Ukrainas kara 538. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:25]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:25. Okupanti apturējuši automašīnu kustību uz "Krimas tilta".

22:00. Krievijas Komi republikas bijušais lauksaimniecības un patēriņa tirgus ministrs Deniss Šaronovs, pēc tam kad mobilizācijas sākumā saņēmis pavēsti no kara komisariāta, devies uz ASV, kur lūdzis politisko patvērumu, vēsta medijs RTVI. Sarunā ar RTVI eksministrs atklāja: "Es sāku saņemt signālus, ka palikt Krievijā nav droši, un kad 2022.gada oktobrī ieradās no kara komisariāta manā reģistrācijas adresē nodot pavēsti, man neatlika nekas cits, ko darīt. Kaut arī vecuma ziņā, principā, nebija tā, ka es atbilstu."

21:00. Krievijā Krasnodaras novadā avarējot armijas mācību lidmašīnai, dzīvību zaudējis Maikopas mācību aviācijas pulka pulkvedis Vadims Gurovs, platformā "Telegram" otrdien pavēstīja Adigejas prezidents Murats Kumpilovs. Gurovs vairākus gadus vadījis vienu no Maikopas garnizona armijas vienībām, viņš piedalījies militārajā operācijā Sīrijā un Krievijas pilna mēroga karā pret Ukrainu, teikts paziņojumā.

20:10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis otrdien ieradās Zaporižjas apgabalā un tikās ar karavīriem, kas veic uzbrukumu Melitopoles virzienā.

Zelenskis uzklausīja komandieru ziņojumus par kauju gaitu, kā arī apsprieda ar karavīriem viņu vienību problemātiskākos jautājumus.

19:00. Lielbritānijā aizdomās par spiegošanu Krievijas labā aizturēti trīs Bulgārijas pilsoņi, otrdien vēsta britu raidsabiedrība BBC. Orlins Rusevs, Bizers Džambazovs un Katrina Ivanova ilgus gadus dzīvojuši Lielbritānijā. Viņi aizturēti februārī. Atbilstoši izmeklētāju versijai aizturētie bulgāri strādājuši Krievijas specdienestu labā. Pie aizturētajiem atrastas Lielbritānijas, Bulgārijas, Francijas, Itālijas, Spānijas, Horvātijas, Slovēnijas, Grieķijas un Čehijas pilsoņu pases.

17:42 Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis darba braucienā uz Zaporižjes apgabalu apmeklēja Melitopoles virzienā veicošo brigāžu atrašanās vietas un uzklausīja informāciju par Ukrainas militārpersonu neatliekamajām vajadzībām. Ziņas nodos ārvalstu partneriem

16:29 Zviedrijas valdība otrdien paziņoja, ka dāvinās Ukrainai munīciju un rezerves daļas iepriekš dāvinātām ieroču sistēmām teju 300 miljonu eiro vērtībā.

Kā preses konferencē sacīja Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Junsons, kārtējā Zviedrijas militārās palīdzības paketē Ukrainai, kas būs jau 13., iekļauta munīcija un rezerves daļas 3,4 miljardu kronu (287 miljonu eiro) vērtībā.

Palīdzības paketē būs munīcija un rezerves daļas kājnieku kaujas bruņumašīnām CV-90, artilērijas sistēmām "Archer" un tankiem "Leopard 2".

Paketē būs iekļautas arī atmīnēšanas iekārtas un munīcija pretgaisa aizsardzības iekārtām, kas, kā norādīja ministrs, ir būtiski svarīgas, lai neļautu Krievijai dominēt Ukrainas debesīs.

Kā norādīja Junsons, valdība vēlas, lai parlaments par palīdzības paketi balsotu ceturtdien, un valdība tad jau piektdien varētu rīkoties tālāk.

Pirmo 12 militārās palīdzības pakešu vērtība ir aptuveni 17 miljardi kronu (1,44 miljardi eiro)

Zviedrija piešķīrusi arī humāno un civilo palīdzību 5,2 miljardu kronu (439 miljonu eiro) vērtībā.

16:20 Valsts prezidenta kancelejas vadītājs Andrijs Jermaks sacīja, ka raķetēs Kh-101, ko Krievija naktī uz 15.augustu izšāva uz Ukrainu, bija aptuveni 30 ārvalstīs ražotas mikroshēmas.

Kā telegrammā atzīmēja Jermaks, šīs raķetes krievi izgatavoja šogad aprīlī.

14:20 Ziņas no Luckas šodien, 15.augustā, ir traģiskas - Krievijas raķetes trieciena rezultātā gājuši bojā un ievainoti rūpnīcas darbinieki, kuri uzlidojuma laikā nedevās uz patversmi.

Sīkāku informāciju par ienaidnieka raķetes triecienu pastāstījusi bijusī uzņēmuma darbiniece, Luckas iedzīvotāja Marija Fidrika, vēsta "Suspilna". Darbiniece atzīmēja, ka pazīst cilvēkus, kuri kļuvuši par apšaudes upuriem. "Neko nevaru pateikt bez asarām. Šeit rūpnīcā nostrādāju 36 gadus. Tas ir ļoti smagi, es pazīstu šos cilvēkus, kuri gāja bojā," sacīja sarunu biedrs.

Žurnālisti atzīmēja, ka kopumā zināmi četri cietušie: viens cietušais ārstējas ambulatori, divi cietušie atrodas reģionālajā slimnīcā, bet vēl viens cietušais ar apdegumiem ievietots pilsētas slimnīcā.

