Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Farmaceits brīdina par bīstamām diētām un iesaka - ir labākas metodes, kā zaudēt svaru!

© Pixabay.com

No ķermeņa detoksikācijas līdz ekstremāliem pasākumiem, lai zaudētu pāris kilogramus - "Euro aptiekas" farmaceits Mindaugs Rutalė, kurš aptiekā bieži sastop tievētājus, stāsta, ka cilvēki nereti ķeras pie caurejas līdzekļiem, diurētiskiem līdzekļiem un pat medikamentiem, kas paredzēti diabēta slimniekiem. Farmaceits pastāstīja par veselības apdraudējumiem, ko var nodarīt šādu līdzekļu lietošana portālam lrytas.lt.

“Caurejas līdzekļi ir gandrīz visizplatītākais bīstamākais līdzeklis svara zaudēšanai. Cilvēki atklāti saka, kādam nolūkam viņi izmantos šo preparātu. Katru reizi ir svarīgi stingri atgādināt, ka caurejas līdzekļu mērķis ir pavisam cits un tas ir paredzēts īslaicīgai aizcietējuma ārstēšanai.

Pēdējā laikā arvien biežāk nākas sastapt pacientus, kuri meklē magnija sulfātu, kas arī var izraisīt caureju. Šādu preparātu lietošana neatbilstoši paredzētajam mērķim var radīt ārkārtīgi nopietnas veselības problēmas,” stāsta farmaceits.

Farmaceits norāda, ka ilgstoša caurejas līdzekļu lietošana atūdeņo cilvēka organismu, izsīkst elektrolīti, sāk mocīt galvassāpes, nogurums, sirdsklauves. “Šīs ir tikai pirmās pazīmes. Cilvēks var sabojāt aknu, nieru un gremošanas trakta funkcijas. Tāpat pastāvīgas dehidrācijas dēļ potītēs un ikros var veidoties tūska un sākties starpšūnu šķidruma uzkrāšanās audos. Tūska izraisa arī apgrūtinātu elpošanu, locītavu sāpes un, galu galā, pēkšņu svara pieaugumu.”

Šogad visā pasaulē kļuva populāra kāda ļoti bīstama diēta, kurā tiek lietotas diabēta slimniekiem paredzētās zāles. Šādi cilvēki sāk kontrolēt cukura uzsūkšanos, taču tas ir bīstami, jo šīs zāles ietekmē vielu uzsūkšanos, kas nozīmē, ka tās ietekmē arī visas fizioloģiskās funkcijas. Cilvēkiem, kuriem nav cukura diabēta, kuri lieto šīs zāles, pastāv aizkuņģa dziedzera disfunkcijas, hipoglikēmiskā šoka, alerģisku un anafilaktisku reakciju risks.

Farmaceits atzīmē, ka līdz šim pacienti šīs zāles bieži meklēja aptiekās, taču viņš piebilst, ka pacienti, kuriem nav cukura diabēta, tos nevar iegādāties. Saskaņā ar zāļu izsniegšanas noteikumiem, tās izsniedz tikai ar ārsta recepti.

“Lai saglabātu veselīgu svaru, svarīgākais ir laba zarnu darbība, tāpēc uzmanība jāpievērš to stiprināšanai. Nebaidieties meklēt palīdzību pie speciālistiem. Un, ja jums ir aizdomas, ka kādam no jūsu tuvajiem ir ēšanas traucējumi, mudiniet meklēt palīdzību,” saka farmaceits.

Farmaceita ieteikumi veselīgai un saudzīgai svara zaudēšanai un kontrolēšanai:

  1. Iekļaujiet savā uzturā šķiedrvielas. Tās atvieglo zarnu darbību un sniedz sāta sajūtu. Tās ir sastopamas pilngraudu produktos, pākšaugos, augļos un riekstos.
  2. Sēklu sēnalas. Tas ir viens no efektīvākajiem šķiedru materiāliem un var palīdzēt uzturēt normālu gremošanas sistēmas darbību un zarnu darbību, normālu holesterīna koncentrāciju asinīs.
  3. Glāze silta ūdens ar citronu. Šī kombinācija darbojas kā dabisks diurētisks līdzeklis toksīnu izvadīšanai no organisma. Regulāri no rītiem izdzerot glāzi ūdens ar citronu, var uzlabot aknu darbību, stiprināt imunitāti, palielināt enerģiju un uzlabot garastāvokli.
  4. Aprēķiniet, cik daudz ūdens jāizdzer. Ūdens palīdzēs organismam iztīrīt toksīnus un uzturēt dabisko šķidruma līmeni. Lai precīzi zinātu, cik daudz ūdens jāizdzer, sievietēm jāreizina 0,037 l ar savu svaru, bet vīriešiem - 0,035 l.
  5. Neaizmirstiet par probiotikām. Probiotikas, kas pazīstamas arī kā labās baktērijas, atbalsta zarnu veselību un stiprina mikrobiomu.
  6. Prebiotikas. Ar probiotiku lietošanu vien nepietiek. Paralēli lietojiet prebiotikas, kas nodrošina labvēlīgu vidi labo probiotisko baktēriju savairošanai.
  7. Uztura bagātinātāji notievēšanai. Cilvēki arvien biežāk šos uztura bagātinātājus meklē aptiekās. Tie patiešām var uzlabot vielmaiņu, taču ir nepieciešama arī fiziskā slodze un veselīgs uzturs.
  8. Labs miegs. Regulārs dienas režīms un 6-8 stundas miega pieaugušajam var veicināt labāku zarnu darbību un vieglāku organisma detoksikāciju.