Bažoties par dronu izmantošanu kara vajadzībām Ukrainā, Ķīna ierobežos to eksportu

© Reuters/Scanpix/Leta

Ķīna pirmdien noteikusi ierobežojumus tāla darbības rādiusa civilo bezpilota lidaparātu eksportam, kā iemeslu minot Krievijas karu Ukrainā un bažas par šādu dronu pārveidošanu un pielāgošanu militārām vajadzībām.

Ķīnas Tirdzniecības ministrija paziņoja, ka otrdien stāsies spēkā eksporta kontrole, lai novērstu dronu izmantošanu "nemiermīlīgiem mērķiem". Ķīna ir vadošā bezpilota lidaparātu izstrādātāja un eksportētāja.

"Pastāvīgi pieaug risks, ka daži augstas specifikācijas un augstas veiktspējas civilie bezpilota lidaparāti tiks pārveidoti militāram pielietojumam," norādīja Tirdzniecības ministrija.

Ierobežojumi attieksies uz droniem, kas var lidot ārpus operatoru dabiskās redzamības attāluma vai atrasties gaisā ilgāk par 30 minūtēm, kas spēj nomest priekšmetus un kas sver vairāk nekā septiņus kilogramus, paziņoja ministrija.

"Kopš krīzes Ukrainā daži Ķīnas civilie bezpilota lidaparātu uzņēmumi ir brīvprātīgi pārtraukuši savu darbību konflikta zonās," norādīja Tirdzniecības ministrija. Tā apsūdzēja ASV un Rietumu plašsaziņas līdzekļus "nepatiesas informācijas" izplatīšanā par Ķīnas dronu eksportu.

Ķīna ir paziņojusi, ka ievērojot neitralitāti Krievijas un Ukrainas konfliktā, bet faktiski atbalsta Maskavu. Piektdien Ķīnas valdība aizstāvēja savus darījumus ar Krieviju kā "normālu ekonomisko un tirdzniecības sadarbību" pēc tam, kad ASV izlūkdienestu ziņojumā bija teikts, ka Pekina, iespējams, piegādājusi Krievijai aprīkojumu ar militāru pielietojumu, kas izmantots karā Ukrainā.

Ziņojumā tika citēti Krievijas muitas dati, kas liecināja, ka Ķīnas valstij piederošie militārie uzņēmumi piegādājuši dronus, navigācijas iekārtas, iznīcinātāju lidmašīnu daļas un citas preces.

Svarīgākais