Pirmdiena, 6.maijs

redeem Didzis, Gaidis

arrow_right_alt Pasaulē

Putins pieteicis Erdoganam "gāzes karu"

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins saasina konfliktu ar Turciju - vispirms viņš lauza graudu līgumu, bet tagad izjauc gāzes līgumus, ziņo dialog.ua.

Uz Ukrainas militāro neveiksmju fona Krievijas prezidents Vladimirs Putins uzsācis konfliktu arī ar Turciju. Pēc graudu līguma izgāšanas viņš draud Ankarai ar nulles gāzes projektiem. Par to savā emuārā raksta krievu analītiķis Anatolijs Nesmijans jeb El Murids.

Analītiķis ieinteresējās par Putina paziņojumu preses konferencē 30. jūlija naktī - Krievijas prezidents žurnālistiem faktiski paziņoja, ka atsakās no projekta par gāzes mezgla izveidi Turcijā. Viņš piekrīt tikai tam, ka Ankara darbojas kā "elektroniskā tirdzniecības platforma" un "tirdzniecības vieta".

Murids atgādināja, ka iepriekšējie Putina plāni bija radikāli atšķirīgi - Putins nesen publiski paziņoja par nodomu izmantot Turcijas tranzītu, lai kompensētu ar Nord Streams zaudētos apjomus, tas ir, fiziski pārsūknētu lielus gāzes apjomus caur Turciju. Tomēr tagad Krievijas prezidents ir strauji mainījis savas domas.

Murids ir pārliecināts, ka šādi vārdi nepatiks Turcijas līderim Redžepam Erdoganam, kurš, visticamāk, neatstās šo incidentu bez atbildes. Un, visticamāk, tieši to Putins cenšas panākt. "Putins nostāda Erdoganu fakta priekšā, turklāt ārkārtīgi negaidīta un nepatīkama... Pastāv ļoti liels attiecību saasināšanās risks... Ļoti drīz varam sagaidīt attiecību saasinājumu. Erdoganam ir, ko saasināt un uz ko izdarīt spiedienu… Kremlis paaugstinās likmes, jo viena krīze - ar Ukrainu - ir jānosedz ar jaunu, vēl asāku. Konflikts ar Turciju - kāpēc gan ne," norādīja eksperts.