13:19 Valdība otrdien atbalstīja 13 509 eiro pārdalīšanu, lai segtu izdevumus, kas radušies Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centram un Nodrošinājuma valsts aģentūrai šovasar saistībā ar psiholoģiskā atbalsta kursa sniegšanu Ukrainas robežsargiem.

Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā ir izveidota nodaļa "Dzintari". Nodaļā intensīva kursa veidā tiek sniegts no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāts psiholoģiskais atbalsts Latvijas dienestu amatpersonām.

Ukrainas robežsargi uzņemti nodaļas "Dzintari" telpās, nodrošināti ar psiholoģiskā atbalsta un fiziskās sagatavotības nodarbībām, kā arī nodrošinātas ar ēdināšanas pakalpojumu trīs reizes dienā.

12:46. Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrdien apsveikumā Ziemeļkorejas līderim Kimam Čenunam par godu valsts svētkiem aicinājis Maskavu un Phenjanu uz ciešāku sadarbību.

Krievija un Ziemeļkoreja - abas arvien lielākā izolācijā un apgrūtinātas ar sankcijām - ir satuvinājušās kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pagājušajā gadā.

11:44. Valsts drošības dienests (VDD) internetā konstatējis atsevišķus tiešus un netiešus aicinājumus pievienoties Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", aģentūra LETA uzzināja Latvijas specdienestā.

Plašākus komentārus dienestā nesniedza, taču apliecināja, ka līdz šim VDD publiskajā ārtelpā Latvijā uzlīmes vai citus "Vagner" propagandas materiālus nav konstatējis.

VDD atgādināja, ka saskaņā ar Nacionālās drošības likumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem ir aizliegts dienēt Latvijas nacionālajai drošībai riskus radošas ārvalsts bruņotajos spēkos vai militārā organizācijā.

Saskaņā ar Krimināllikumu par šī aizlieguma pārkāpšanu draud kriminālatbildība un var tikt piemērota brīvības atņemšana līdz četriem gadiem.

Tāpat saskaņā ar Krimināllikumu Latvijas pilsoņiem, nepilsoņiem, kā arī ārvalstniekiem, kuriem ir pastāvīgās uzturēšanās atļauja Latvijā, kriminālatbildība draud par aktīvu piedalīšanos ārpus Latvijas teritorijas notiekošā bruņotā konfliktā, kas vērsts pret kādas valsts teritoriālo neaizskaramību vai politisko neatkarību vai citādi ir pretrunā ar Latvijai saistošām starptautiskajām tiesībām.

10:23. Krievijas Dagestānas Republikas galvaspilsētā Mahačkalā pirmdienas vakarā notika eksplozija un izcēlās ugunsgrēks degvielas uzpildes stacijā, kurā gājuši bojā vismaz 27 cilvēki, bet vairāk nekā 100 guvuši ievainojumus, paziņojusi Ārkārtas situāciju ministrija.

Dagestānas Katastrofu medicīnas centrs iepriekš ziņoja, ka bojāgājušo vidū ir trīs bērni. Mahačkalas pilsētas administrācija paziņoja, ka pirmdienas vakarā izcēlies ugunsgrēks pēc sprādziena autoservisa ēkā tirdzniecības centra "Globus" rajonā.

Sprādziens izraisīja ugunsgrēku, kas pārsviedās no autoservisa uz blakusesošo degvielas uzpildes staciju un pārņēma 600 kvadrātmetru lielu teritoriju. Tā dzēšanā tika iesaistīti 260 ugunsdzēsēji.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 254 920 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 540 iebrucēji.

08:00. Krievija naktī veikusi gaisa uzbrukumus divām pilsētām Ukrainas rietumos, paziņojušas amatpersonas.

Ļvivas mērs Andrijs Sadovijs pavēstīja, ka pretgaisa aizsardzība notriekusi daudzas raķetes, bet trāpīts arī dzīvojamajiem namiem. "Augšējos stāvos ir izcēlies ugunsgrēks. Mēs evakuējam cilvēkus. Visi dienesti ir uz vietas," vietnē "Telegram" paziņoja Sadovijs.

Naktī notika uzbrukums arī Luckai, kas atrodas aptuveni 150 kilometrus uz ziemeļiem no Ļvivas. Luckas mērs Igors Poļiščuks ziņoja, ka trāpīts vienam no pilsētas rūpniecības uzņēmumiem. Luckā ievainoti divi cilvēki, pavēstīja Volīnijas apgabala gubernators.

07:00. Ukraina ir gatava boikotēt Olimpiskās spēles Parīzē, ja tajās būs ļauts piedalīties Krievijai un Baltkrievijai, lietotnē "Telegram" paziņoja Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs.

"Ukraina ir noskaņota apņēmīgi. Ir izveidota varena starptautiska koalīcija par godīgu sportu, kurā ir 35 valstis. Mēs kopā esam gatavi boikotēt Olimpiskās spēles Parīzē, ja Krievija un Baltkrievija tiks pielaistas pie dalības sacensībās," sacīja Šmihaļs.

"Mēs gaidām, ka Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) pieņems pareizu lēmumu un apņēmīgi atstums agresoru no Olimpiādes," viņš piebilda.

00:10 13. augusta rītā Krievijas armija trāpīja Ukrainas ciemam un "vienā rāvienā" nogalināja Lesju Koniščevu un viņas dzīvesbiedru Dmitriju Čuhraju, kā arī ģimenes bērnus: meiteni Sofiju, kura nebija pat mēnesi veca, un viņas 11 gadus veco brāli Artjoms .

Svarīgākais