Putina rīcība tikšanās laikā ar Lukašenko atklāj viņa slēptās bažas

© Scanpix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 23. jūlijā, tiekoties ar Aleksandru Lukašenko, izdarīja vairākus svarīgus un simboliskus žestus, liecina jaunākais Militāro pētījumu institūta ziņojums, raksta lrytas.lt.

Putins kopā ar Lukašenko apmeklēja Kronštati Sanktpēterburgā, vēsturiski nozīmīgu salu cietoksni, kur 1921. g. krievu karavīri un jūrnieki sarīkoja slaveno neveiksmīgo sacelšanos, kuru galu galā apspieda padomju varas iestādes.

Šī tikšanās, pēc pētnieku domām, liek domāt, ka Putins "centās parādīt savu varu un pārliecību par savu pārākumu" pret Sanktpēterburgā bāzēto Prigožina vadīto grupējumu.

Putins un Lukašenko apskatīja Kronštati kopā ar Sanktpēterburgas gubernatoru un Krievijas aizsardzības ministra Sergeja Šoigu jaunāko meitu Kseniju.

"Gan Beglovs (gubernators), gan Šoigu ir personīgi Prigožina ienaidnieki, un Putina publiskā tikšanās ar Šoigu meitu, Beglovu un Lukašenko neveiksmīgās Kronštates sacelšanās vēsturiskajā vietā gandrīz noteikti nozīmē to, ka Putins un viņa lojālie kadri sakāva Prigožina Pēterburgā," komentēja Militāro pētījumu institūts.

Eksperti atzīmēja, ka Putins, atrodoties Kronštatē, arī pielicis neparastas pūles, lai nofotografētos ar vietējo Krievijas pilsoņu pūli, tostarp bērniem, "iespējams, lai parādītos kā populārs un iemīļots krievu tautas līderis".

"Šie simboliskie žesti liecina, ka Putins ir noraizējies par savu popularitāti, viņa režīma drošību un daudzajām frakcijām, kas pretendē uz varu Krievijas valdības augstākajos slāņos," secināja eksperti. Lukašenko arī Putinam norādīja, ka "Vāgnera" grupējums Baltkrievijā paliks valsts centrālajā daļā, tādējādi smalki atgādinot Putinam draudus, ko viņam joprojām rada "Vāgnera" militārā organizācija, un uzsverot, ka Lukašenko kontrolē šos spēkus, norādīja Militārās pētniecības institūta analītiķi.

Viņuprāt, Lukašenko izteikumi, iespējams, bijuši izteikti ar nodomu, lai Putins aizdomātos par faktu, ka jaunais "Vāgnera" garnizons Baltkrievijā atrodas uz pusi tuvāk no Maskavas nekā iepriekšējā "Vāgnera" bāze Krievijas dienvidos - ja iepriekš Vāgnera bāze Krasnodaras apgabalā atradās aptuveni 1370 km attālumā no Maskavas, tad jaunā bāze Baltkrievijā atrodas vien 720 km attālumā.