Krūts vēža diagnosticēšanā drīzumā varētu izmantot mākslīgo intelektu

© Scanpix

Mākslīgais intelekts var "droši" nolasīt krūts vēža skrīninga attēlus, liecina Zviedrijā veiktais pētījums, raksta bbc.com.

Pētnieki, kurus vadīja Lundas universitātes komanda, atklāja, ka ar mākslīgā intelekta palīdzību nolasīta pārbaude, atklājot vēzi, sniedz līdzvērtīgus redzultātus divu radiologu darbam.

Šis nav pirmais pētījums, kurā aplūkota AI - mākslīgā intelekta - izmantošana krūts vēža diagnosticēšanai mammogrammās - krūšu rentgena staros.

Iepriekšējie pētījumi, tostarp daži, kas veikti Apvienotajā Karalistē, ir aplūkoti retrospektīvi, kur tehnoloģija novērtē skenējumus, kurus ārsti jau ir apskatījuši. Šoreiz AI piedalījās pētījumā, kas publicēts žurnālā Lancet Oncology, piedalījās vairāk nekā 80 000 sieviešu no Zviedrijas ar vidējo vecumu 54 gadi. Pusi skenējumu novērtēja divi radiologi, kas ir standarta procedūra, bet otru pusi novērtēja ar AI atbalstītu skrīninga rīku, kam sekoja tikai viens vai divi radiologi.

Kopumā 244 sievietēm no AI atbalstītā skrīninga tika atklāts vēzis, turklāt mākslīgā intelekta izmantošana neradīja "viltus pozitīvu" gadījumu - viltus pozitīvu rezultātu rādītājs bija tikai 1,5% gan AI grupā, gan grupā, kuru novērtēja radiologi.

Vadošā autore Dr. Kristina Langa izteica iespēju, ka mākslīgais intelekts var tikt izmantots krūts vēža skrīningā, palīdzot novērst radiologu trūkumu visā pasaulē, taču viņa arī piebilda, ka šajā jomā ir vajadzīgi vairāk pētījumu, lai pilnībā izprastu tā potenciālu un rentabilitāti.

"Pašlaik AI lielākais potenciāls ir tas, ka tas varētu ļaut radiologiem būt mazāk noslogotiem ar pārmērīgu rezultātu nolasīšanas apjomu. Lai gan mūsu AI atbalstītajai skrīninga sistēmai ir nepieciešams vismaz viens radiologs, kas ir atbildīgs par nolasīšanu, tas potenciāli varētu novērst vajadzību divreiz nolasīt lielāko daļu mammogrammu, tādējādi samazinot darba slodzi un ļaujot radiologiem koncentrēties uz progresīvāku diagnostiku, saīsinot pacientu gaidīšanas laiku."

Dr. Katarīne Hallidaja, Karaliskās radiologu koledžas prezidente, piebilda: "AI ir milzīgs solījums, un tas varētu ietaupīt speciālistu laiku, palielinot mūsu efektivitāti, atbalstot mūsu lēmumu pieņemšanu un palīdzot noteikt steidzamākos gadījumus.

Ir liela pētnieciskā interese par to, kā mākslīgais intelekts varētu atbalstīt ziņošanu par mammogrammām, jo tās ir sarežģītas un prasa ievērojamu klīnisko radiologu uzraudzību un tulkošanu. Apvienotajā Karalistē šobrīd trūkst vismaz 30% radiologu.

Lai gan reālas, dzīves būtnes nevar aizstāt ar AI datiem, mākslīgā intelekta iespējas un precizitāte arvien vairāk kļūs par milzīgu spēku pacientu aprūpē."

Pasaulē

Aizvadītajā naktī (pēc Latvijas laika) notika vienas no nozīmīgākajiem priekšvlēšanu notikumiem ASV. Viens otram pretim stājās tagadējais prezidents Džo Baidens un bijušais, kā arī potenciālais prezidents Donalds Tramps.

Svarīgākais