Ukrainas kara 526. diena. Jaunākā informācija [papildināts 23:15]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 3. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

23:15 Frontē turpinās sīvas kaujas, bet Ukrainas armija dominē, ceturtdien vakara video uzrunā sacīja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

"Fronte. Kaujas - smagas. Okupanti ar visiem spēkiem cenšas apturēt mūsu puišus. Triecieni ir ļoti nežēlīgi. Kupjanskas, Limanas, Bahmutas, Marjinkas Avdijivkas virzieni, dienvidu virzieni - visur nav vienkārši," norādīja prezidents.

22:04 Krievijā Sanktpēterburgas tiesa ceturtdien uzņēmējam un politiskajam aktīvistam Dmitrijam Skurihinam par individuālo piketu ar plakātu "Piedod, Ukraina" piespriedusi pusotru gadu cietumā.

Tiesa Skurihinu atzina par vainīgu "armijas atkārtotā diskreditācijā".

Savukārt Krasnodarā tiesa vietējai iedzīvotājai Aleksandrai par varasiestāžu un armijas "diskreditāciju" piespriedusi naudassodu, vēsta tīmekļa izdevums "Mediazona".

21:51 Ukraina ir veikusi spēcīgu izrāvienu dronu ražošanā. Tagad to pieņemšana ekspluatācijā ir maksimāli paātrināta un izveidota struktūra bezpilota lidaparātu trokšņu noturības ātro testu veikšanai. Par to televīzijas kanāla "Freedom" ēterā stāstīja aviācijas eksperts un A. K. Antonova Valsts aviācijas muzeja vadošais pētnieks Valērijs Romaņenko, vēsta UNIAN.

20:32 Ukrainas bruņotie spēki turpina virzīties Bahmutas virzienā, kā arī iznīcina ienaidnieku citos frontes sektoros.

"Es visu dienu strādāju valsts aģentūrās un militārajās vienībās, kas veic uzdevumus aktīvākajos frontes sektoros," sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Sauszemes spēku komandieris Aleksandrs Sirskis, raksta Militārā medija centra Telegram kanāls.

Pēc komandiera teiktā, viņa darbs bija veltīts aktuālajai uzbrukuma tempa palielināšanas problēmai, turpmākās rīcības perspektīvām un to jautājumu risināšanai, kas traucē sekmīgi izpildīt uzdevumus. Turklāt viņš izskatīja jautājumus par adekvātu reakciju uz ienaidnieka uzbrukuma darbībām, palielinot uguns postījumu efektivitāti, apkarojot dronus un nodrošinot mūsu karavīrus. Notika tikšanās ar jaunākajiem komandieriem un Bruņoto spēku seržantu korpusa pārstāvjiem.

19:27 Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss ceturtdien atkal noraidīja iespēju piegādāt Ukrainai tālas darbības raķetes "Taurus", norādot, ka tā šobrīd "nav augstākā prioritāte".

Ukraina maija beigās lūdza Vāciju nodrošināta tai gaiss-zeme spārnotās raķetes "Taurus", kas spēj nolidot 500 kilometru, tomēr Vācijas valdība līdz šīm lūgumam nav atsaukusies.

"Mēs joprojām uzskatām, ka tā šobrīd nav mūsu augstākā prioritāte," vizītē Bavārijā sacīja ministrs.

Bažas par "sevišķa darbības rādiusa" raķešu nodošanu Ukrainai ir acīmredzamas, viņš norādīja.

"Arī mūsu amerikāņu sabiedrotie nepiešķir šādas spārnotās raķetes," piebilda ministrs.

Pēc sākotnējās neizlēmības Vācija šobrīd Ukrainai sniegtā militārā atbalsta ziņā atpaliek tikai no ASV.

Tomēr tāpat kā Vašingtona arī Berlīne iebilst pret tādu ieroču nodrošināšanu Ukrainai, kas var sasniegt Krievijas teritorijas iekšieni.

Attiecībā uz "pretgaisa aizsardzību, atbalstu apmācībās, inženieriju un bruņutransportieriem" Vācijai ir vadošā loma, sacīja ministrs.

"Tā ir mūsu pirmā prioritāte, mūsu pamata kompetence," norādīja Pistoriuss, piebilstot, ka neredz nepieciešamību steidzami lemt par raķetēm "Taurus".

Francija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka rīkosies līdzīgi kā Lielbritānija un nodrošinās Ukrainai raķetes "SCALP/Storm Shadow", kas spēj sasniegt mērķus 250 kilometru attālumā.

18:48 Krievi intensīvi mīnē teritorijas gar frontes līniju, un tas ir viens no iemesliem salīdiznoši lēnajam Ukrainas Bruņoto spēku pretuzbrukumam. Ofensīvas priekšējā līnijā vienmēr ir sapieri, kuriem jāattīra mīnas. Un katru reizi viņiem draud briesmas, jo iebrucēji mīnē burtiski visu, pat savu karavīru līķus.

