Ukrainas kara 524. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:19]

© Kaspars Krafts/F64

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 1. augustā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:19. Diennakts laikā Krievijā notikuši vismaz 14 mēģinājumi aizdedzināt kara komisariātus, otrdien vēsta krievvalodīgie mediji un "Telegram" kanāli. Vairums aizturēto ir sievietes.

21:12. Krievijas okupētajā Krimas pussalā otrdien bijis dzirdams sprādziens Balaklavas pusē, platformā "Telegram" vēsta ziņu kanāls ASTRA.

20:05. Latvija saskata iespēju sadarboties ar Austrāliju vēl ciešāk, tostarp Ukrainas karavīru apmācībā un to individuālā ekipējuma nodrošināšanā, šodien tikšanās laikā ar Austrālijas vēstnieku Latvijā Bernardu Džozefu Filipu sacīja Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica (JV).

18:55. Ukrainas galvaspilsētā Kijivā noris darbi, lai no Mātes dzimtenes pieminekļa noņemtu PSRS ģerboni un vietā uzstādītu Ukrainas ģerboni, pavēstīja Kultūras ministrija, norādot, ka darbi noris pēc grafika.

"Projekta "Dzimtenes Trijzobis" ietvaros notiek Mātes dzimtenes pieminekļa padomju ģerboņa demontāžas darbi. Šie darbi noris atbilstoši grafikam," teikts paziņojumā. "Uz Ukrainas Neatkarības dienu piemineklis saņems savu jauno simbolu - ukraiņu Trijzobi," norādīja ministrija. Trijzobja metāla konstrukcija jau ir izgatavota.

13.jūlijā bijušais kultūras ministrs Oleksandrs Tkačenko pavēstīja, ka Mātes dzimtenes pieminekļa PSRS ģerbonis līdz 24.augustam tiks nomainīts pret Ukrainas ģerboni. Ukrainas Otrā pasaules kara vēstures muzeja ģenerāldirektors Jurijs Savčuks pavēstīja par nodomu arī pašu pieminekli līdz 24.augustam pārdēvēt par Mātes Ukrainas pieminekli.

17:20. Igaunijas prāmju operatorkompānijas "Tallink Grupp" kruīza kuģis "Victoria I", kas tika iznomāts Skotijai Ukrainas kara bēgļu izmitināšanai atgriezies Igaunijā un kompānija lems par tā turpmāku izmantošanu.

"Tallink" un Skotijas valdības vārdā strādājošā kompānija "Corporate Travel Management (North)" līgumu par "Victoria I" īstermiņa nomu uz sešiem mēnešiem parakstīja pērn jūlijā, bet vēlāk tas tika pagarināts. Līgums beidzās 11.jūlijā, un kuģis atgriezās Tallinā.

Edinburgas ziņu portāls "Edinburghlive" vēstīja, ka kuģis bija pietauvots Edinburgas ostā un tajā dzīvoja vairāk nekā tūkstotis ukraiņu bēgļu.

Augusta beigās vai septembra sākumā "Tallink" izlems par turpmāku kuģa izmantošanu.

15:57 Drošības dienests savācis pierādījumu bāzi par kādu Krievijas militārpersonu, kura pastrādāja kara noziegumus Ukrainas ziemeļu reģiona pagaidu okupācijas laikā.

Pēc SBU preses centra teiktā, runa ir par majoru Danilu Kobliku - KF Bruņoto spēku 74. atsevišķās motorizētās strēlnieku brigādes bataljona komandieri (Jurga, Kemerovas apgabals).

15:38 Baltkrievu pētniecisko žurnālistu koalīcija ārvalstīs Baltkrievijas Izmeklēšanas centrs noskaidroja, ka bērnu izsūtīšanā no Ukrainas bijuši iesaistīti neatzītā Baltkrievijas Republikas prezidenta Aleksandra Lukašenko ģimenes locekļi.

Pēc BIC datiem, bērni uz Baltkrieviju tiek ievesti Krievijas un Baltkrievijas līderu Vladimira Putina un Aleksandra Lukašenko uzdevumā. Starp iesaistītajām iestādēm ir valsts dzelzceļi un labdarības fondi, jo īpaši paralimpieša Alekseja Talaja Talai fonds.

Talai vadībā ukraiņu bērni Baltkrievijā tiek "izklaidēti" un ideoloģiski audzināti. Paralimpiskais sportists sociālajos tīklos aktīvi atspoguļo savas aktivitātes "atpūtas Donbasa bērniem Baltkrievijā" organizēšanā.

14:57 Krievija naktī ar droniem uzbrukusi Harkivai, gandrīz pilnībā iznīcinot trīs stāvu ēku, kurā atradās kopmītnes, otrdien paziņojusi prokuratūra.

