Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Pasaulē

Medininku slaktiņš bija Krievijas kara epizode, norāda Šimonīte

© Reuters/Scanpix/Leta

Septiņu Lietuvas muitnieku noslepkavošana Medininku robežkontroles punktā pirms 32 gadiem bija "viena no epizodēm" Krievijas pašlaik īstenotajā karā Ukrainā, pirmdien paziņoja Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.

"Medininku aizstāvju upurim tagad ir jauna nozīme," pieminot slaktiņa gadadienu, pauda Šimonīte, piebilstot, ka "tas bija epizode karā, kas pašlaik plosās Ukrainā".

"Diemžēl valsts brīvība un spēks bieži aug varoņu asinīm piesūcinātā zemē. Lai novērstu asiņainas traģēdijas Lietuvā, agresors ir jāaptur un jāsakauj Ukrainā," viņa norādīja.

Lietuvas premjerministre pauda, ka pēdējo 32 gadu laikā Lietuva ir kļuvusi spēcīgāka, kas nebūtu bijis iespējams, "ja daudzi cilvēki nebūtu riskējuši ar savu dzīvību, izpildot misiju cīņā par brīvību".

Savukārt Seima spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena paziņoja, ka Medininku slaktiņš ir viens no nozīmīgākajiem, lai gan traģiskākajiem notikumiem Lietuvas valsts pastāvēšanas laikā.

"Pirmajos neatkarības gados mūs trauslā valsts ik dienu bija reāli apdraudēta," atgādināja parlamenta priekšsēdētāja. "Tomēr Lietuvas tauta jau bija apņēmusies būt brīva. Tā ekstremālos apstākļos strādāja un sargāja tolaik vēl tikai teorētiski brīvu valsti un aizsargāja tās robežas un iedzīvotājus," viņa piebilda.

"Brīvi cilvēki, kas bija gatavi mirt, radīja brīvu Lietuvu, kuras balsi tagad dzird visā pasaulē," uzsvēra Čmilīte-Nilsena, solot, ka "mēs vienmēr atcerēsimies un aizsargāsim savu valsti".

1991.gada 31.jūlijā OMON kaujinieki Medininku kontrolpunktā uz Lietuvas un Baltkrievijas robežas nošāva septiņus Lietuvas muitas darbiniekus un policistus, bet viens tika smagi ievainots, taču izdzīvoja.

Omoniešu uzbrukumā tika nogalināti Lietuvas Policijas departamenta ātrās reaģēšanas vienības "Aras" policisti Mindaugs Balavaks un Aļģimants Jozaks, Policijas departamenta ceļu policijas darbinieki Jozs Janonis un Aļģirds Kazlausks, Muitas departamenta Viļņas muitnīcas inspektori Antans Musteiķis un Stanislavs Orlavičs. Uzbrukumā tika smagi ievainots un 2.augustā nomira Viļņas muitnīcas inspektors Ričards Rabavičs. Izdzīvoja tikai smagi ievainotais muitnieks Toms Šerns.