Ziemeļkorejas diktators atlaiž savu štāba priekšnieku un aicina gatavoties karam

© Scanpix

Ziemeļkorejas Centrālās militārās komisijas sēdē trešdien, 9. augustā, tikai dažas dienas pēc tam, kad Kims apceļoja vairākas lielas ieroču rūpnīcas, tika atlaists štāba priekšnieks un izteikts aicinājums gatavoties karam, ziņoja Korejas Centrālā ziņu aģentūra, raksta lrytas.lt.

Šobrīd Seula un Vašingtona gatavojas lielām kopīgām mācībām, kas notiks vēlāk augustā, un kuras Ziemeļkoreja uzskata par mēģinājumu iebrukumam un ir jau vairākkārt brīdinājusi, ka tās var izraisīt “atriebību”.

Militārās sanāksmes laikā Kims atlaida Ģenerālštāba priekšnieku Paksu Ilu, aizstājot viņu ar vicemaršalu Ri Jongu Gilu. Trešdienas sanāksmes darba kārtībā bija iekļauts arī "jautājums par visaptverošu gatavošanos karam", tostarp "jaudīgāku triecienieroču iegādi", lai nodrošinātu "armijas ideālu sagatavošanos karam".

Kims mudināja "visus munīcijas nozares uzņēmumus turpināt dažādu ieroču un aprīkojuma masveida ražošanu", teikts ziņojumā.

Kims arī aicināja aktīvi veikt reālas kara mācības, lai varētu efektīvi izmantot jaunākos ieročus un aprīkojumu. Sanāksmē tika pārrunāta arī gatavošanās masu parādei, lai atzīmētu 75. gadadienu kopš Ziemeļkorejas dibināšanas 9. septembrī.

Pagājušajā mēnesī Phenjana sarīkoja lielu militāro parādi, lai atzīmētu Korejas kara pamiera 70. gadadienu, ko analītiķi raksturoja kā "lielāko un atklātāko Ziemeļkorejas kodolsistēmu demonstrāciju". Vienlaicīgi ar parādi Ziemeļkorejā notika arī liela aizsardzības izstāde, kurā Kims Krievijas aizsardzības ministram, kas bija ieradies viesos, demonstrēja valsts jaunākos un modernākos ieročus, tostarp ballistiskās raķetes un spiegu bezpilota lidaparātus.