Krievijas tiesa aizmuguriski piespriež cietumsodu trimdā esošam rakstniekam

© AFP/Scanpix/Leta

Tiesa Maskavā pirmdien aizmuguriski piesprieda astoņu gadu cietumsodu rakstniekam un žurnālistam Dmitrijam Gluhovskim, kurš dzīvo trimdā Spānijā.

Maskavas Basmannijas rajona tiesa atzina 44 gadus veco Gluhovski par vainīgu viltus ziņu izplatīšanā par Krievijas Bruņotajiem spēkiem un kā sodu noteica brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem vispārēja režīma labošanas kolonijā.

Gluhovskim arī tika aizliegts četrus gadus piekopt "darbību, kas saistīta ar elektronisko vai informatīvo sakaru tīklu, tai skaitā interneta, vietņu administrēšanu".

Soda piemērošanu paredzēts uzsākt no brīža, kad Gluhovskis tiktu aizturēts Krievijas teritorijā vai izdots Krievijai.

Gluhovskis, kurš gadiem ilgi ir nosodījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina autoritāro politiku, sociālajos tīklos ir asi kritizējis Krievijas karu pret Ukrainu. Krimināllietā ir pieminētas viņa publikācijas par šo karu.

Gluhovskis, kura atgriešanās dzimtenē tuvākajā nākotnē nav gaidāma, jau iepriekš Krievijā tika atzīts par "ārvalstu aģentu".

Krievijas ģenerālprokuratūra paziņoja, ka "Gluhovskis, atrodoties ārpus Krievijas Federācijas teritorijas, no 2022.gada 10.marta līdz 10.maijam izvietoja savās lapās sociālajos tīklos, uzdodot par patiesām ziņām, neapšaubāmi melīgu informāciju par dzīvojamo namu, skolu un slimnīcu tīšām apšaudēm un bombardēšanām, ko it kā veikuši Krievijas Bruņoto spēku karavīri, kā arī par citiem noziegumiem speciālās militārās operācijas gaitā Doņeckas Tautas Republikas un Ukrainas teritorijā".

Gluhovskis ir pazīstams kā post-apokaliptisko romānu “Metro 2033” un “Metro 2034”, distopisko romānu “Metro 2035” un “Nākotne”, mistiskā romāna “Krēsla” un reālistiskā romāna “Teksts” autors.