Lielbritānijā notiesā gadsimta laupīšanas dalībnieku

Tiesa Lielbritānijā piespriedusi 18 gadu cietumsodu Polam Allenam, kurš atzīts par vainīgu 2006. gadā notikušajā iebrukumā kompānijas Securitas naudas glabātavā Kentas grāfistē, kad tika nozagti 53 miljoni sterliņu mārciņu.

Iepriekš par šo noziegumu dažādu termiņu cietumsodi tika piespriesti vēl pieciem cilvēkiem, bandas vadonis Lī Marejs atrodas cietumā Marokā, taču, tā kā viņš pretendē uz šīs valsts pilsonību, minētā cilvēka izdošana Lielbritānijai ir problemātiska.

Reuters vēsta, ka 31 gadu vecais P. Allens, kurš uzskatāms par L. Mareja labāko draugu un palīgu (arī viņš 2006. gada vasarā tika apcietināts Marokā), galu galā atzinis sevi par vainīgu nozieguma plānošanā, tajā pašā laikā norādot, ka neesot piedalījies nedz ķīlnieku sagrābšanā, nedz iebrukumā naudas glabātavā. Laupīšana, kas tiek uzskatīta par lielāko Lielbritānijas vēsturē, notika 2006. gada 22. februārī. Sākumā noziedznieki, izliekoties par policistiem, par ķīlnieku sagrāba naudas glabātavas menedžeri Kolinu Diksonu un viņa ģimeni. Kamēr vairāki noziedznieki uzraudzīja viņa sievu un bērnu, K. Diksons tika piespiests atvērt glabātavas durvis un noziedznieki ar šaujamieročiem piedraudēja 14 iestādes darbiniekiem, kurus vēlāk ieslēdza seifā. Nepilnas stundas laikā iebrucēji kravas automašīnā pārkrāva 53 miljonus sterliņu mārciņu un no notikuma vietas aizbēga.

Kaut gan pats uzbrukums bija izplānots lieliski, pēdu slēpšana noziedzniekiem padevās krietni sliktāk, un jau pēc neilga laika visa banda bija aizturēta, vēsta BBC. Piemēram, P. Allens un L. Marejs, kuri četras dienas pēc laupīšanas devās uz Maroku, jau maijā pievērsuši šīs valsts likumsargu uzmanību. Viņi rīkojuši skaļas ballītes nule kā nopirktajā villā, šķiedušies ar naudu, apmaksājot plastiskās un krūšu palielināšanas operācijas draudzenēm, notriekuši lielas naudas summas kazino un regulāri lietojuši narkotikas. 10 mēnešus pēc apcietināšanas P. Allens tika izdots Lielbritānijai. Reuters atgādina, ka Lielbritānijas policijai no nolaupītās naudas izdevies atgūt tikai 21 miljonu sterliņu mārciņu, – daļa no pārējās summas varētu būt ieguldīta vērtspapīros, kas atrodas Marokas un starptautiski neatzītās Ziemeļkipras bankās. Pagājušogad jau beidzās tiesas prāva pret vēl pieciem grupējuma locekļiem – četriem no viņiem tika piespriesti 15 gadi cietumā, bet Albānijas pilsoni Emīru Hisenaju, kurš strādāja naudas glabātavā un piegādāja noziedzniekiem informāciju, tiesa sodīja ar 20 gadiem cietumā.

Svarīgākais