ES saskaņojusi jaunas sankcijas pret Baltkrieviju

© Pixabay

Eiropas Savienības (ES) vēstnieki trešdien saskaņojuši jaunu sankciju noteikšanu Baltkrievijai par tās līdzdalību Krievijas karā pret Ukrainu, tviterī pavēstīja Spānijas pārstāvniecība Eiropadomē.

"Šodien ES vēstnieki vienojās par ierobežojošiem pasākumiem, ņemot vērā situāciju Baltkrievijā un Baltkrievijas līdzdalību Krievijas agresijā pret Ukrainu," teikts paziņojumā.

"Šie pasākumi paredz fizisku un juridisku personu iekļaušanu sarakstos," norādīja pārstāvniecība.

Vairāki Eiropas diplomāti aģentūrai AFP sacīja, ka jaunās sankcijas galvenokārt vērstas uz divējāda lietojuma aprīkojumu, ko var izmantot kaujas laukā, kā arī uz to, lai pārtrauktu aviācijas detaļu eksportu uz Baltkrieviju.

ES valstis kopš gada sākuma strīdējušās par sankciju pastiprināšanu pret Baltkrieviju, lai saskaņotu pasākumus ar tiem, kas noteikti Krievijai.

To kavē domstarpības par dažu valstu aicinājumiem no melnā saraksta svītrot mēslojuma ražotājus, ņemot vērā bažas par pārtikas apgādi pasaulē.

Amatpersonas sūdzas, ka sankciju nepastiprināšana pret Baltkrieviju atstāj būtisku nepilnību ES pasākumos pret Maskavu, jo sankcijām pakļautās preces var tikt novirzītas uz Krieviju no tās kaimiņvalsts.

Kāds diplomāts sacīja, ka sankcijas, par kurām trešdien panākta vienošanās un kuras oficiāli tiks pieņemtas tuvākajās dienās, ir "pirmais solis", un vēlāk šogad varētu notikt papildu diskusijas par turpmākām sankcijām pret Baltkrieviju.

Svarīgākais