Ukrainas kara 535. diena. Jaunākā informācija [20:36]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 12. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:36. Policija Polijā izmeklē uzlīmju, ar kurām mēģināts vervēt cilvēkus Krievijas algotņu grupējumam "Vagner", parādīšanos Krakovā.

Iedzīvotāji vairākos Krakovas mikrorajonos Polijas dienvidos ievērojuši A5 izmēra uzlīmes, sestdien informēja vietējā policija. Uzlīmēs redzams "Vagner" logotips ar uzrakstu angļu valodā "Esam šeit. Pievienojies". Uz uzlīmes attēlotais kvadrātkods ved uz algotņu bandas rekrutēšanas vietni, liecina policijas sniegtā informācija.

"Mēs nezinām, vai uzlīmju akcija ir joks vai arī notiek kas nopietnāks," teica Krakovas policijas pārstāve.

19:45. Ukraina izskata iespējas atcelt bezvīzu režīmu ar Izraēlu un lūgs partnerus Rietumos izslēgt Izraēlu no tā dēvētā Ramšteinas formāta saistībā ar "nedraudzīgu rīcību pret Ukrainu un prokrievisku pozīciju starptautiskajā arēnā", atsaucoties uz avotu Ukrainas Nacionālā drošības un aizsardzības padomē, ziņoja izdevums "Kyiv Post".

"Izraēlas varasiestādes nekad nav sniegušas nekādu reālu palīdzību. Tikmēr [Ramšreinas formāta] tikšanos laikā iegūto informāciju Izraēla izmanto savās interesēs," izdevumam atklājis avots, kas vēlējās palikt anonīms.

18:05. Okupēto Krimas pussalu un Krievijas teritoriju savienojošais Krimas tilts sestdien atkal deg un ir dzirdami sprādzieni, liecina sociālajos tīklos publicētie materiāli.

Vietnes "Telegram" kanālā "Krimskij veter" lasāms, ka uz laiku slēgta autotransporta satiksme pār Krimas tiltu, kā arī izskan informācija, ka tilts ir nopietni bojāts. Arī citos sociālajos tīklos tiek publicētas fotogrāfijas un video, kuros redzams dūmu mutulis virs tilta.

Krievijas izveidotās Krimas okupācijas administrācijas vadītājs Sergejs Aksenovs paziņoja, ka "Kerčas šaurumā pretgaisa aizsardzības spēki notriekuši divas ienaidnieka raķetes". Viņš apgalvoja, ka tilts nav cietis un dūmi ir "speciālo dienestu izveidots dūmu aizsegs", nevis uzlidojuma sekas.

16:05. Uz Lietuvu aizbēdzis vēl viens Krievijas armijas virsnieks leitnants Ivans Koroļovs, kurš nelegāli šķērsojis robežu, devies uz Viļņu, kur lūdzis politisko patvērumu, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Krievijas karavīrs 10.augustā aizturēts Viļņas autoostā un nogādāts robežkontroles punktā, kur vienu dienu tika aizturēts.

13:30. Krievijas armija aizvadītajā diennaktī uzbrukusi desmit Ukrainas apgabaliem, nogalinot vismaz piecus un ievainojot vēl vairākus civiliedzīvotājus, informē Ukrainas amatpersonas.

Doneckas apgabalā aizvadīto 24 stundu laikā apšaudītas 18 apdzīvotās vietas, nogalinot divus civiliedzīvotājus un vienu ievainojot. Apšaudēs bojātas 12 privātmājas, vietējais morgs, lauksaimniecības uzņēmuma angārs un civilā automašīna.

Ivanofrankivskas apgabalā piektdienas vakarā ar raķetēm tika apšaudīta infrastruktūra Ivanofrankivskas apgabalā. Raķete "Kinža" trāpīja kādas privātmājas teritorijā, nogalinot astoņus gadus vecu zēnu.

Harkivas apgabala Kupjanskas rajonā krievu uzbrukumā trāpīts dzīvojamā mājā, nogalinot 73 gadus vecu sievieti. Kopumā apgabalā artilērijas un mīnmetēju triecieni vērsti pret vairāk nekā 15 apdzīvotām vietām. Cita starpā apšaudes rezultātā sabojāta Timofivkas ūdenskrātuves hidrotehniskā infrastruktūra.

12:00.Ukrainas karaspēki pēdējo dienu laikā būtiski taktiski pavirzījušies Zaporižjas apgabala rietumos, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā par situāciju frontē.

Institūta analītiķi ziņo, ka panākumus ukraiņi guvuši vismaz trīs frontes posmos. 11.augusta ģeolokācijas kadri apliecina, ka Ukrainas karaspēks ir sasniedzis Robotines ziemeļu nomali un Urožaini pie Doneckas un Zaporižjas apgabala robežas. Vienlaikus analītiķi atzīst, ka pozīciju stabilitāte šajā posmā pagaidām nav skaidra.

"Šķiet, ka Ukrainas pretuzbrukuma operācijas piespiež Krievijas armiju pārvietot Krievijas spēkus, kas aizstāvas Zaporižjes apgabala rietumos, kas liecina, ka Ukrainas centieni šajā reģionā varētu ievērojami pasliktināt Krievijas aizsardzību," secinājuši eksperti, piebilstot, ka Robotinē nesen ieradusies Krievijas 7.gaisa desanta divīzija un vienības "Ahmat", kas ir pirmās jaunu krievu formējumu ierašanās šajā apgabalā.

10:12. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 253 290 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

09:00. Krievijas īstenotās Melnās jūras ostu blokādes dēļ Ukraina smagi strādā, lai attīstītu alternatīvus maršrutus labības eksportam, piektdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Mēs darām visu iespējamo, lai nodrošinātu, ka Ukraina turpina būt pārtikas drošības garants," Zelenskis sacīja savā vakara videouzrunā. Prezidents arī pateica, ka Ukrainas tautai ir vajadzīga piekļuve pasaules tirgiem.

Prezidents sacīja, ka ir apspriedis šo jautājumu ar armijas, izlūkdienesta un karaflotes vadītājiem, kā arī valdības pārstāvjiem.

00:10 Krievijas elite pat necenšas gāzt Vladimiru Putinu, tāpēc pēc zaudējuma karā pret Ukrainu Krievijā var izcelties pilsoņu karš. Šādu viedokli paudis Valsts prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

Kad krievu karavīri atgriezīsies mājās, viņš saka, viņus pārņems neapmierināta slepkavību tieksme, sajūta, ka elite viņus ir apmānījusi, un naids pret tiem, kas viņus nosūtīja uz Ukrainu.

Pēc Podoļaka domām, Putins pie šāda scenārija nespēs noturēt iekšējo situāciju Krievijā, tāpēc elitei pēc iespējas ātrāk vajadzētu pārņemt varu, lai sāktu Krievijas politiskā režīma pārveides procesu un atjaunotu normālas attiecības ar pasaulē.

Svarīgākais