Ukrainas kara 518. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:32]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 26. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:32 Krievijas bruņotie spēki triecieniem Ukrainā jau ir sākuši izmantot Krievijas teritorijā samontētus Irānas bezpilota lidaparātus "Shahed", paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku operatīvās pavēlniecības "Dienvidi" preses pārstāve Natālija Humeņuka.

"Tas, ka uz šo "Shahed" atliekām, kas tika atrastas pēc pēdējiem uzbrukumiem, jau bija marķējums, piemēram, kirilicā, liecina, ka to ražošana jau ir Krievijā," sacīja Humeņuka.

Šonedēļ žurnālisti no izdevuma "Protokol" un "YouTube" kanāla RZVRT publicēja pētījumu, "Shahed" montāžā Krievijā iesaistīti studenti no politehniskās koledžas Tatarstānā.

Pēc žurnālistu teiktā, vidēji studenti ražotnē nopelna 30-40 tūkstošus rubļu (300-400 eiro). Dažkārt viņiem nākas strādāt vairākas dienas bez miega un "praktiski bez ēdiena".

Vēlāk koledžas "Telegram" kanālā tika publicēti vairāki videoieraksti, kuros studenti stāsta par "pienācīgu atalgojumu" un brīvprātīgu lēmumu doties strādāt ražošanā.

21:40 NATO un Ukrainas padome 26. jūlijā sarīkoja sēdi par Krievijas izstāšanos no "graudu līguma" un uzbrukumiem Ukrainas dienvidu reģioniem. Paziņojums pēc sanāksmes ir ievietots NATO tīmekļa vietnē.

Tiek atzīmēts, ka NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs sanāksmi sasauca pēc prezidenta Volodimira Zelenska lūguma.

Paziņojumā NATO dalībvalstis nosodīja Krievijas lēmumu izstāties no "graudu darījuma" un tās apzinātos mēģinājumus apturēt Ukrainas lauksaimniecības produktu eksportu, no kura ir atkarīgi simtiem miljonu cilvēku visā pasaulē.

20:58 Tauridas virzienā Ukrainas Aizsardzības spēki sistemātiski atstumj ienaidnieku un gūst zināmus panākumus, kas tiek nostabilizēti uz sasniegtajām līnijām.

Saskaņā ar Tavrida operatīvi stratēģiskā karaspēka grupējuma komandiera Aleksandra Tarnavska teikto, pēdējās 24 stundās ienaidnieka zaudējumi nogalināto un ievainoto skaitā sasniedza gandrīz divas rotas.

"Tika iznīcinātas 13 ienaidnieka ieroču un militārā aprīkojuma vienības. Jo īpaši helikopters Ka-52, Borisogļebskas elektroniskā kara lidmašīna, Orlan-10 UAV un tamlīdzīgi. Tika iznīcinātas arī 3 ienaidnieka noliktavas.

20:35 Dienas laikā Bahmutas virzienā ienaidnieka zaudējumi strauji pieauga - Ukrainas karavīri iznīcināja 89 krievu iebrucējus, 133 tika ievainoti, bet vēl divi pretinieki tika sagūstīti.

Mūsu valsts aizstāvji iznīcināja arī četras ienaidnieka munīcijas noliktavas, vienu bezpilota lidaparātu Lancet kamikaze, vēl trīs bezpilota lidaparātus un divus pašpiedziņas artilērijas balstus Gvozdika, trešdien sacīja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu spēku grupas pārstāvis Serhijs Čerevatijs. 26. jūlijā ēterā " FreeDom".

Pēc viņa teiktā, Ukrainas aizsardzības spēki tur iniciatīvu un izdara spiedienu uz iebrucējiem.

19:52 Prezidents Volodimirs Zeļenskis iesniedza Augstākajai Radai priekšlikumu apstiprināt viņa dekrētus par karastāvokļa un vispārējās mobilizācijas pagarināšanu Ukrainā vēl uz 90 dienām.

19:09 NATO un Ukrainas padome 26. jūlijā sarīkoja savu otro sēdi, kurā nosodīja Krievijas vienpusējo izstāšanos no Melnās jūras graudu iniciatīvas un raķešu uzbrukumus Odesai, Nikolajevai un citām ostas pilsētām, jo ​​īpaši Donavas ostas pilsētai Reni.

18:05. Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēki ziņo par spārnoto raķešu palaišanu no 12 Krievijas bumbvedējiem Kaspijas jūras reģionā, vēsta pravda.com.ua.

17:05. Krievija pēc izstāšanās no graudu darījuma gatavo kuģus un lidmašīnas, lai bloķētu Melnās jūras apgabalus, atsaucoties uz Militāro mediju centru, ziņo pravda.com.ua. "Okupantu bruņotie spēki pastiprina Melnās jūras flotes virszemes spēku un jūras aviācijas kaujas apmācību. Krievi jo īpaši praktizē jūras zonu bloķēšanu, kuģu atklāšanu un iznīcināšanu," ziņojumā teikts. "Acīmredzot krievi praktizē sakaut civilos kuģus, kas brauc uz un no Ukrainas ostām," atzīmē Militārā medija centrs.

15:40. Ukrainas Gaisa spēki ziņo par Krievijas raķešu trieciena draudiem trešdienas vakarā sakarā ar 12 stratēģisko bumbvedēju pacelšanos no Krievijas, vēsta pravda.com.ua.

