Ukrainas kara 527. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:00]

© SCANPIX/AFP

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 4. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:00. Krievija ar grupējuma "Vagner piesegu gatavo Baltkrievijā provokāciju, lai iesaistītu Baltkrieviju tiešā karadarbībā pret Ukrainu, paziņojis Ukrainas Drošības dienests (SBU).

21:33. Ķīna ir apstiprinājusi, ka tā apmeklēs Ukrainas miera sanāksmi, kas notiks Saūda Arābijā no 5. līdz 6. augustam.

20:20. Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) eksperti Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) nav atraduši mīnas vai sprāgstvielas uz AES ēku jumtiem vai turbīnu zālēs, piektdien paziņojusi aģentūra.

19:20. Bulgārijas valdība apstiprina 100 bruņutransportieru piegādi Ukrainai, vēsta pravda.com.ua.

18:28. Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstījis likumu, kas paredz pagarināt iesaukšanas vecumu līdz 30 gadiem.

17.04. Krievijas prezidents Vladimirs Putins, visticamāk, nemainīs savus plānus karam ar Ukrainu pirms nākamā gada ASV vēlēšanām, cerot, ka iespējamais zaudējums prezidentam Džo Baidenam liks ASV samazināt atbalstu Ukrainai un uzlabot Krievijas sarunu pozīcijas. Par to ziņo CNN , atsaucoties uz ASV amatpersonu paziņojumiem.

16.03 Ukrainas ārlietu ministrs Dmitrijs Kuļeba varētu atkāpties no amata. Viņa vietā jau esot noskatīti 2 kandidāti, vēsta pravda.com.ua.

14.52. Ukrainas drošības dienests ziņo, ka Krievija gatavo provokāciju Baltkrievijā, lai ievilktu Baltkrieviju tiešā karadarbībā pret Ukrainu, vēsta pravda.com.ua.

13.10. Jauna informācija par Novorosijskas līcī bojāto Krievijas desantkuģi: "Video redzams, kā SBU virsūdens drons, kas ir piekrauts ar 450 kilogramiem trotila, veic triecienu ienaidnieka kuģim, kurā ir aptuveni 100 ekipāžas cilvēku," avotu SBU citē tīmekļa medijs "Ukrainska pravda".

Izdevums savā profilā tviterī publicējis melnbaltu, pēc visa spriežot, no ātrlaivas uzņemtu video, kurā redzama tās tuvošanās karakuģim. Brīdī, kad tā sasniedz kuģi, attēls pazūd.

12.50. Ukrainas bruņotie spēki turpina ofensīvu Bahmutas dienvidu flangā un katru dienu pavirzās uz priekšu par simtiem metru, taču frontālus uzbrukumus šajā rajonā neveic, lai taupītu karavīrus, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) jaunākajā apskatā par situāciju frontē. Tajā pašā laikā ISW norāda, ka Krievijas okupanti ir veikuši ierobežotus neveiksmīgus pretuzbrukumus Bahmutas rajonā.

11.27. "Tviterkonvojs" šodien uz Ukrainu nosūtīs 33 vieglās automašīnas, divas smagās automašīnas, kā arī divus autobusus, ziņo "Tviterkonvoja" vadītājs Reinis Pozņaks.

11.01. Ukrainas Drošības dienests (SBU) kopā Jūras spēkiem Krievijā Novorosijskas līcī veicis operāciju, un tās gaitā nodarīti bojājumi lielam desantkuģim, ziņu aģentūrai "Interfax-Ukraina" piektdien apliecināja avoti SBU.

"Īpašo operāciju veica kopā ar Jūras spēkiem. Uzbrukuma rezultātā [desantkuģim] "Oļengorskij gorņak" izsists pamatīgs caurums, un šobrīd tas savus kaujas uzdevumus nevar veikt," sacīja aģentūras sarunbiedrs.

10.34. Krievijas okupantiem Ukrainas austrumos nav panākumu un tie cieš ievērojamus zaudējumus, piektdien paziņojis Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba pārstāvis Pavlo Kovaļčuks. Pēc viņa teiktā, Ukrainas armija turpina bremzēt Krievijas karaspēka ofensīvu Kupjanskas un Limanskas virzienā.

10.04. Krievija apšauda Ukrainu ar raķetēm H-55, ko Kijiva oficiāli nodeva Maskavai 1999.gadā apmaiņā pret gāzes parādu dzēšanu, konstatējuši "Radio Brīvība" projekta "Shēmas" žurnālisti.