17:46 Krievijā masveidā frontei sākuši vervēt sievietes, kas izcieš sodu ieslodzījuma vietās, pavēstīja projekta "Rusj sidjaščaja" ("Sēdošā Krievzeme") dibinātāja Olga Romanova.

"Notiesāto un nenotiesāto sieviešu vēlēšanās doties karā ir ļoti liela. Atšķirībā no vīriešiem sievietes cietumos ārkārtīgi ietekmējusi propaganda. Mēs varam gaidīt jaunumus arī no citām sieviešu zonām. Un sievietes karot grib pat lielākā mērā," sacīja Romanova.

Atbilstoši sagūstīto cietumnieku liecībām sievietes karo Aizsardzības ministrijas trieciena vienībās. Daudzām ir segvārds "Vilcene". Viņas tiek turētas kopā ar vīriešiem, bet karo atsevišķi.

Aptuveni 50 sievietes savervētas Sņežnojes cietumā, vēl 100 cietumnieces - Krievijas dienvidos. Vēl līdz 30 sievietēm savervētas Ļipeckas apgabala Novougļankā.

17:00. Ukrainas pretuzbrukumam nav grafika, bet visi cilvēki, kas runā par termiņiem, nesaprot, kas ir karš, nacionālā telemaratona ēterā sacīja Ukrainas Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksijs Daņilovs. Tīmeklī parādījušies apgalvojumi, ka Ukrainas pretuzbrukums ir lēns un atpaliek no grafika. Atbildot uz žurnālista jautājumu, vai partneri Ukrainai ir noteikuši termiņus, Daņilovs sacīja: "Mums nekādus termiņus, atskaitot mūs pašus, izvirzīt nevar, tas ir pirmkārt. Otrkārt, nekāda grafika nav." "Treškārt, kad sākas tādas runas, ņemsim vērā, ka to stāsta cilvēki, kas nesaprot, kas ir karš," sacīja amatpersona. Viņš arī norādīja, ka krievi ir labi sagatavojušies ukraiņu uzbrukumam.

16:00. Ja Eiropas Komisija (EK) uzņemsies koordināciju, Ukrainas graudu eksports caur Baltijas valstīm ir iespējams, tādu viedokli pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču aģentūrai LETA pauda satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA). Satiksmes ministrs atzīmēja, ka viena no lielākajām problēmām ir graudu nogādāšana līdz Latvijai. Pēc Vitenberga paustā, Satiksmes ministrija (SM) iepriekš ir koordinējusi graudu vešanu ar smagajām automašīnām, veidojot kolonnas, tomēr, ja automašīnām divas nedēļas jāpavada uz Ukrainas un Polijas robežas, tas pārkāpj sanitārās prasības.

15:19. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis pozitīvi novērtējis ierosinājumu veicināt Ukrainas labības eksportu caur Baltijas valstu ostām, pārceļot muitas un citas pārbaudes no Ukrainas-Polijas robežas uz ostām, ceturtdien paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda. "Esmu optimistiski noskaņots un domāju, ka tagad mūsu ministrijām ir cieši jāsadarbojas ar Polijas varasiestādēm, lai turpinātu šo sarunu un pēc iespējas ātrāk mēģinātu ieviest izmaiņas," piebilda Lietuvas prezidents.

14:28. Ukraina šobrīd bruņotajiem spēkiem gadā tērē aptuveni divus triljonus hrivnu (50 miljardus eiro), ceturtdien paziņojis Ukrainas premjerministrs Deniss Šmihaļs. "Miera laikā Ukrainas budžeta ieņēmumu daļa bija 1,3 triljoni hrivnu. Tagad bruņotajiem spēkiem budžetā ieplānotajiem 1,3 triljoniem hrivnu gadā piešķīrām vēl 509 miljardus hrivnu, tagad piešķirsim vēl aptuveni šādu summu. Faktiski bruņotie spēki un karš šodien Ukrainai izmaksā aptuveni divus triljonus hrivnu," Ukrainas vēstnieku konferencē sacīja premjers. Viņš uzsvēra, ka Ukraina faktiski pārējos līdzekļus saņem no saviem partneriem.

12.50. Biedrība "Tavi draugi" 8.augustā plkst.19 rīkos trešo labdarības koncertu "Angāra saulrieti", informē biedrības pārstāve Beāte Bēvalde. Pasākumā uzstāsies dziedātāja Elza Rozentāle un "Queentesence". Koncerts notiks pie biedrības "Tavi draugi" angāra Ventspils ielā 50/K-3, Rīgā.

Šoreiz ieejas biļetes vietā apmeklētāji aicināti ziedot dzīvnieku barību Dnipro patversmei "Pegas", vai veikt finansiālu mērķa ziedojumu raķešu uzlidojumā cietušās bruņumašīnas "Kucēns" un citu armijas automašīnu remontam.