14:20. Moldovas varasiestādes nolēmušas samazināt darbinieku skaitu Krievijas vēstniecībā Kišiņevā līdz desmit diplomātiem un 15 tehniskajiem darbiniekiem, trešdien pavēstījusi Moldovas Ārlietu ministrija. "Šis lēmums ir rezultāts vairākkārtējām nedraudzīgām darbībām pret Moldovas Republiku, kas nav saistītas ar diplomātisko mandātu, kā arī mēģinājumiem destabilizēt iekšējo situāciju mūsu valstī," teikts ministrijas paziņojumā.

12:52. Krievijas Melnās jūras flote izvietojas Ukrainas ostu blokādei, teikts Lielbritānijas militārā izlūkdienesta jaunākajā ziņojumā.

Modernā Krievijas karaflotes korvete "Sergej Kotov" jau šobrīd patrulē ceļā starp Bosforu un Odesu, trešdien norāda britu izlūki. "Pastāv reālistiska iespēja, ka tā izveidos sevišķu uzdevumu grupu, lai pārtvertu tirdzniecības kuģus, par kuriem Krievijai būs radies iespaids, ka tie dodas uz Ukrainu," teikts ziņojumā.

Krievija pagājušajā nedēļā izstājās no starptautiskā "labības darījuma", kas kuģiem ar Ukrainas labības kravām garantēja drošu ceļu Melnajā jūrā.

12:32. Politologs Andrejs Piontkovskis uzskata, ka "vāgneriešu" centieni iekļūt Polijā nāks tikai par labu, raksta dialog.ua.

Politologs Andrejs Piontkovskis atbildēja uz ukraiņu žurnālista jautājumiem YouTube kanālā par drona uzbrukumu Krievijas galvaspilsētai. Politikas eksperts pieļāva, ka šajā notikumā varam vainot Ukrainu, jo Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Zalužnijs ar savu neseno paziņojumu visus par to brīdināja. Vienlaikus publicists uzsvēra, ka bezpilota lidaparātu ierašanās esot bijis signāls ASV, kur joprojām notiek strīdi par to, vai Ukrainai ir tiesības veikt triecienus Krievijas Federācijas teritorijā.

Piontkovskis arī skaidroja, kāpēc Ukrainai ir izdevīgi sākt "Vagner" kustību Baltkrievijā uz Poliju: "Es tikai klauvēju pie koka, lai šie plāni piepildās. Trieciens Polijai automātiski ir NATO 5. pants. NATO paskaidroja, ko tā darītu - vienkārši ar attālinātu darbību, neieejot Ukrainas teritorijā, viņi var iznīcināt visu šo Krievijas grupējumu, ieskaitot Melnās jūras flotes paliekas, tāpēc tas ir kaut kāds senils absurds.”

12:05. Krievija ir paziņojusi, ka tagad uzskata visus kuģus, kas dodas uz Ukrainas ostām, par iespējamiem militāru kravu pārvadātājiem. Atbildot uz to, Ukraina ir paziņojusi, ka uzskata visus kuģus, kas dodas uz Krievijas kontrolētajām Melnās jūras ostām, par militāru kravu pārvadātājiem.

10:40. Ukrainas armija dienvidu frontē guvusi panākumus pie Staromaijorskes, trešdien paziņojis ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs.

Tajā pašā laikā krievi neveiksmīgi mēģinājuši atgūt zaudētās pozīcijas uz ziemeļaustrumiem no Robotines. Kovaļovs piebilda, ka ienaidnieks turpina izrādīt stipru pretestību un aktīvi izmanto rezerves.

Tikmēr Ukrainas armija turpina virzīties uz priekšu Bahmutas, Melitopoles un Berdjanskas virzienos

09:20. Baltkrievijā nonākot lielākam Krievijas militāro algotņu grupējuma "Vagner" kaujinieku skaitam, reģiona NATO valstīm ir pamats gaidīt būtiskākas provokācijas uz robežām, kur līdz šim ilgstoši uzturēts nelegālo migrantu spiediens, šādu vērtējumu LTV "Rīta panorāmā" pauda bijušais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Juris Maklakovs.

Savukārt runājot par frontē Ukrainā notiekošo, eksperts atzīmēja, ka Ukrainas pretuzbrukums nevirzās tik ātri, kā daudzi vēlētos, jo krievi ir paspējuši izveidot spēcīgas aizsardzības līnijas. Taču Ukrainai panākumi ir un būs, piebilda Maklakovs.

Viņš atzīmēja, ka Krievijas spēki, kas pašlaik pamatā aizsargājas, ir lieli un to pārvarēšanai ukraiņiem ir nepieciešams laiks un resursi, tostarp, lidmašīnas un pietiekams apjoms munīcijas.

Eksperts piebilda, ka līdz ar rudeni virzība uz priekšu būs vēl vairāk apgrūtināta, līdz ar to aktīvākiem uzbrukumiem atlikušais laiks šogad ir augusts, septembris un varbūt oktobris, pēc kā karadarbība tieši kaujaslaukā pieklusīs.

08:10. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 243 680 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 460 iebrucēji.

07:00. Krievijas karakuģim Melnajā jūrā ir izdevies atvairīt Ukrainas uzbrukumu, paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.

Ukraina mēģināja uzbrukt Krievijas Melnās jūras flotes patruļkuģim "Sergej Kotov", izmantojot divus bezapkalpes kuģus. "Sergej Kotov" atklāja uguni un iznīcināja šos kuģus attiecīgi 1000 un 800 metru attālumā.

Krievijas Aizsardzības ministrija paziņoja, ka šajā uzbrukumā neviens netika ievainots un "Sergej Kotov", kas patrulē Melnās jūras dienvidrietumu daļā, turpināja pildīt pienākumus.

00:10. ASV nodod Ukrainai vēl vienu 400 miljonu dolāru vērtu ieroču paketi, vēsta pravda.com.ua.

Svarīgākais