Ukrainas kara 522. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:26]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 30. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:26. Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis paziņojis, ka viņa rīcībā ir informācija, ka Suvalku korodora virzienā dodas vairāk nekā 100 "Vagner" algotņi, kas dislocēti Baltkrievijā, vēsta Lietuvas TV3.

19:00. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis svētdien paziņoja, ka karš pakāpeniski atgriežas Krievijas teritorijā, un uzsvēra, ka tas ir neizbēgams un taisnīgs process.

"Krievijas agresija kaujas laukā ir bankrotējusi. Šodien ir 522. diena, kad turpinās tā dēvētā īpašā militārā operācija, kuru Krievijas vadība cerēja pabeigt nedēļā vai divās," ikvakara videouzrunā sacīja Zelenskis.

"Ukraina kļūst spēcīgāka. Karš pakāpeniski atgriežas Krievijas teritorijā - tās simboliskajos centros un militārajās bāzēs, un tas ir neizbēgams, dabisks un absolūti taisnīgs process," teica Ukrainas prezidents.

17:08. Zelenskis atzīst, ka rudenī un ziemā ienaidnieks mēģinās atkārtot teroru pret Ukrainas enerģētikas nozari, ziņo pravda.com.ua.

15:20. Maskavā naktī uz svētdienu noticis divu dronu uzbrukums biznesa rajonā "Moscow City", kurā nodarīti postījumi ēkām, paziņojušas Krievijas varasiestādes.

Pilsētas mērs Sergejs Sobjaņins platformā "Telegram" pavēstījis, ka nodarīti bojājumi divu daudzstāvu biroju ēku fasādēm un postījumus nodēvējis par nebūtiskiem.

50 stāvu ēkai "IQ kvartal", kurā atrodas trīs Krievijas ministriju biroji un dzīvokļi, nodarīti bojājumi piektajā un sestajā stāvā, vēsta "Telegram" kanāli. "Telegram" kanālā "Ostorožno, novosti" publicēts videoieraksts, kurā redzami sprādziena izmētāti Digitālās attīstības ministrijas dokumenti.

Gan Maskavas mērs, gan Krievijas Aizsardzības ministrija dronu uzbrukumā vaino Ukrainu, taču Ukrainas amatpersonas atbildību nav uzņēmušās. Dronu uzbrukumi Maskavā pēdējos mēnešos notikuši vairākkārt.

13:16. Krievijas raķetes triecienā arodskolai Ukrainas ziemeļu pilsētā Sumos sestdienas vakarā nogalināti divi cilvēki, svētdien paziņoja Sumu pašvaldība.

Nodarīti postījumi arodskolas ēkai un divām kopmītņu ēkām.

Pēc raķetes trāpījuma pēc plkst.20 arodskolas ēkā izcēlās ugunsgrēks, un liesmas tika nodzēstas pēc trijiem naktī.

Cietuši 20 cilvēki, no viņiem trīs ar vidēja smaguma ievainojumiem nogādāti slimnīcā.

11:38. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 245 700 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 480 iebrucēji.

10:32. Ukraina sestdien devusi triecienu Čonharas tiltam, kas pāri Sivaša līcim savieno Krievijas okupēto Hersonas apgabala daļu ar Krimu.

"Trāpīts. Ukrainas aizsardzības spēki 29.jūlija rītā sekmīgi devuši triecienu Čonharas tiltam. Slava Ukrainas Bruņotajiem spēkiem," teikts sestdienas vakarā publiskotajā Ukrainas Bruņoto spēku Stratēgiskās pavēlniecības paziņojumā.

Jau ziņots, ka Ukrainas raķešu triecienā Čonnharas tilts tika bojāts arī 22.jūnijā un tādēļ kādu laiku nebija izmantojams.

09:00. NATO būs gatava aizstāvēt ikvienas savas dalībvalsts teritoriju "no pirmā centimetra un no pirmās minūtes", uzsvēra jaunais Latvijas vēstnieks NATO Māris Riekstiņš.

"Latvija no savas puses turpinās būt atbildīga un kopējās NATO intereses atbalstoša dalībvalsts. To mēs apliecināsim gan ar savu ieguldījumu pretraķešu un pretgaisa aizsardzības sistēmā, Sēlijas militārās bāzes un poligona izveidē, kā arī citiem pasākumiem, lai nodrošinātu NATO sabiedroto spēkiem piemērotus apstākļus Latvijā," norāda vēstnieks.

Viņš arīdzan uzsvēra, ka šie ir pasākumi NATO aizsardzības spēju stiprināšanā situācijā, kad kopējā drošības situācija Eiropas kontinentā ir sarežģījusies. Par iemeslu tam ir Krievijas agresija Ukrainā, kā arī kopumā Krievijas agresīvā politika, kas tiek īstenota pēdējo gadu laikā, - radot lielāko draudu eiroatlantiskajai drošībai.

00:10. "Ukrainas neitrālais statuss" ir fundamentāli svarīgs Krievijas Federācijai - Putinam. Kremļa amatpersona arī sacīja, ka Krievija nav gatava iet mierīga kara regulēšanas ceļu, ziņo pravda.com.ua.

Svarīgākais