Ārvalstnieki bēg no Lībijas

Ar britu karakuģi un Ķīnas valdības nofraktētu prāmi Maltā sestdien ieradušies vairāki tūkstoši no Lībijas evakuēto ārvalstnieku.

Fregate "HMS Cumberland" ar 207 pasažieriem uz klāja Bengāzī ostu atstāja jau ceturtdien, taču slikto laika apstākļu dēļ Vidusjūrā bija spiesta pārvietoties ar samazinātu ātrumu, ziņo tvnet.lv. Ar kuģi kopumā evakuēti 20 valstu pilsoņi, kuru vidū ir gan naftas ieguves menedžeri, gan celtnieki, gan mājkalpotāji, kas strādājuši Lībijā, taču tagad bēg, bažījoties, ka valsti varētu pārņemt pilsoņkarš.

Savukārt uz prāmja, ka sestdien pietauvojās Maltā, ir 2216 Ķīnas pilsoņi, kuri arī glābušies no Bengāzī. Viņi paliks uz kuģa klāja, kamēr ieradīsies lidmašīnas, kas ķīniešus uzņems, lai nogādātu mājās.

Vēl gandrīz 3000 ķīniešu sestdien ieradušies Grieķijai piederošajā Krētas salā.

Kopumā Lībijā strādāja 33 000 Ķīnas pilsoņu, un Pekinas varasiestādes ziņo, ka līdz šim jau evakuēti 16 000.

64 gadus vecais Ričards Vīkss, kas ieradies ar "HMS Cumberland", Lībijā vadījis apūdeņošanas projekta īstenošanu. Viņš stāsta, ka, sākoties nemieriem, ticis aplaupīts.

Tikmēr Lielbritānijas ārlietu ministrs Viljams Heigs sestdien paziņoja, ka tiek veikts "milzu darbs", lai evakuētu aptuveni 170 britu naftiniekus, kuri iestrēguši nomaļā tuksneša apvidū.

Vienlaikus no Londonas izlidoja lidmašīna, kurai jāuzņem daži vēl Tripolē palikušie briti. Domājams, ka tas ir pēdējais evakuācijas čārterreiss.

Tajā pašā laikā Ankara ziņo, ka divi Turcijas karakuģi Lībijā uzņēmuši aptuveni 1200 turkus un apmēram 500 citu valstu pilsoņus.

Uz Tripoli izlidojušas divas īpaši nofraktētas lidmašīnas arī no Indijas, lai uzsāktu aptuveni 18 000 Lībijā esošo indiešu evakuāciju.

Tikmēr Manilā ieradušies vairāki desmiti Lībijā līdz šim nodarbināto filipīniešu. Kopumā nemieru pārņemtajā Ziemļāfrikas valstī strādāja 26 000 filipīniešu.

Pār Lībijas rietumu robežu Tunisijā turpina ierasties arī desmitiem tūkstošiem ēģiptiešu. Sarkanais pusmēness paziņojis, ka organizācijas rīcībā vairs nav resursu strauji augošā bēgļu skaita izmitināšanai.

Simtiem ārvalstnieku, tostarp ēģiptieši, irākieši un sīrieši, šķērsojot Sahāras tuksnesi, bēg arī uz Alžīriju.

Piektdien Eiropas Savienība (ES) paziņoja, ka Lībijā vēl palikuši 3600 dalībvalstu pilsoņu.

Sagaidāms, ka sestdienas pēcpusdienā Sicīlijā ieradīsies Itālijas karakuģis ar 245 cilvēkiem, kas evakuēti no Misrātas.

Par plašiem evakuācijas pasākumiem paziņojusi arī Nigērija, Dienvidkoreja un Sīrija.

Svarīgākais