Netanjahu pametis slimnīcu

© Scanpix/ZUMA Press

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahs pirmdien pametis slimnīcu, kur viņam tika ievietots elektrokardiostimulators.

73 gadus vecais Netanjahu slimnīcā tika uzņemts nedēļas nogalē. Elektrokardiostimulatora ievietošanas procedūra notikusi gludi un Netanjahu bija teicis, ka vēlas būt ārā no slimnīcas uz pirmdien paredzēto pirmo balsojumu par pretrunīgi vērtēto tiesu sistēmas reformu.

Izraēlā svētdien turpinājās protesti, jo parlaments sāka apspriest daļu no tiesu sistēmas reformas, par kuru jau mēnešiem ilgi ir notikuši strīdi.

Desmitiem tūkstošu cilvēku Telavivā izgāja ielās, lai paustu atbalstu likumprojektam, kamēr Jeruzalemē desmitiem tūkstošu protestēja protestēja pret labējās reliģiski noskaņotās valdības ieceri.

Tiek ziņots, daudzi no protestētājiem, kas atbalsta likumprojektu, uz protesta akciju ierasti progresīvajā Telavivā bija ieradušies no citiem valsts reģioniem, jo īpaši no apmetnēm okupētajā Rietumkrastā.

Mediji aplēsuši, ka reformu atbalstītāju demonstrācijā piedalījās aptuveni 50 000, bet ielās izgājušo reformas pretinieku skaits tika lēsts no 50 000 līdz 100 000.

Jeruzalemes parlaments svētdien sāka maratona sesiju, lai pabeigtu pretrunīgi vērtētās tiesu sistēmas reformas pamatu. Balsojums Knesetā būs jau pirmdien. Likums ir daļa no plašāka pakotnes, kas kritiķu vērtējumā apdraud Izraēlas demokrātiju.

Reformas paredz, ka Augstākā tiesa vairs nevarēs atzīt valdības lēmumus par "nesaprātīgiem", un kritiķi bažījas, ka tas varētu veicināt korupciju un patvaļīgu iecelšanu augstos amatos.

Saistītās ziņas

Svarīgākais