Ukrainas kara 521. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:10]

© EPA/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 29. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:10. Bahmutas virzienā Ukrainas karaspēks uzbrukuma gaitā atbrīvojis aptuveni 35 kvadrātkilometru lielu teritoriju, virzoties gar krievu ieņemtās pilsētas ziemeļiem un dienvidiem.

18:15. Ukrainas Valsts robežsardzes dienesta aplēses liecina, ka Baltkrievijā ieradušies apmēram 5000 vagneriešu.

"Vagner" nākotne vairākas nedēļas bija neskaidra pēc grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina sarīkotā dumpja. Dumpis tika izbeigts, kad Prigožinam un "Vagner" kaujiniekiem 24.jūnijā tika piedāvāts patvērums Baltkrievijā.

16:20. Vairāk nekā 100 Baltkrievijā izvietoto grupējuma "Vagner" algotņu pārcelti Suvalku koridora tuvumā netālu no Polijas un Lietuvas robežas, paziņojis Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis.

"Iespējams, ka viņi maskēsies par Baltkrievijas robežsargiem un palīdzēs nelegālajiem migrantiem iekļūt Polijā, lai to destabilizētu. Bet ir arī iespējams, ka viņi mēģinās iekļūt Polijā, uzdodoties par nelegālajiem migrantiem, un tas rada papildu riskus," sacīja Moraveckis.

14:25. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sestdien apmeklējis Ukrainas armijas priekšējās līnijas pie Bahmutas, kur apsveica Speciālo operāciju spēku kareivjus ar viņu profesionālo dienu.

"Bahmutas virziens, Speciālo operāciju spēku priekšējās pozīcijas. Šodien esmu šeit, lai apsveiktu mūsu kareivjus ar viņu profesionālo dienu, lai godinātu viņu spēku. Uzklausīju komandiera ziņojumu, runāju ar karavīriem. Ļoti spēcīgi, ļoti produktīvi. Paldies jums!" sociālajos tīklos raksta Zelenskis.

13:00. Kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā desmitiem ekstrēmistu no Vācijas devušies uz kara zonu cīnīties Krievijas pusē, paziņojusi Vācijas Iekšlietu ministrija, atbildot uz laikraksta "Die Welt" jautājumiem.

Gaidāmajā laikraksta svētdienas publikācijā, ar kuru iepazinusies aģentūra DPA, citēts ministrijas teiktais, ka drošības iestādes ir reģistrējušas 61 cilvēka aizbraukšanu, "kuri ir saistīti ar ekstrēmismu vai politiski motivētiem noziegumiem".

Attiecībā uz 39 cilvēkiem bija faktiskas norādes, ka viņi pametuši valsti ar nodomu piedalīties karadarbībā. No tiem 27 bija prokrieviski noskaņoti un 12 proukrainiski noskaņoti.

11:30. Ukrainas artilērija Krievijas pozīciju apšaudīšanai izmanto Ziemeļkorejā ražotu munīciju, ziņo laikraksts "Financial Times".

Ziemeļkorejā ražotos šāviņus, par kuru izmantošanu Ukrainā iepriekš nebija zināms, avīzes žurnālistiem parādīja karavīri, kas netālu no Bahmutas apšaudīja krievus no padomju laiku raķešu iekārtas "Grad".

10:20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 245 220 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 390 iebrucēji.

09:00. Krievija ir parakstījusi vienošanās par militāru sadarbību ar vairāk nekā 40 Āfrikas valstīm, piektdien paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins otrajā Krievijas-Āfrikas samitā Sanktpēterburgā.

"Ar mērķi atbalstīt kontinenta valstu aizsardzības spējas mēs attīstām partnerību militārajā un militāri tehniskajā jomā," sacīja Putins samita otrajā un pēdējā dienā.

"Krievija ir parakstījusi vienošanās par militāri tehnisko sadarbību ar vairāk nekā 40 Āfrikas valstīm, kurām mēs piegādājam bruņojumu un aparatūru plašā diapazonā."

Putins paziņoja, ka Āfrikas valstis saņēmušas ieročus un tehnoloģiju, dažas pat par brīvu, "ar mērķi atbalstīt šo valstu drošību un suverenitāti".

00:10. Pēc Krievijas izstāšanās no Melnās jūras "labības darījuma" Latvijai jāuzņemas līderība tranzīta koridora nodrošināšanai Ukrainas graudu eksportam, norādīja Latvijas Stividorkompāniju asociācijā (LSA).

Latvijas ostu jauda jau šobrīd ļauj nodrošināt vismaz 20% jeb 15 miljonu tonnu Ukrainas graudu eksporta, kamēr ne Lietuvas, ne Polijas ostām šādas kapacitātes nav, uzsver asociācijā.

Pēc iespējas ātrāk veicot visas nepieciešamās procedūras šāda tranzīta koridora izveidošanai, tai skaitā nodrošinot zaļo koridoru Ukrainas kravām, Latvija spētu Ukrainai palīdzēt pārvarēt Krievijas rīcības dēļ radušos graudu eksporta krīzi, kura rada arvien katastrofālākus draudus Āfrikas valstu apgādei ar pārtiku. Tai skaitā arī ierobežo Ukrainas ekonomiku, uzsver LSA padomes priekšsēdētājs Ivars Landmanis.

Svarīgākais