Baltkrievijas helikopteri pārkāpuši Polijas gaisa telpu [papildināts 23:13]

© Scanpix

Polijas Aizsardzības ministrija otrdienas vakarā apstiprināja, ka divi Baltkrievijas helikopteri pārkāpuši Polijas gaisa telpu, vēsta pravda.com.ua.

Polijas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka Polijas gaisa telpu pārkāpuši helikopteri, kas veica mācības pie robežas - Minska iepriekš informējusi Varšavu par šīm mācībām.

"Robežšķērsošana notika Belovežas pilsētas rajonā ļoti zemā augstumā, kas apgrūtināja to uztveršanu ar radaru sistēmām," skaidroja ministrijā.

Neatkarīgie izmeklētāji konstatējuši, ka helikopteri Mi-24 un Mi-8 Polijas teritorijā ielidojuši vismaz trīs kilometru dziļumā, tad apgriezušies un aizlidojuši atpakaļ uz Baltkrieviju.

Reaģējot uz incidentu, Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks lika palielināt karavīru skaitu uz robežas un izvietot papildu spēkus un līdzekļus, tostarp kaujas helikopterus.

Polija arī informēja NATO par notikušo. Polija steidzamā kārtā izsaukusi uz Ārlietu ministriju Baltkrievijas vēstniecības pilnvaroto lietvedi.

"Atcerēsimies, ka Krievija un Baltkrievija pēdējā laikā ir pastiprinājušas savas hibrīdakcijas pret Poliju. Ņemot vērā iespējamās turpmākās provokācijas, aicinām atbildīgi izplatīt un komentēt informāciju, ko var izmantot Krievijas un Baltkrievijas režīmi," teikts paziņojumā.

Kā zināms, Baltkrievijā jau kādu laiku atrodas tā dēvētā Vāgnera grupējuma kaujinieki, kuri uz turieni pārcēlās pēc sacelšanās mēģinājuma Krievijā. Polijas puse vairākkārt uzsvērusi, ka "vāgerieši" rada draudus Polijai, un pastiprinājusi Baltkrievijas un Polijas robežas aizsardzību.

Aizvadītajā dienā Polijas premjerministrs oficiāli paziņoja par 100 "vāgneriešu" pārvietošanos uz tā saukto Suvalku koridoru.

Robežu pārkāpa helikopteri, kas piedalās mācībās pie robežas, norāda Polijas Aizsardzības ministrija.

Minska par šīm mācībām Varšavu ir informējusi.

"Robežas šķērsošana notika Bjalovežas pilsētas rajonā ļoti zemā augstumā, un tas apgrūtināja šķērsošanas pamanīšanu ar radiolokācijas sistēmām," teikts ministrijas paziņojumā.

"Tāpēc šorīt Polijas Bruņoto spēku Operatīvā pavēlniecība paziņoja komunikē, ka Polijas radiolokācijas sistēmas nav fiksējušas Polijas gaisa telpas pārkāpumu," skaidroja ministrija.

Polija par incidentu informējusi NATO.

"Atgādināsim, ka Krievija un Baltkrievija pēdējā laikā aktivizējušas savas hibrīddarbības pret Poliju," teikts paziņojumā.

"Ņemot vērā iespējamās tālākās provokācijas, aicinām atbildīgi izplatīt un komentēt informāciju, ko var izmantot Krievijas un Baltkrievijas režīmi," aicināja ministrija.