Krievijā briest vēl viena sacelšanās ar gājienu uz Maskavu

© Scanpix

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs Oleksejs Daņilovs deva mājienus, ka Krievijas Federācijā varētu notikt vēl viena sacelšanās ar gājienu uz Maskavu, raksta unian.net.

Nacionālās drošības un aizsardzības padomes sekretārs par to paziņoja Twitter mikroblogā "Pašreizējā Kremļa situācija attīstās tā, ka nepiepildīto vēlmi pēc otrās ofensīvas pret Kijivu aizēnos steidzama nepieciešamība sagatavoties otrajai kampaņai pret Maskavu. Un šis notikums vairs nebūs jāgaida īpaši ilgi,” uzsvēra Daņilovs.

Šā gada 23. un 24. jūnijā Krievijā sacelšanos mēģināja veikt “Vāgnera” privātā militārā grupējuma vadītājs Jevgeņijs Prigožins. Prigožins teica, ka ir sācis "taisnības gājienu", kura mērķis bija sasniegt Maskavu. Viņš apsūdzēja Krievijas militāros spēkus uzbrukumā vienai no viņa kaujinieku nometnēm pēc ministra Sergeja Šoigu pavēles.

Dumpja laikā tika notriekti vairāki helikopteri un militārā lidmašīna, kā rezultātā likvidētas vismaz desmit Krievijas militārpersonas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins publiski apsūdzēja Prigožinu valsts nodevībā. Taču vakarā pēc sarunām ar Baltkrievijas diktatoru Aleksandru Lukašenko Prigožins apturēja savu kaujinieku gājienu uz Maskavu un lika viņiem apgriezties. Dažas dienas vēlāk Putins pateicās savai armijai un drošības spēkiem, ka viņi it kā novērsa dumpi.