Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Pasaulē

Pētījums: Plaši pazīstamas zāles nogalina vēža šūnas?

© Pixabay.com

Plaši izmantotajam asins šķidrinātājam varfarīnam ir spēcīgas pretvēža īpašības, liecina jauns pētījums, vēsta lrytas.lt.

Izmantojot cilvēka šūnas un laboratorijas peles, Kolumbijas universitātes (ASV) pētnieki atklāja, ka varfarīns ir noderīgs pašiznīcināšanās mehānismam, ko šūnas iedarbina, atklājot mutācijas vai citas izmaiņas.

"Mūsu atklājumi liecina, ka varfarīnu varētu izmantot dažādu onkoloģisko slimību, tostarp aizkuņģa dziedzera vēža, ārstēšanai," sacīja pētījuma vadītājs, kas tika publicēts zinātniskajā žurnālā “Cell Metabolism”.

Varfarīna pretvēža īpašības atklāja pētnieki, kad viņi mēģināja atšķetināt molekulāros procesus, kas regulē ferroptozi - šūnu nāves mehānismu, ko nesen atklāja Kolumbijas universitātes ķīmiķis Brents Stokvels.

Vai ferroptoze ierobežos vēzi?

Vēža pētnieki jau sen vēlas atrast iespēju izmatot ferroptozi vēža šūnu iznīcināšanai. Zāles, kas veicina ferroptozi, var būt īpaši noderīgas vēža ārstēšanā, pret kurām pašreizējā ārstēšana ir mazāk efektīva. Lai uzzinātu vairāk par to, kā šūnā tiek kontrolēta ferroptoze, pētnieku grupa veica ģenētiskus pētījumus ar melanomas skartajām cilvēka šūnām, lai identificētu gēnus, kas veicina ferroptozi.

Kā gaidīts, tika identificēti vairāki iepriekš zināmi ferroptozes gēni, taču izcēlās jauns gēns: VKORC1L1. Laboratorijas pētījumos pētnieki atklāja, ka VKORC1L1 gēns ir spēcīgs ferroptozes nomācējs un ka VKORC1L1 zudums atvieglo ferroptotisko šūnu nāvi. Vēža pacientu medicīniskās vēstures analīze parādīja, ka pacientiem ar zemu VKORC1L1 aktivitātes līmeni bija tendence dzīvot ilgāk nekā pacientiem ar augstāku VKORC1L1 aktivitātes līmeni.

Varfarīns veicina vēža šūnu ferroptozi

Varfarīns ir zāles, kuras lieto vairāk nekā pusgadsimtu un tika apstiprinātas medicīniskai lietošanai jau 1954. gadā. Varfarīnu bieži lieto, lai novērstu asins recekļu veidošanos, kas var izraisīt insultu, miokarda infarktu vai plaušu emboliju. Zāles ir arī zināms VKORC1L1 inhibitors, tāpēc pētnieki ir pētījuši tā kā pretvēža zāļu potenciālu. Tika konstatēts, ka varfarīns samazina VKORC1L1 aktivitāti. Pierādījumi no citiem pētījumiem arī apstiprina teoriju, ka varfarīns var palīdzēt cīnīties pret vēzi.

Nesen tika atklāts, ka pacienti ar aizkuņģa dziedzera, kuņģa un resnās zarnas vēzi, kuri saņēma varfarīnu, dzīvoja ievērojami ilgāk nekā tie, kuri saņēma citus asins šķidrinātājus.

"Tā kā varfarīnu plaši izmanto vēža slimniekiem klīniskajā praksē, mēs uzskatām, ka šīs zāles drīzumā varētu pārbaudīt kā pretvēža zāles, īpaši audzējiem ar augstu VKORC1L1 ekspresijas līmeni," sacīja pētnieki. Tiek atzīmēts arī, ka varfarīns var aizsargāt ne tikai pret aizkuņģa dziedzera un kuņģa vēzi, bet arī pret citiem vēža veidiem.