Ukrainas kara 528. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:04]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 5. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21.00. 5. augusta pēcpusdienā mediji ziņoja, ka no Baltkrievijas teritorijas gaisā pacēlās deviņi Krievijas gaisa spēku iznīcinātāji, vēstīts pravda.com.ua.

19.15. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka šodien, 5. augustā, Zaporižjā atskanējuši sprādzieni.

17.04. Kijiva par militāro draudu zonu pasludinājusi sešu Krievijas Melnās jūras ostu akvatorijus, teikts paziņojumā Ukrainas Infrastruktūras ministrijas zinātniskā un ražošanas kompleksa "Deržhidrohrafija" tīmekļa vietnē. Runa ir par Anapas, Gelendžikas, Novorosijskas, Tuapse, Soču un Tamaņas ostām. Paziņojums publicēts piektdien, un tas būs spēkā, līdz nebūs atcelts. Nekādas citas detaļas netiek sniegtas.

16.13. Kazahstānā varasiestādes rosina aizliegt Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara atbalsta simbolus, sestdien vēsta ziņu aģentūra KazTAG. Varasiestādes kopā ar Ģenerālprokuratūru strādā pie "etnopolitizētās simbolikas" aizliegšanas valstī. Runa cita starpā ir par Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" simboliem, kā arī Krievijas kara atbalsta neoficiālajiem simboliem - latīņu burtiem "Z" un "V".

14.56. Augstas amatpersonas no aptuveni 40 valstīm, arī ASV, Ķīnas un Indijas, sestdien Saūda Arābijā pulcējas sarunās, kas, kā cer Ukraina un tās sabiedrotie, novedīs pie vienošanās par Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara izbeigšanas principiem.

Divu dienu sanāksme ir daļa no Ukrainas diplomātiskajiem centieniem panākt atbalsta paplašināšanos ārpus Rietumu atbalstītāju loka un uzrunāt Persijas līča valstis, kas atturīgi izturējušas pret nostāšanos Ukrainas pusē. Nav skaidrs, vai sarunu mērķis ir nākt klajā ar kopīgu paziņojumu.

14.00. Maskavas cirkā gājis bojā tīģeru mazulis, kuru šogad maijā no Mariupoles zoodārza nozaga krievu karavīri, vēsta pravda.com.ua.

11.47. Sabiedrības integrācijas fonds (SIF) apstiprinājis atklāta projektu pieteikumu konkursa "Kultūrorientācijas kursi un iekļaušanās pasākumi Ukrainas civiliedzīvotājiem" rezultātus, informē SIF.

Apstiprināto projektu pasākumu mērķis ir sekmēt Ukrainas iedzīvotāju iekļaušanos Latvijas sabiedrībā. Projektu laikā rīkotie kursi un pasākumi Ukrainas iedzīvotājiem sniegs iespējas iepazīt Latvijas vēsturi, kultūru un vērtības, valsts pārvaldes struktūru un tiesiskuma principus, latviešu valodas lietojuma prasības darbā un ikdienā, kā arī citas tēmas, sekmējot viņu iekļaušanos Latvijas sabiedrībā.

10.52. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 249 110 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4232 tankus, 8251 bruņutransportieri, 4943 lielgabalus, 704 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 466 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 311 helikopterus, 4116 bezpilota lidaparātus, 1347 spārnotās raķetes, 7422 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 730 specializētās tehnikas vienības.

10.06. Iekšlietu ministrija plāno Ukrainas varasiestādēm nodot 994 lietotus datorus, monitorus un procesorus. Datori paredzēti Ukrainas Čerņigivas Reģionālajai valsts administrācijai, Ukrainas Sociālās politikas ministrijai un Hersonas Reģionālajai militārai administrācijai.

09.05. Kerčas šaurumā piektdienas vakarā dronu uzbrukumā nodarīti bojājumi Krievijas tankkuģim "Sig", platformā "Telegram" ziņo laikraksts "The Moscow Times". Tas vēsta, ka "Sig" bijis ceļā no Turcijas. Savukārt "Telegram" kanāls "Ostorožno, novosti" publicējis audioierakstu, kurā dzirdamas tankkuģa jūrnieku sarunas. Pēc apkalpes locekļu teiktā, kuģis turas uz ūdens, taču applūdusi tā mašīntelpa un tas nevar pats pārvietoties.

05.55. Ukrainas Bruņotie spēki iznīcina vidēji 75% no droniem, ko uz mērķiem Ukrainā raida Krievija, paziņoja Ukrainas Gaisa spēku preses sekretāts Jurijs Ihnats. "Šis rādītājs ir mainīgs - dažkārt tas ir 100%, dažkārt tas ir zem 50%, diemžēl tāpēc, ka tiek uzbrukts dažādiem reģioniem. Mums ir aptuveni 75% rādītājs, ja rēķinām kopumā," televīzijā sacīja Ihnats.

03.31. Krievijas Kurskas apgabala Riļskas pilsētā piektdienas vakarā drons uzbrucis administratīvajām ēkām, paziņojis apgabala gubernators Romāns Starovoits, kurš uzbrukumā vainoja Ukrainu.

"No Ukrainas drona Rijskā tika nomestas sprāgstvielas," platformā "Telegram" ierakstījis Starovoits. Viņš pavēstījis, ka sabojāti logi divās administratīvajās ēkās.

00.10. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara sacīja, ka Ukrainas aizstāvji valsts dienvidos jau dažviet pārrāvuši krievu pirmās aizsardzības līnijas, vēsta pravda.com.ua. "Un tur viņi saskaras ar faktu, ka ienaidnieks faktiski ir uzbūvējis inženiertehniskos nocietinājumus. Tas, protams, sarežģī mūsu karaspēka pārvietošanos un pašu cīņu," tā A. Maljara.