Ukrainas kara 519. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 27. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. Ukrainas armija Doneckas apgabalā atbrīvojusi Staromaijorskes ciematu, liecina videoieraksts, kuru prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien publicējis feisbukā.

Ciematu ieņēmusi 35.brigāde kopā ar zemessardzes bataljonu "Arej".

Zelenskis video komentējis ar vārdiem: "Mūsu dienvidi! Mūsu puiši! Slava Ukrainai!"

Krievi Staromaijorski, kas atrodas pie Doneckas apgabala robežas ar Zaporižjas apgabalu, okupēja, pagājušā gada februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

20:44. Ukraiņiem trūkst līdzekļu, lai aizstāvētu savu labības eksporta infrastruktūru pret Krieviju, kas bloķējusi faktiski visas Ukrainas ostas, aģentūrai AFP atzinusi Ukrainas armijas pārstāve Natālija Humeņuka. "Mums nepieciešamas raķetes un pretgaisa aizsardzība, uzlabota, spēcīga, moderna un spējīga pretdarboties tiem raķešu tipiem, kurus ienaidnieks pret mums izmanto," trešdien sniegtajā intervijā uzsvērusi Humeņuka.

19:06. Ukrainas parlaments ceturtdien vēl par 90 dienām pagarinājis karastāvokli un vispārējo mobilizāciju, kas tika izsludināti pēc Krievijas pilna mēroga uzbrukuma pagājušā gada februārī.

18:16. Baltkrievijā iebraukusi jau 12. "vāgneriešu" kolonna: atvesta 5 bruņumašīnas, vēsta pravda.com.ua.

16:55. Ukrainas bruņotie spēki dodas uz priekšu Bahmutas dienvidos, bet ziemeļos atvaira krievu uzbrukumus, ziņo Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Anna Maljara.

15:42. Saskaņā ar Ukrainas Augstākās Radas lēmumu karastāvoklis un vispārējā mobilizācija būs spēkā vēl 90 dienas, vēsta pravda.com.ua.

14:45. Krievijas prezidents Vladimirs Putins ceturtdien Āfrikas valstu līderiem piedāvājis aizstāt Ukrainas labības eksportu, ko Maskava nobloķējusi līdz ar izstāšanos no starptautiskā "labības darījuma", ar Krievijas labību par brīvu.

"Krievija paliek uzticams pārtikas piegādātājs Āfrikai," Putins sacīja Sanktpēterburgā otrajā Āfrikas samitā.

13:54. Neveiksmes pretuzbrukuma pirmajā posmā likušas Ukrainai mainīt taktiku, teikts publikācijā britu laikrakstā "Financial Times".

Kijiva taktiku mainījusi, un tas, kā apgalvo ukraiņu komandieri, kaujaslaukā ļāvis gūt jūtamus rezultātus.

Tieša uzbrukuma vietā ukraiņu karavīri pārgājuši pie artilērijas masīvas izmantošanas. Ukraiņu artilērija pārspēj krievu ieročus attāluma un precizitātes ziņā.

Tas ļāvis nodrošināt priekšējo grupu pārvietošanos un gūt taktiskus panākumus bez lieliem zaudējumiem.

"Mēs veicam triecienus pretiniekam, tad uzbrūk mūsu kājnieki," sacīja amerikāņu haubiču M777 baterijas komandieris Viktors.

"Mēs gatavojam apstākļus uzbrukuma vietā, lai mūsu karaspēkam būtu minimāli zaudējumi," viņš skaidroja.

12:50. Ukrainai pret Krieviju turpinot izvērst pretuzbrukumu, Kijivas rīcībā joprojām ir daudz variantu, sacīja ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Ministrs neizteicās par pretuzbrukuma stāvokli vai konkrētām kaujaslauka detaļām, bet norādīja, ka Ukraina "taupa dzīvo spēku un tehniku" laikā, kad tās karaspēks laužas cauri mīnu laukiem un pārvar citus šķēršļus.

"Viņiem joprojām ir pieejami vairāki varianti, un mēs varam sagaidīt, ka viņi turpinās izvērst spiedienu," preses konferencē Papua-Jaungvinejā sacīja ministrs.

11:46. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 244 270 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

10:40. Krievijas spēki naktī uz ceturtdienu ar raķetēm apšaudījuši ostu infrastruktūru Odesas apgabalā, ziņo Ukrainas Bruņoto spēku operatīvā pavēlniecība "Dienvidi".

Raķetes "Kalibr" tika izšautas no zemūdenes Melnās jūras ūdeņos kritiski mazā augstumā, kas apgrūtināja to atklāšanu. Trāpīts ostas administratīvajai ēkai, kā rezultātā gāja bojā civilais darbinieks, bet vienā no kravu termināļiem bojātas ražošanas iekārtas, teikts pavēlniecības ziņojumā.

09:32. Pagaidām draudi par Krievijas militāro algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku došanos uz Poliju vai kādu citu NATO dalībvalsti ir tikai informatīva kampaņa, tomēr sliktākā scenārija īstenošanās gadījumā vagneriešu mērķis varētu būt iebrukums Viļņā un Daugavpilī, maskējoties par bēgļiem, intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" pauda bijušais Ukrainas prezidenta biroja padomnieks, militārais eksperts Oleksijs Arestovičs.

Sarunas sākumā viņš uzsvēra, ka patlaban Krievijas un Baltkrievijas vadība augstākajā līmenī veic informatīvu kampaņu pret Polijas, Lietuvas un Latvijas drošību. Tomēr izskanējušos draudus, piemēram, par vagneriešu vēlmi pastaigāties Varšavā, nedrīkstot neņemt vērā, jo tie varot pārtapt realitātē.

08:10. Ukrainas pavēlniecība informējusi Vašingtonu par jaunas ofensīvas fāzes sākšanu galvenā trieciena virzienā - uz dienvidiem no Orihivas Zaporižjas apgabalā, vēsta laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz diviem avotiem Pentagonā.

Ja tiks pārrauta Krievijas aizsardzība, tas ļaus Ukrainas armijai virzīties uz Tokmaku un tālāk uz Melitopoli pie Azovas jūras. Saskaņā ar avotu teiktā, Ukrainas bruņotie spēki ir iesaistījuši kaujā dažus no jaunajiem formējumiem, kas sagatavoti speciāli pretuzbrukumam un līdz šim turēti rezervē.

07:00. Ukrainas Gaisa spēki trešdien paziņoja, ka ir notriekuši 36 spārnotās raķetes, kuras Krievija izšāvusi jaunos uzbrukumos Ukrainai.

"26.jūlijā tika iznīcinātas 36 ienaidnieka spārnotās raķetes," paziņoja ģenerālleitnants Mikola Oleščuks Gaisa spēku oficiālajā "Telegram" kanālā.

00:10 Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direkcija izstrādā plānus "Šahedu" ražošanas rūpnīcas iznīcināšanai Krievijas teritorijā, un, kad pienāks laiks, tā tiks vienkārši uzspridzināta.

Militārais eksperts Romāns Svitans 24. kanālā sacīja, ka "tiklīdz tika sākta rūpnīcas celtniecība, tajā pašā dienā mūsu" budanovieši "sāka izstrādāt plānus, kā to iznīcināt".

Svarīgākais