Žurnālisti ieguvuši vienošanās tekstu un nodoto raķešu numurus, kā arī salīdzinājuši tos ar H-55 numuriem, ko Krievija izmantojusi pret Ukrainu pilna mēroga kara gaitā. Šajā sarakstā viņi konstatējuši vismaz desmitu raķešu, ko Krievija izšāvusi uz Ukrainas pilsētām. Dažas notriekuši Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki, citas trāpījušas dzīvojamiem namiem.

09.54. Krievija okupētajā Enerhodarā spiež Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) darbiniekus saņemt Krievijas pases, paziņojis Ukrainas armijas ģenerālštābs.

"Krievijas karaspēka uz laiku okupētajā Enerhodarā okupanti (..) spiež atomelektrostacijas darbiniekus iegūt Krievijas pases, draudot ar represijām," teikts Ukrainas armijas ģenerālštāba paziņojumā.

09.33. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 248 490 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 640 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4228 tankus, 8249 bruņutransportierus, 4911 lielgabalus, 704 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 466 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 311 helikopterus, 4104 bezpilota lidaparātus, 1347 spārnotās raķetes, 7392 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 724 specializētās tehnikas vienības.

08.51. Lai īstenotu pārrāvumu dienvidu frontē, Ukrainas armija iesaistījusi svaigas rezerves, vēsta amerikāņu laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz avotiem. Iesaistīts rezerves 10.armijas korpuss, lai virzītos uz priekšu Zaporižjas apgabalā pie Robotines, norāda izdevums.

"Pēdējā nedēļa bija ļoti svarīga, jo viņi (ukraiņi) nolēma lielākā mērā iesaistīt sava karaspēka otro ešelonu," laikraksts citē militāro analītiķi Robu Lī, kas nesen bijis frontē un pats vērojis Ukrainas armijas uzbrukumu.

08.13. Šajā nedēļas nogalē Otaņķu pagasta Rijniekos risināsies vasaras nometne ukraiņu un latviešu ģimenēm, informē biedrība "Patvērums ""Drošā māja"".

Nometnē piedalīsies astoņas ukraiņu ģimenes un tikpat latviešu ģimenes, kopā 68 dalībnieki. Tās galvenais mērķis ir sniegt ukraiņiem atpūtas un prieka brīdi, kā arī radīt apstākļus, lai tuvāk iepazītos un sadraudzētos ar latviešiem.

07.06. Krievijā Krasnodaras apgabala Novorosijskā, Melnās jūras ostas pilsētā, naktī uz piektdienu bija dzirdami sprādzieni, paziņoja pilsētas ārkārtas dienesti. Dienestu informāciju par sprādzieniem izplatījis Krievijas oficiālais medijs "RIA Novosti", bet vēl pirms tam platformā "Telegram" Krievijas kanāli vēstīja, ka Novorosijskā esot atvairīts jūras dronu uzbrukums. Vispirms parādījās ziņas par sprādzienu, domājams, uz rietumiem no Novorosijskas.

05.25. Ukraina un ASV ceturtdien sāka sarunas par divpusēju līgumu par drošības garantijām, paziņoja Ukrainas prezidenta birojs. Šajās sarunās Ukrainas delegāciju vada prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. Kas tajās piedalās no ASV puses, netiek ziņots. No informācijai presei pievienotā fotoattēla var secināt, ka sarunas notikušas, izmantojot videosakarus.

Jūlijā Viļņā notikušajā NATO samitā G7 valstis, tostarp ASV, parakstīja deklarāciju par palīdzību un drošības garantijām Ukrainai, un šajā deklarācijā tika pieminēta šādu divpusēju līgumu parakstīšanas iespēja.

02.46. Visā kara laikā Krievija pret Ukrainu raidījusi vismaz 1961 Irānā konstruēto trieciendronu "Shahed", ceturtdienas vakara videouzrunā paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Viņš uzsvēra, ka "būtisku daļu no tiem izdevās notriekt".

"Diemžēl ne visus. Mēs strādājam, lai notriektu vairāk, lai notriektu maksimāli daudz," teica Zelenskis.

00.10. Krievijas armijai apšaudot Hersonu, ievainots brīvprātīgais no Norvēģijas; vīrietis ievietots slimnīcā, vēsta pravda.com.ua.