Kremļa lakstīgalas nemitīgi atkārto mantru, ka Ukraina kā valsts nedrīkst pastāvēt

© Scanpix

Vistraģiskākā situācija krievu ideoloģiskajos vēstījumos ir ar Ukrainu.

Proti, Putins un viņu apkalpojošā propagandistu svīta nemitīgi uzsver, ka vēsturiski nekādas Ukrainas valsts nekad nav bijis, ka ukraiņi nav atsevišķa nācija, bet gan krievu tautas daļa un Ukraina ir Krievijas sastāvdaļa, kurai kļūdas dēļ Padomju Savienības līderis Ļeņins ir piešķīris neatkarību.

Kremļa politologi, piemēram, Vitālijs Tretjakovs, konsekventi Ukrainu dēvē tikai par Jaunkrieviju (Novarossija) un klāsta, ka neatkarīga Ukraina ir pārpratums.

Tāpat visas Kremļa lakstīgalas pārliecinoši atkārto mantru, ka Ukraina kā valsts nedrīkst pastāvēt, jo tā ir fašistiska un apdraud Krievijas drošību.

Zīmīgi, ka Kremļa "vēsturnieki" piecu mēnešu laikā ir sagatavojuši jaunu vēstures mācību grāmatu vidusskolām, kur īpaša sadaļa ir atvēlēta Krievijas iebrukuma Ukrainā pamatošanai.

"Grāmatā ir sadaļas par Krievijas karavīru "miera glābšanas operāciju" 2014.gadā, kad Maskava anektēja Krimas pussalu, kas pieder Ukrainai, to vairākkārt apzīmējot kā "nacistu valsti". Grāmata arī nosoda Rietumu sankcijas, raksturojot tās kā "sliktākas par Napoleonu, kurš 1812.gadā devās karagājienā uz Krieviju", raksta laikraksts "The Guardian". Laikraksts citē Putina padomnieku un bijušo kultūras ministru Vladimiru Medinski, kurš izteicies, ka grāmatā ir pilnīgi jauns, pārrakstīts skatījums uz Krievijas vēsturi.

Grāmatas galvenais mērķis ir attaisnot un pamatot Krievijas iebrukumu Ukrainā. Protams, ka pamatojums ir Krievijas drošība un vēlme aizstāvēt Donbasa iedzīvotājus, kurus apspiežot fašistiskais Kijivas režīms, kas esot tikai un vienīgi ASV marionete.

Laikraksts "Deutsche Welle" raksta, ka, pēc grāmatas autoru domām, Ukrainā līdz Krievijas iebrukumam situācija bija raksturojama kā "sīva nacionālā, lingvistiskā un kultūras vardarbība, ko pastrādā agresīva minoritāte pret vairākumu". Mācību grāmata arī cenšas nodot vēstījumu, ka jebkura sadarbība starp Eiropas valstīm, ASV un Ukrainu ir "nevis stipra Ukraina, bet vāja Krievija" un ka "pašreizējā Ukrainas hunta" nāca pie varas "asiņainas sacelšanās" rezultātā 2014.gadā, kuru pretēji tautas vairākuma gribai inspirēja ASV.

Svarīgākais