Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Pasaulē

Apvērsums Nigērā: militārā hunta aizturējusi 180 līdzšinējās valdošās partijas biedrus

© Reuters/Scanpix/Leta

Militārā hunta, kas pagājušajā nedēļā nāca pie varas apvērsumā Nigērā, aizturējusi vismaz 180 līdzšinējās valdošās partijas biedrus, pirmdien paziņoja partija.

Starp aizturētajiem ir enerģētikas ministrs Mahamane Sani Mahamadu, kalnrūpniecības ministrs Useini Hadizatu un Partijas demokrātijai un sociālismam prezidents Fumakoje Gado.

Aizturēti arī iekšlietu ministrs Hama Adamu Sulejs un satiksmes ministrs Umaru Malams Alma.

Šīs aizturēšanas apliecina, ka hunta rīkojas represīvi, diktatoriski un nelikumīgi, sacīja partijas preses pārstāvis.

Jau ziņots, ka Nigērā 26.jūlijā notika militārs apvērsums, kurā tika gāzts 2021.gadā ievēlētais prezidents Mohameds Bazums.

Rietumāfrikas valstu ekonomiskās kopienas (ECOWAS) dalībvalstu līderi svētdien deva Nigēras huntai nedēļu laika, lai tā atteiktos no varas un atjaunotu amatā Bazumu, kā arī brīdināja, ka pretējā gadījumā var tikt izmantots spēks. ECOWAS arī noteica ekonomiskās sankcijas Nigērai.

Tomēr par atšķirīgu nostāju paziņojušas ECOWAS dalībvalstis Mali un Burkina Faso, kurās arī valda miitāri režīmi, Tās uzsvērušas, ka citu valstu militāra spēka izmantošana Nigēras huntas gāšanai tiks uzskatīta par kara pieteikumu šīm abām valstīm, kā arī nav pievienojušās sankcijām.