Ukrainas kara 531. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:17]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 8. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:17 Šodien Ukrainas militārpersonas neļāva ienaidniekam virzīties uz priekšu un turpināja atvairīt Krievijas uzbrukumus vairākos virzienos. Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, diennakts laikā frontē notikušas aptuveni 20 sadursmes.

Tādējādi Marinskas virzienā aizsardzības spēki turpina aizturēt Krievijas karaspēka ofensīvu, bet Bahmutas virzienā tie notur līniju, veiksmīgi atvairot ienaidnieka uzbrukumus Doņeckas apgabala Kleščejevkas nomalē.

Turklāt Avdijevkas virzienā ienaidnieks ar gaisa un artilērijas uguni blīvi pārklāj Ukrainas militārpersonu pozīcijas. Neskatoties uz to, ukraiņu aizsargi veiksmīgi atvairīja krievu uzbrukumus Avdijevkas un Ziemeļdoņeckas apgabalos.

21:20 Pēc nedēļām ilga minimāla progresa ASV ražotā kasešu munīcija ir devusi jaunu impulsu Ukrainas kampaņai, lai atgūtu Krievijas ieņemtās teritorijas.

Ukrainas armija apgalvo, ka ir izmantojusi kasešu munīciju, lai mērķētu uz Krievijas kājnieku rotām, transportlīdzekļu grupām un citiem mērķiem, tādējādi atbrīvojot ceļu uzbrukuma operācijām. Par to raksta "Wall Street Journal".

Publikācijā norādīts, ka Ukrainas pretuzbrukumu apgrūtināja liela mēroga mīnu lauki un Krievijas lidmašīnas, kas kavēja Ukrainas bruņoto spēku centienus izmantot Rietumu tankus un bruņutransportierus, lai sasniegtu un izlauztos cauri krievu okupantu aizsardzības pozīcijām.

20:05 Šajā dienā Ukrainas militārpersonas trāpīja Krievijas komandpunktiem, pozīcijās esošajiem ienaidnieka artilērijas spēkiem, elektroniskās karadarbības stacijām un munīcijas noliktavām.

Pēc Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba datiem, Ukrainas aviācija diennaktī veikusi 9 triecienus krievu un viņu tehnikas koncentrācijas zonām.

Pēc Ģenerālštāba datiem, raķešu un artilērijas vienības diennakts laikā trāpījušas diviem ienaidnieka komandpunktiem, pieciem artilērijas ieročiem šaušanas pozīcijās, munīcijas noliktavā un divās elektroniskās kara stacijās.

18:55 Vācu tāldarbības raķetes Taurus palīdzēs Ukrainas militārpersonām iznīcināt svarīgus Krievijas okupācijas spēku objektus. Pagaidām nav zināms, kādu šo raķešu versiju saņems Ukraina, tomēr, visticamāk, runa ir par lādiņiem ar darbības rādiusu līdz 300 kilometriem.

Šādu viedokli kanāla 24 ēterā paudis militārais eksperts Pāvels Narožnijs. Pēc viņa teiktā, agrāk gan Lielbritānija, gan Francija nodrošināja Ukrainas bruņotos spēkus ar šāda darbības rādiusa raķetēm. Tomēr instrumenti ar lielāku iznīcināšanas diapazonu noteikti netraucētu militārpersonām.

Viņš uzsvēra, ka, ja Ukrainai būtu raķetes, kuru darbības rādiuss pārsniedz 300 kilometrus, Krimas tilts jau būtu iznīcināts. Narožnijs atzīmēja, ka nelegāli izbūvētā pārbrauktuve starp okupēto Krimu un Krieviju ir nozīmīgākais objekts okupantu loģistikas ķēdē.

18:08 Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku flagmanis korvete "Hetman Ivan Mazepa", kas šobrīd tiek būvēta Turcijā, varētu pievienoties valsts flotei 2025.gadā. Šādu viedokli šodien Ukrainas-Odesas mediju centrā notikušajā brīfingā pauda Ukrainas bruņoto spēku Ukrainas spēku Jūras spēku spīkers Dmitrijs Pletenčuks.

17:38. Valdība otrdien atbalstīja Latvijas pievienošanos G7 valstu vadītāju 2023.gada 12.jūlija kopīgajai deklarācijai par ilgtermiņa atbalstu Ukrainai. Kā aģentūru LETA informēja premjera birojā, pievienošanās G7 valstu deklarācijai apliecina, ka Latvijas atbalsts Ukrainai paliek nemainīgs arī ilgtermiņā. Latvija turpinās sniegt politisku, ekonomisku, militāru, finansiālu un humanitāru atbalstu Ukrainai un tās tautai, kā arī sekmēt valsts atjaunošanu. Nemainīga saglabāsies arī Latvijas pozīcija par Ukrainas ilgtermiņa mērķu - dalības Eiropas Savienībā un NATO - sasniegšanu, sabiedrotajiem un partneriem kopā palīdzot Ukrainai īstenot šo mērķu panākšanai nepieciešamās reformas. Latvija saglabā pozīciju par Krievijas līderu saukšanu pie atbildības par agresijas noziegumu pret Ukrainu, aicinot izveidot starptautisko tribunālu.

17:04. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis intervijā Latīņamerikas medijiem atzinis, ka Ukrainas pretuzbrukums ir sarežģīts un virzās lēnāk, nekā gaidīts, taču viņš norādīja, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir iniciatīva kaujas laukā. Pēc prezidenta teiktā, Ukrainas militārie spēki ofensīvas laikā saskaras ar mīnētām teritorijām, tehniskām grūtībām, atsevišķu ieroču veidu trūkumu un citām problēmām. Tomēr, kā uzsvēra Zelenskis, krieviem iet vēl grūtāk.

