas, kuru jūs ieņemat miega laikā. Pētnieki Rietumaustrālijā 12 stundas naktī novēroja brīvprātīgo guļamistabas, izmantojot automātiskās kameras, un atklāja, ka tie, kuri teica, ka regulāri pamostas ar stīvu kaklu, pavadīja vairāk laika guļot "provokatīvajās gulēšanas pozīcijās uz sāniem".

Šī frāze var uzburt jūsu prātā visdažādākās iespējas, taču šajā kontekstā tas nozīmē gulēt uz sāniem saliektā stāvoklī, piemēram, ar augšstilbu, kas sniedzas pāri otram augšstilbam, sagriežot mugurkaulu. Turpretī cilvēki, kuri gulēja taisnākā, vairāk atbalstītā sānu stāvoklī, ziņoja, ka viņiem ir mazākas kakla sāpes.

Kā būtu, ja liktu cilvēkiem izmēģināt jaunu gulēšanas pozīciju un pēc tam sekotu viņiem, lai noskaidrotu, vai tas ietekmē viņu sāpes?

Pētījumā, kas tika veikts ar gados vecākiem cilvēkiem, kuri piedalījās fitnesa programmā Portugālē, cilvēkiem ar muguras sāpēm tika dots norādījums gulēt uz sāniem, bet tiem, kuriem ir sāpes kaklā, mēģināt gulēt uz muguras. Pēc četrām nedēļām 90% dalībnieku teica, ka viņu sāpes ir mazinājušās.

Ja jūs ciešat no grēmām, iespējams, nākotnē ir vērts mēģināt gulēt vairāk uz kreisā sāna -

skābes refluksa gadījumā kuņģa sula izplūst no kuņģa, izraisot intensīvu dedzināšanu krūtīs.

Ja diskomforts atkārtojas atkārtoti, to sauc par gastroezofageālā refluksa slimību, kurai var būt nopietnas sekas. Viens no iespējamiem skaidrojumiem ir tāds, ka, guļot uz kreisajiem sāniem, savienojums starp kuņģi un barības vadu tiek uzturēts virs kuņģa skābes līmeņa. Gulēšana uz labajiem sāniem atslābina apakšējo barības vada sfinkteri, ļaujot skābei izkļūt.

Neatkarīgi no atbildes, ja jūs ciešat no grēmām, varētu būt vērts mēģināt gulēt vairāk uz kreisā sāna.

Un kā ar grumbām? Protams, guļot ar seju, kas ir iespiesta spilvenā, grumbas pasliktinās.

Žurnālā “Aesthetic Surgery Journal” plastisko ķirurgu grupa diezgan poētiski norādīja, ka sejas āda vislabāk tiek saglabāta, ja tā tiek apstrādāta kā "jūraszāle, kas šūpojas, kamēr ir piesieta pie kātiņa". Tāpēc ir svarīgi pēc iespējas mazāk nospiest seju, kamēr guļat, un negulēt ar seju uz leju.

Kādus secinājumus var izdarīt? Pirmkārt, šķiet, ka gulēšanai uz sāniem ir vairākas priekšrocības, taču precīzā poza var ietekmēt kakla un muguras sāpes - un puse, uz kuras guļat, var palielināt vai samazināt skābes refluksu, bet krākšana palielinās, ja guļat uz muguras.

Ir vērts izmēģināt jaunas miega pozīcijas, ja pašreizējā pozīcija neļauj jums labi izgulēties, turklāt speciālisti iesaka arī rakstīt miega dienasgrāmatu, lai atklātu sev vistīkamāko gulēšanas pozu!

Lai salds miegs!

Pasaulē

ASV prezidents Džo Baidens piektdien televīzijas intervijā noraidīja aicinājumus izstāties no pārvēlēšanas kampaņas, kurus izprovocēja viņa katastrofālais sniegums pagājušās nedēļas debatēs ar republikāņu kandidātu Donaldu Trampu.

Svarīgākais