Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

BIC: Lukašenko dēls ir iesaistīts Ukrainas bērnu deportācijā

© Scanpix

Pētniecisko žurnālistu komanda, kas atrodas ārpus Baltkrievijas, Belarusian Investigative Center (BIC), noskaidrojusi, ka bērnu izsūtīšanā no Ukrainas bijuši iesaistīti Baltkrievijas Republikas prezidenta Aleksandra Lukašenko ģimenes locekļi, raksta unian.net.

Pēc BIC datiem, bērni uz Baltkrieviju tiek ievesti Krievijas un Baltkrievijas līderu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko uzdevumā. Starp iesaistītajām iestādēm ir valsts dzelzceļi un labdarības fondi, īpaši tiek izcelts paralimpieša Alekseja Talaja “Talai” fonds.

“Talai” vadībā ukraiņu bērni Baltkrievijā tiek "izklaidēti" un ideoloģiski audzināti. Paralimpiskais sportists sociālajos tīklos aktīvi atspoguļo savas aktivitātes "atpūtas Donbasa bērniem Baltkrievijā" organizēšanā.

"Talai" fonds, ziņojot par bērnu ierašanos Baltkrievijā, uzsver, ka process tika organizēts ar Valsts prezidenta sporta kluba palīdzību un organizācijas vadītāja Dmitrija Lukašenko - Baltkrievijas prezidenta dēla - personīgu palīdzību.

Cik izmaksā ukraiņu bērnu izsūtīšana Baltkrievijai un Krievijai?

BIC uzsver, ka bērnu nolaupīšanu no Ukrainas okupētajām teritorijām Baltkrievijas varas iestādes neslēpj un tā tiek finansētas no "Savienības valsts" budžeta (no Krievijas un Baltkrievijas valsts budžeta).

2022. gada septembrī vien no Savienības budžeta "humānās palīdzības sniegšanai" Ukrainas okupētajās teritorijās tika atvēlēti 29 miljoni Krievijas rubļu (tobrīd tie bija gandrīz 500 tūkstoši eiro). Daļa no šīs naudas tika atvēlēta ukraiņu bērnu "aprūpei" Baltkrievijā.

Bērnu izsūtīšana no Ukrainas - cik daudz bērnu jau ir izvests?

Ukraina ir noskaidrojusi vārdus aptuveni 20 tūkstošiem ukraiņu bērnu no Krievijas okupētajām teritorijām, kuri nogādāti Krievijas Federācijas teritorijā. Kopumā, pēc Ukrainas sniegtajiem datiem, okupētajās teritorijās atradas aptuveni 700 000 bērnu.

Bērnu tiesību komisāre Krievijā Marija Ļvova-Belova ir sniegusi ziņojumu par 4,8 miljonu Ukrainas iedzīvotāju, tostarp 700 000 bērnu, deportāciju. Ļvova-Belova, kuras aresta orderi izdevusi Starptautiskā krimināltiesa Hāgā, ziņojumā arī informēja, ka ir veikta nelikumīga adopcija vismaz 400 bērniem.