16:13. Kopš pilna mēroga kara sākuma Ukrainā no Krievijas apšaudēm gājuši bojā vismaz 78 glābēji, bet vēl 280 guvuši ievainojumus, vēsta pravda.com.ua.

15:13. Atbilstoši spēkā esošajām starptautiskajām sankcijām Lietuvā līdz šim iesaldēti Krievijas un Baltkrievijas juridisko un fizisko personu aktīvi vairāk nekā 103 miljonu eiro vērtībā, liecina Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienesta (FNTT) jaunākie dati.

14:17. Lietuvas Valsts robežsardzes dienests (VSAT) plāno izvietot vairāk robežsargu uz robežas ar Baltkrieviju, jo šajā valstī ieradušies vairāki tūkstoši Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku, otrdien paziņoja VSAT komandieris ģenerālis Rustams Ļubajevs. "Mēs izskatām iespēju pastiprināt mūsu spēkus uz robežas ar Baltkrieviju, piešķirot papildu personālu (..). Tuvākajā laikā plānojam palielināt mūsu kontingentu," pēc tikšanās ar Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu žurnālistiem sacīja VSAT komandieris. Viņš norādīja, ka nevar nosaukt precīzu robežsargu skaitu, kas papildus tiks izvietoti pie robežas ar Baltkrieviju.

12.47.Ukraina triecienus Krievijas teritorijai veic tikai ar Ukrainā ražotiem ieročiem, nacionālā telemartatona ēterā sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs. Rietumu sabiedrotie Ukrainai piegādā ieročus ar nosacījumu, ka tie netiks pielietoti pret Krievijas teritoriju.

"Es varu pateikt - mums ir ar ko veikt triecienus Krievijas teritorijai, pašu ražojuma," sacīja amatpersona.

11.46. Ukrainas un Latvijas bērni un jaunieši, kuri deklarēti Rīgā vai apmeklē kādu no galvaspilsētas izglītības iestādēm, varēs pieteikties kādā no nometnēm vasaras brīvlaikā, informē Rīgas dome. Nometņu mērķis ir nodrošināt atbalstu Ukrainas bērnu un jauniešu socializācijai un psihoemocionālajai labbūtībai, kā arī latviešu valodas praktizēšanai un prasmju pilnveidei, komunicējot un sadarbojoties ar Latvijas bērniem un jauniešiem.

10.57. ASV pirmdien cildināja Ķīnas piedalīšanos nule notikušajās starptautiskajās sarunās Saūda Arābijā, kas bija veltītas centieniem panākt mieru Ukrainā. "Mēs uzskatījām - tas bija produktīvi, ka Ķīna piedalījās," žurnālistiem sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretārs Metjū Millers.

"Mēs jau labu laiku esam teikuši - Ķīnas loma centienos izbeigt karu Ukrainā būtu produktīva, ja tā vēlas spēlēt lomu, kas respektē Ukrainas teritoriālo integritāti un Ukrainas suverenitāti," sacīja preses sekretārs.

10.39. Krievijas raķešu uzlidojumos Hersonas apgabalam 7. augustā gāja bojā viens cilvēks un vēl vismaz 13 tika ievainoti, ziņo pravda.com.ua.

09.37. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 250 800 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 560 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4254 tankus, 8278 bruņutransportierus, 4996 lielgabalus, 709 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 468 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 312 helikopterus, 4158 bezpilota lidaparātus, 1377 spārnotās raķetes, 7460 automobiļus n autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 737 specializētās tehnikas vienības.

08.38. ASV plāno otrdien paziņot par jaunu militārās palīdzības paketi Ukrainai 200 miljonu dolāru apjomā, vēsta ziņu aģentūra "Reuters", atsaucoties uz divām amerikāņu amatpersonām.

Jaunajā paketē būs iekļauts atmīnēšanas aprīkojums, munīcija zenītraķešu kompleksiem "Patriot" un prettanku kompleksiem "Javelin", reaktīvās raķetes GMLRS daudzlādiņu reaktīvās iekārtām HIMARS, prettanku ieroči TOW un AT4, citi ieroči.

07.11. Ukrainas Bruņotie spēki Bahmutas virzienā guvuši svarīgus panākumus, ikvakara uzrunā valsts iedzīvotājiem sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

05.42. Tiesa Maskavā pirmdien aizmuguriski piesprieda astoņu gadu cietumsodu rakstniekam un žurnālistam Dmitrijam Gluhovskim, kurš dzīvo trimdā Spānijā. Maskavas Basmannijas rajona tiesa atzina 44 gadus veco Gluhovski par vainīgu viltus ziņu izplatīšanā par Krievijas Bruņotajiem spēkiem un kā sodu noteica brīvības atņemšanu uz astoņiem gadiem vispārēja režīma labošanas kolonijā.

Gluhovskis, kurš gadiem ilgi ir nosodījis Krievijas prezidenta Vladimira Putina autoritāro politiku, sociālajos tīklos ir asi kritizējis Krievijas karu pret Ukrainu. Krimināllietā ir pieminētas viņa publikācijas par šo karu.

03.26. Krievijas raķešu triecienā Pokrovskā, Ukrainas Doneckas apgabalā, pirmdien sagrauts dzīvojamais nams un gājuši bojā vismaz septiņi cilvēki, bet 57 cilvēki guvuši ievainojumus, paziņoja amatpersonas. Uzbrukumos bojātas arī citas ēkas.

00.10. ASV apstiprināja pirmo Abrams tanku partiju, kas nedēļas nogalē tiks nosūtīta uz Ukrainu, kur tie ieradīsies rudens sākumā.