Trāpīts arī sporta zālei un ievainots apsargs.

Krievija uzbrukumā izmantoja piecus Irānas bezpilota lidaparātus "Shahed", šorīt vietnē "Telegram" paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

Prokuratūras internetā publiskotajās fotogrāfijās redzamas drona atlūzas ar uzrakstu "Geran-2" krievu valodā.

Krievija izmanto Irānā izstrādātos dronus "Shahed", maskējot tos zem nosaukuma "Geran", lai slēptu Irānas iesaisti.

14:21 Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba priekšnieks ģenerālis Valērijs Gerasimovs esot apmeklējis Krievijas iebrucēju priekšējās pozīcijas Ukrainā.

Ģenerālis Gerasimovs Zaporožjes virzienā "pārbaudīja karaspēka grupas priekšējo komandpunktu", telegrammā apgalvo TASS, atsaucoties uz Krievijas Aizsardzības ministrijas informāciju.

12.46.Ukraina noslēgusi vienošanos ar Horvātiju par graudu eksportu caur ostām Adrijas jūrā, otrdien paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

Graudi tiks nogādāti Horvātijā pa Donavas upi un pēc tam pa dzelzceļu transportēti uz Adrijas jūras piekrasti, paziņoja ministrija. Cik daudz graudu šādā veidā tiks eksportēti, ministrija neatklāja. Izmantojot šo transportēšanas sistēmu, Ukraina vēlas apiet Krievijas blokādi Melnajā jūrā.

12.28. Dronu triecieniem pa objektiem Krievijas teritorijā lielākais ir psiholoģiskais efekts, sarunā ar aģentūru LETA vērtēja Latvijas Zemessardzes štāba virsnieks, majors Jānis Slaidiņš. Samērā nelielajos triecienos cietušie objekti īsti nav uzskatāmi par militāriem, līdz ar to tiek panākts vairāk psiholoģisks efekts, proti, Krievijas sabiedrībai tiek likts saprast, ka karš ir arī šīs valsts teritorijā, uzsvēra eksperts.

11.33. Aizvadītās diennakts laikā Krievijā aizdedzināti deviņi militāro dienestu biroji, informē medijs pravda.com.ua.

10.29. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Ukrainas armija naktī no 31.jūlija uz 1.augustu uzbrukusi Melnās jūras flotes patruļkuģiem, kas atradās 340 kilometrus uz dienvidrietumiem no Sevastopoles, ziņo pravda.com.ua.

08.40. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 246 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 500 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī Krievija zaudējusi 4216 tankus, 8205 bruņutransportierus, 4816 lielgabalus, 699 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 462 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 311 helikopterus, 4027 bezpilota lidaparātus, 1347 spārnotās raķetes, 7324 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 718 specializētās tehnikas vienības.

08.00. Ķīna pirmdien noteikusi ierobežojumus tāla darbības rādiusa civilo bezpilota lidaparātu eksportam, kā iemeslu minot Krievijas karu Ukrainā un bažas par šādu dronu pārveidošanu un pielāgošanu militārām vajadzībām.

07.11. Maskavā naktī uz otrdienu drona triecienā atkal nodarīti postījumi augstceltnei biznesa rajonā "Moscow City", paziņoja Krievijas galvaspilsētas mērs Sergejs Sobjaņins. "Sapostīta fasāde 21. stāva līmenī, bojāts stiklojums 150 kvadrātmetru platībā," platformā "Telegram" ierakstījis Sobjaņins, piebilstot, ka neesot saņemtas ziņas, ka būtu cietuši cilvēki.

Mērs norādīja, ka šai ēkai, kuras nosaukums ir "IQ-kvartal" un kurā atrodas trīs ministrijas, nodarīti postījumi arī naktī uz svētdienu, kad droni nodarīja bojājumus divām "Moscow City" ēkām.

02.53. Kopš Maskava jūlija vidū izstājās no vienošanās, kas deva iespēju eksportēt Ukrainas labību pa Melno jūru, Krievijas karaspēka triecienos Ukrainas ostām nodarīti postījumi 26 infrastruktūras objektiem un pieciem civilajiem kuģiem, kā arī iznīcinātas 180 000 tonnas Ukrainas graudu, paziņojusi Ukrainas Ārlietu ministrija.

01.41. No Kongresu nama laukuma, Rīgā, šodien plkst.12 uz Kijivu dosies humānais konvojs ar kuteri, mazo ekskavatoru, apvidus auto, kā arī ar cita veida palīdzība Ukrainas karavīriem, robežsargiem un dzīvnieku patversmei, informē Latvijā dzīvojošo ukraiņu biedrību konfederācija "Viche".

00.10. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis vēsta, ka Putinam nav spēka pirkt Ukrainas ostas, jo ukraiņi nogremdēs krievu kuģus, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais