Lietuva aicina savus pilsoņus steidzīgi pamest Baltkrieviju

© Scanpix

Ikviens Lietuvas pilsonis, kas dodas uz Baltkrieviju, var kļūt par Aleksandra Lukašenko režīma mērķi, brīdina Lietuvas ārlietu ministra vietnieks Mantas Adomenas. Pēc viņa teiktā, ir pastiprināta Baltkrievijas institūciju naidīgā rīcība pret Lietuvas pilsoņiem, Baltkrievijas amatpersonas robežpunktos izdara psiholoģisku spiedienu un piespiež sadarboties, vēsta lrytas.lt.

Šādu paziņojumu viceministrs trešdien kopā ar citiem politiķiem un Valsts robežsardzes dienesta pārstāvjiem izteica, apmeklējot Medininku robežkontroles punktu.

“Šajā kontekstā ir svarīgi uzsvērt, ka Lietuvas Ārlietu ministrija iesaka Lietuvas pilsoņiem nedoties uz Baltkrieviju, savukārt tiem, kuri atrodas Baltkrievijas teritorijā, no turienes doties prom, tiklīdz tas ir iespējams. Mūsu ieteikuma pamatā ir informācija par Baltkrievijas institūciju pastiprināto naidīgo un provokatīvo rīcību pret Lietuvas pilsoņiem, kuri jau ir vai uz laiku ir ieradušies Baltkrievijā”, norādīja M. Adomenas.

"Lietuvas Republikas pilsoņi, kas dodas uz Baltkrieviju, tiek pratināti Baltkrievijas robežpunktos, tiek pielietots psiholoģiskais spiediens un šantāža, viņi ir spiesti sadarboties," uzsvēra viceministrs. Pēc viņa teiktā, Lietuvas pilsoņus var nelikumīgi aizturēt pēc tam, kad viņiem tiek uzrādītas fiktīvas apsūdzības. Nopratināšanā uz robežas ceļotājiem tiek izņemtas viedierīces - tiek pārbaudīti telefoni, datori, sarakste un cita informācija, ko vēlāk var izmantot ne tikai pret viņiem, bet arī pret viņu ģimenes locekļiem, radiem un paziņām.

Viceministrs mudināja Lietuvas pilsoņus apzināties draudus, kas saistīti ar došanos uz Baltkrieviju. “Pirms trīs gadiem Lukašenko režīms pieņēma lēmumu samazināt Lietuvas diplomātisko pārstāvniecību Baltkrievijā, un šobrīd pārstāvniecība ir krasi samazināta līdz vienam diplomātam, kurš rezidē Minskā. Tādējādi iespējas palīdzēt Lietuvas pilsoņiem, pret kuriem vērsīsies Baltkrievijas institūcijas, ir minimālas, un vairumā gadījumu Lietuvas valsts institūcijas nespēs viņiem sniegt konsulāro, juridisko un citu palīdzību. Tāpēc vēlamies vēlreiz uzsvērt, ka Lietuvas Republikas pilsoņu braucieni uz Baltkrieviju, ignorējot Ārlietu ministrijas brīdinājumu, rada draudus viņu pašu drošībai, veselībai un, iespējams, ārkārtējos gadījumos pat dzīvībai,” viņš apgalvoja.

Lietuva, lai samazinātu iedzīvotāju vēlmi doties uz Baltkrieviju, tuvākajā laikā lems par divu robežpunktu samazināšanu, kas apkalpo tieši vieglo transportu, gājējus un velosipēdus, kā arī tukšās kravas automašīnas.

Pēc Lietuvas amatpersonu teiktā, sociālajos tīklos pēdējā laikā izskanējusi informācija, ka Baltkrievijas puse savos kontrolpunktos veic papildu pārbaudes, ko nereti veic VDK darbinieki. Tāpat Baltkrievijas pilsoņi, kuri dodas uz Lietuvu, tiek lūgti fotografēt valstī esošos objektus, pat fiksēt militāro vienību kustību.

“Mūsu rīcībā ir informācija, ka tiek vervēti Lietuvas pilsoņi, savukārt Baltkrievijas pilsoņi, kuri dodas uz Lietuvu, tiek lūgti nofotografēt noteiktas fotogrāfijas, fiksēt militāro vienību pārvietošanos Lietuvas teritorijā, fotografēt atsevišķus objektus. Situācija uz robežas šobrīd ir ļoti saspringta,” sacīja Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta komandieris.

Pasaulē

Šokējoša lieta nonākusi sabiedrības redzeslokā Francijā - pagājušajā nedēļā 72 gadus vecā Žizele Peliko tiesai atklāja, ka viņas šķietami mīlošais vīrs patiesībā ir organizējis savas sievas izvarošanu kas tika filmēta un ko paveikuši vairāk kā 80 vietējie vīrieši, raksta “BBC”.

Svarīgākais