12.14. Ukrainas Bruņoto spēku ofensīva turpinās Berdjanskas un Melitopoles virzienos, bet Avdijivkas un Marjinkas virzienos Ukrainas karavīri notur pozīcijas, paziņojušas militārpersonas. Krievijas karaspēks katru dienu zaudē divas līdz trīs rotas, un aizvadītajā diennaktī tika iznīcinātas arī sešas ienaidnieka munīcijas noliktavas.

11.53. Medijs pravda.com.ua ziņo, ka Krievijas armija veikusi apšaudi pa Grieķijas goda konsulātu Hersonā, kā arī banku "Ukrsibbank".

10.50. Krievijas Valsts juridisko personu reģistrā ir vairāk nekā 140 kompāniju ar Lietuvas kapitālu, vēsta lietišķo ziņu portāls "Verslo žinios", kas reģistrus pētījis kopā ar Igaunijas lietišķo laikrakstu "Aripaev" un tā izdevumu "Delovije vedomosti".

Krievijas reģistra dati liecina, ka pērn Lietuvas kapitāla kompāniju apgrozījums bija ap 368 miljoniem eiro, bet tīrā peļņa - 37,86 miljoni eiro (pēc 1.augusta valūtas maiņas kursa). Kā ziņo "Verslo žinios", lielākos ieņēmumus Krievijā guvuši ražošanas, tirdzniecības, loģistikas un citu nozaru uzņēmumi, kurus vada Kauņas mērs Visvaldis Matijošaitis un viņa biznesa partneris Ļuds Skerus.

09.49. Krievijas Kalugas apgabalā naktī notriekti seši bezpilota lidaparāti, ceturtdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija. Ministrija paziņoja, ka Kalugā novērsts "teroristu uzbrukums ar droniem".

09.00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 247 850 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4224 tankus, 8234 bruņutransportierus, 4892 lielgabalus, 704 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 465 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 311 helikopterus, 4077 bezpilota lidaparātus, 1347 spārnotās raķetes, 7372 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 721 specializētās tehnikas vienību.

08.43. Iespējamās provokācijas ar pašlaik Baltkrievijā izvietotā algotņu grupējuma "Vagner" iesaisti NATO vērtēs kā Krievijas vadības atbalstītas akcijas, šorīt intervijā TV3 uzsvēra jaunais Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

08.08. Naktī virs Kijivas notriekti gandrīz 15 droni, ceturtdien paziņojušas Ukrainas amatpersonas. Kijivas pilsētas kara administrācijas vadītājs Serhijs Popko atklāja, ka uzbrukums Kijivai ar trieciendroniem "Shahed" ilga trīs stundas.

Galvaspilsētas kara administrācija iepriekš bija izsludinājusi gaisa trauksmi un brīdinājusi iedzīvotājus palikt patvertnēs.

07.10. Kijivas apgabalā jau ir pilnībā vai daļēji atjaunoti vairāk nekā 12 500 no 27 700 Krievijas militārajā agresijā nopostītajiem objektiem, paziņojis apgabala militārās administrācijas vadītājs Ruslans Kravčenko.

04.49. Ukrainas Ģenerālprokuratūras rīcībā ir apstiprināta informācija, ka kopš pilna mēroga Krievijas iebrukuma sākuma okupanti Ukrainā nogalinājuši 10 749 civiliedzīvotājus, lai gan patiesais skaits varētu būt daudz lielāks, paziņoja Ģenerālprokuratūras amatpersona.

02.34. Krievija uzbrūk Ukrainas labības eksporta infrastruktūrai, jo grib sagraut pasaules pārtikas tirgu, trešdien paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. "Tagad Krievijas valstij šī ir cīņa ne tikai pret mūsu brīvību, ne tikai pret mūsu valsti," ikvakara videouzrunā norādīja Zelenskis.

01.59. Bijušā pašpasludinātās Doneckas tautas republikas "aizsardzības ministra" Igora Strelkova (Girkina) krimināllietai noteikts sevišķas slepenības statuss, medijam RBK paziņojis Strelkova advokāts Aleksandrs Molohovs.

Strekovs tika aizturēts savās mājās Maskavā 21.jūlijā. Tiesa viņam noteikusi drošības līdzekli apcietinājumu. Pret Strelkovu ierosināta krimināllieta par publiskiem aicinājumiem veikt ekstrēmistisku darbību. Viņš ir viens no dedzīgākajiem Krievijas pret Ukrainu izvērstā kara atbalstītājiem.

00.10.Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija atbalstīja Latvijas septiņu miljonu eiro granta iemaksu Eiropas Investīciju bankas (EIB) trasta fondā Ukrainas atbalstam.

Šim nolūkam tiks veikta apropriācijas pārdale septiņu miljonu eiro apmērā no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammu "Iemaksas starptautiskajās organizācijās".

Svarīgākais