Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Pasaulē

Pa Lietuvas ceļiem tiks vesta lielākā krava valsts vēsturē. Daļā valsts uz 10 stundām tiks atslēgta elektrība

© Scanpix

Lielākais kravu brauciens valsts vēsturē - kompānijai "Orlen Lietuva" piederošie reaktori no 6 līdz 18. augustam tiks transportēts no Klaipēdas jūras ostas uz Mažeiķu naftas produktu pārstrādes rūpnīcu, ietekmējot Klaipēdas, Kretingas, Skuodas un Mažeiķu rajona iedzīvotājus, vēsta lrytas.lt.

“Elektrības atslēgumi gaidāmi līdz 10 stundām ceļa posmos, kur elektrolīnijas traucē satiksmi. Tiks demontētas elektrolīnijas un uz laiku pārtraukta elektroenerģijas piegāde,” komentēja Lietuvas “Energo sadales operatora” pārstāve.

Aprēķināts, ka kravu pārvadāšanas laikā būs nepieciešams demontēt 178 līniju krustojumus 145 kilometru garumā. Par elektrības atslēgšanu un pieslēgšanu rūpēsies 106 brigādes, tostarp vairāk nekā 200 elektriķi, viņu darbu koordinēs 32 dispečeri. Darbs notiks nepārtraukti gan nakts, gan dienas laikā, tāpēc darbinieki strādās maiņās.

Pamatojoties uz pārvadātāja sastādīto maršrutu, elektrība uz laiku tiks pārtraukta 2986 patērētājiem.

Pārvadātā reaktora svars ir vairāk nekā 2200 tonnu, kopējais garums ir 93 metri, bet augstums - vairāk nekā 10 metri. Plānots, ka krava pārvietosies ar ātrumu aptuveni 3 km/h un būs nepieciešams ar intervālu apstāties īpaši aprīkotās atpūtas vietās. Maršrutā ir paredzētas sešas apstāšanās vietas.

Pēc “Orlen Lietuva” izpilddirektora Mihala Rudņicka teiktā, Mažeiķu filiāles attīstība un jauna naftas pārstrādes reaktora uzstādīšana ir "redzama Lietuvas un Polijas ļoti labās starptautiskās sadarbības zīme" un demonstrē, ka Polijas koncerns aktīvi investē savā Lietuvas filiālē. Pēc viņa teiktā, šis ir Polijas lielākais kapitālieguldījums Lietuvā, to kopējais apjoms ir gandrīz 1 miljards eiro

Pēc jauno reaktoru darbības uzsākšanas rūpnīca palielinās vieglo naftas produktu, piemēram, benzīna un dīzeļdegvielas, ražošanu, ļaujot uzņēmumam palielināt ieņēmumus un investīcijas zaļās enerģijas ražošanā.