Ukrainas kara 533. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:10]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 10. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:10. Krievijas raķetes triecienā civilajai ēkai Zaporižjā ceturtdien gājis bojā vismaz viens cilvēks un vairāki ievainoti, paziņojušas Ukrainas amatpersonas. "Ugunsgrēks izcēlās civilajā ēkā pēc tam, kad okupanti tai trāpīja ar raķeti. Pašlaik tiek ziņots par viena cilvēka nāvi," vietnē "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Pilsētas militārās administrācijas vadītājs Anatolijs Kurtevs piebilda, ka triecienā ievainoti deviņi cilvēki.

20:57 Tagad Ukraina nevar vadīt "miera sarunas" ar Krieviju, jo Krievijas Federācijai sarunu process ir vajadzīgs tikai kā maska, kā veids, kā iesaistīt Kijevu ilgtermiņa diskusiju procesā, kuram paralēli ienaidnieki turpinās "mūs nogalināt". politiski un fiziski."

Pretinieki meklēs mūsu valstī jaunus rokaspuišus, veidos sev lojālas partijas un pēc tam "ieguldīs paši savā militarizācijā, modernizēs armiju, veiks papildu mobilizāciju," norāda prezidenta kancelejas vadītāja Volodimira Zeļenska padomnieks Mihails Podoļaks. teica intervijā kanālam 24.

19:57 Rietumu partneri Ukrainai piešķir salīdzinoši maz ieroču, jo viņi vairs nebaidās no Krievijas uzvaras un Krievijas karaspēka pienākšanas pie NATO robežām. Šādu viedokli intervijā kanālam 24 pauda Valsts prezidenta kancelejas vadītāja padomnieks Mihails Podoļaks.

Viņš norādīja, ka partneri labi apzinās gan Krievijas iebrukuma atklāti plēsonīgo raksturu, gan neiespējamību panākt vienošanos ar Vladimiru Putinu. Bet viņi arī saprot, ka Krievijai nav resursu pilnvērtīgam karam ar NATO.

18:57 Igaunijas valdība ceturtdien nolēma nosūtīt Ukrainai kājnieku šaujamieročus un munīciju.

Lēmums tika pieņemts pēc aizsardzības ministra Hanno Pevkura priekšlikuma.

Igaunija jau sniegusi Ukrainai militāro palīdzību vairāk nekā 400 miljonu eiro vērtībā, kas veido vairāk nekā 1% no valsts iekšzemes kopprodukta.

Agrāk Igaunija Ukrainai nosūtījusi prettanku raķetes "Javelin", haubices, artilērijas munīciju, tankus, prettanku mīnas, prettanku granātmetējus, mīnmetējus, transportlīdzekļus, sakaru aprīkojumu, lauka hospitāļus, medikamentus, individuālos aizsardzības līdzekļus un sausās pārtikas devas.

18:00. Ukraina atvērusi jūras ceļus civilajiem kuģiem no vairākām Melnās jūras ostām, ceturtdien paziņojusi Ukrainas karaflote. "Ir izsludināti pagaidu koridori komerciālajiem kuģiem, kas dodas uz Ukrainas ostām un no tām," sociālajos medijos paziņoja Ukrainas karaflote. Koridori atvērti no šodienas, un Ukrainas karakuģi, visticamāk, nenodrošinās nekādu eskortu, taču civilie kuģi tiks aprīkoti ar novērošanas kamerām, kuru ierakstus redzēs visi, lai pierādītu, ka šie kuģi nerada nekādus militārus draudus, paziņoja Ukrainas karaflotes preses pārstāvis.

16:50. Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba sacīja, ka Ukraina būtu gatava sarunām ar Krieviju, kad agresoru karaspēks atstās Ukrainu, bet ne ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta pravda.com.ua.

15:50. Krievijas prokuratūra ceturtdien pasludinājusi neatkarīgo analītisko organizāciju "Conflict Intelligence Team" (CIT) par nevēlamu. Tas nozīmē, ka CIT darbība turpmāk tiks uzskatīta par krimināli sodāmu un Krievijā būs aizliegts dalīties ar tās saturu internetā. CIT izveidoja Ruslans Ļevijevs un organizācija seko līdzi karam Ukrainā un citiem konfliktiem, kuros iesaistīta Krievija.

14:41. Harkivas apgabala varasiestādes pastāvīgo apšaužu dēļ izsludinājušas obligātu evakuāciju 37 Kupjanskas rajona apdzīvotajās vietās.

Evakuēs iedzīvotājus no apdzīvotajām vietām, kas atrodas tuvu kauju zonai.

Runa cita starpā ir par Dvoričanski, Petropavļivki, Kindrašivku, Kuriļivku un Kupjanskas pilsētas teritoriālo kopienu.

Par evakuāciju no Kupjanskas netiek ziņots.

