"The Washington Post": Putins bijis no bailēm paralizēts, uzzinot par “Vagner” sacelšanos

© Scanpix

“Vāgnera” grupas nemieru laikā 24. jūnijā Krievijas prezidents Vladimirs Putins bija paralizēts un nespēja izlēmīgi rīkoties - par to laikrakstam The Washington Post pastāstīja Ukrainas un citu Eiropas izlūkdienestu pārstāvji, raksta unian.net.

"Kad tas sāka notikt, visos līmeņos iestājās paralīze... Iestājās absolūts satraukums un apjukums. Ilgu laiku viņi nezināja, kā reaģēt," raksta laikraksts.

Kremļa augstākās vadības pavēļu trūkums licis vietējām amatpersonām izlemt, kā rīkoties, norāda Eiropas drošības amatpersonas. Rezultātā bez skaidriem norādījumiem no augšas vietējie militārie un drošības priekšnieki nolēma nemēģināt apturēt “Vāgnera” smagi bruņotās vienības.

“Putins ir parādījis sevi kā cilvēku, kurš kritiskās situācijās nav spējīgs pieņemt nopietnus, svarīgus un ātrus lēmumus. Viņš vienkārši slēpās. Lielākā daļa Krievijas iedzīvotāju to nesaprata. Bet Putina elite to saprata ļoti labi. Viņu vairs nevar nosaukt par drošības un sistēmas saglabāšanas garantu,” sacīja Genādijs Gudkovs, bijušais Krievijas specdienestu pulkvedis.

"Krievija ir mafijas likumu valsts. Un Putins pieļāva nepiedodamu kļūdu. Viņš zaudēja savu reputāciju kā bargākais cilvēks pilsētā," sacīja kāds augsta ranga Maskavas finansists, kuram ir saites ar Krievijas drošības dienestiem.

Jau iepriekš tika ziņots, ka Krievijas specdienesti brīdināja Putinu par Prigožina gaidāmo sacelšanos dažas dienas pirms gaidāmajiem notikumiem, tomēr Krievijas prezidents aprobežojās ar savas personīgās drošības stiprināšanu un nekādus turpmākus pasākumus neveica.

Svarīgākais