13.38. Ukrainas armijai bijuši daļēji panākumi Urožaines virzienā pie Staromajorskes un tā nostiprinās, ceturtdien pavēstīja Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Ukrainas aizsardzības spēki turpina uzbrukuma operāciju īstenošanu Bahmutas, Melitopoles un Berdjanskas virzienos. Urožaines virzienā uz dienvidiem un dienvidaustrumiem no Staromajorskes tiem bija daļēji panākumi, nostiprinās sasniegtajās robežās," pavēstīja ģenerālštābs.

"Bahmutas virzienā Ukrainas karavīri turpina īstenot uzbrukuma darbības uz dienvidiem no Bahmutas pilsētas, nostiprinās sasniegtajās robežās," norādīja ģenerālštābs.

12:50. Polija plāno izvietot uz robežas ar Baltkrieviju kopumā 10 000 karavīru, paziņojis Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks.

Pēc viņa teiktā, 4000 karavīru palīdzēs robežsargiem, bet vēl 6000 atradīsies rezervē.

Blaščaks arī pavēstīja, ka divu gadu laikā Polijai būs spēcīgākā sauszemes armija Eiropā, ja aizsardzības nozares stiprināšana turpināsies.

"Labāk ir tērēt līdzekļus Polijas armijai nekā ārvalstu karaspēkam," teica ministrs.

12:05. Bojāgājušo skaits trešdien notikušajā Krievijas raķetes triecienā Zaporižjā pieaudzis līdz trim, pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Ceturtdienas rītā slimnīcā nomirusi vēl viena sieviete. Atbilstoši situācijai plkst.8.30 dzīvību zaudējuši trīs cilvēki, deviņi ievainoti, viena ievainotā stāvoklis ir smags, skaidroja ministrs.

Kā norādīja Zaporižjas apgabala kara administrācijas vadītājs Jurijs Malaško, ievainoto vidū ir 11 mēnešus vecs bērns. Trīs bojāgājušie ir 43 gadus vecs vīrietis un divas jaunas sievietes - vienai bija 19, bet otrai 21 gads, pavēstīja apgabala vadītājs.

10:55. Krievijas aizsardzības ministrija ziņo, ka naktī uz piektdienu Ukraina mēģinājusi ar 11 droniem uzbrukt Sevastopolei, bet tie esot neitralizēti.

"Pie Sevastopoles dežurējošie pretgaisa aizsardzības līdzekļi trāpīja diviem droniem, vēl deviņi neitralizēti ar radiolokācijas cīņas līdzekļiem, un, mērķi nesasnieguši, tie iegāzās Melnās jūras akvatorijā," teikts paziņojumā.

09:15. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 252 200 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 580 iebrucēji.

08:10.Krievijas aizsardzības ministrija ziņo, ka naktī uz piektdienu Ukraina mēģinājusi ar 11 droniem uzbrukt Sevastopolei, bet tie esot neitralizēti.

"Pie Sevastopoles dežurējošie pretgaisa aizsardzības līdzekļi trāpīja diviem droniem, vēl deviņi neitralizēti ar radiolokācijas cīņas līdzekļiem, un, mērķi nesasnieguši, tie iegāzās Melnās jūras akvatorijā," teikts paziņojumā.

Ministrija arī apstiprināja Maskavas mēra Sergeja Sobjaņina iepriekš apgalvoto, ka netālu no Maskavas notriekti divi droni. Viens drons notriekts Malojaroslavecas rajonā Kalugas apgabalā, bet otrs - Odincovas rajonā Piemaskavā.

07:00. Krievijā netālu no galvaspilsētas Maskavas Domodedovā naktī uz piektdienu nodārdējis sprādziens un izraisījies liels ugunsgrēks, vēsta vietējās varasiestādes un mediji. Ugunsgrēka platība ir 1000 kvadrātmetru, pavēstīja Ārkārtas situāciju ministrija. Atbilstoši oficiālajai versijai deg autoserviss.

Kā apgalvo ministrija, sprādziena iemesls nav zināms. Sprādziena apvidū atrodas vairāki autoservisi, darbnīcas un auto mazgātavas.

Domodedovas lidosta atrodas desmit kilometru attālumā no sprādziena vietas. Vietējie iedzīvotāji dzirdējuši skaņas, kas atgādina pretgaisa aizsardzības darba trokšņus, vēsta "Telegram" kanāli. Tiesa, šīs ziņas nav apstiprinātas.

Tiek arī ziņots, ka sprāgt varējuši gāzes baloni. Krievijas varasiestādes trešdien ziņoja, ka Domodedovas rajonā notriekti Ukrainas droni.

00:10. Krievijas karaspēka raķetes triecienā Zaporižjā trešdien dzīvību zaudējuši divi cilvēki, pavēstīja Ukrainas iekšlietu ministrs Ihors Klimenko.

Atbilstoši provizoriskajai informācijai trieciens veikts ar raķeti "Iskander", platformā "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks.

Triecienā plisētas Ševčenko rajonā cietusi Pētera un Pāvila baznīca, kā arī tai tuvumā esošais tirdzniecības centrs, redzams fotogrāfijās un video no notikuma vietas.

Svarīgākais