Ukrainas kara 516. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:22]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 24. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:22. 23.jūlijā stājās spēkā Munīcijas ražošanas atbalsta likuma (ASAP) regula, kas izstrādāta Eiropas Savienībā, lai palielinātu munīcijas un raķešu ražošanu. vēsta pravda.com.ua.

21:44. Krievijas diktators Vladimirs Putins parakstījis likumu par rezervistu iespējamās iesaukšanas vecuma palielināšanu. Lai gan Maskava pastāvīgi noliedz, ka plānotu vēl vienu mobilizāciju, eksperti paredz, ka, ņemot vērā Krievijas karaspēka problēmas frontē, gaidāms vēl viens iesaukuma vilnis.

21:04. Ukrainas militārpersonas likvidējušas krievu pulkvedi Jevgeņiju Vašuņinu, kurš komandēja Ļeņingradas pulku, vēsta pravda.com.ua.

19:54. Ukraina meklē kompromisu par graudu eksportu, ES blokāde nepieņemama, tā uzsver Zelenskis.

18:44. ASV vēstniece Kijivā Bridžita Brinka norādīja, ka Krievija atkal saasinājusi karu pret Ukrainu un globālo nodrošinātību ar pārtiku, vēsta pravda.com.ua.

17:18. Krievija šodien jau 2 reizes apturēja transportlīdzekļu kustību uz Krimas, taču nevienā no gadījumiem par iemesliem netika ziņots, vēsta pravda.com.ua.

16:13 Rumānijas prezidents Klauss Johanniss asi nosodīja Krievijas šodienas uzbrukumu Donavas ostas infrastruktūrai, norādot, ka uzbrukums noticis ļoti tuvu Rumānijas robežai.

15:10 Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis atzīmē, ka okupācijas administrācijas noskaņojums pēc sprādzieniem Krimā neuzlabojas, un daudzi no viņiem ir izveduši ģimenes no Krimas.

14:21 Uz laiku okupētajā Krimā varēja tikt iznīcināta Krievijas virsskaņas raķešu P-800 Onyx partija. Džankojas apgabalā atskanēja sprādzieni.

Pēc Krimas partizānu kustības datiem, zaudējumi tiek lēsti simtos miljonu dolāru apmērā. Vienas raķetes izmaksas svārstās no 1,25 līdz 1,3 miljoniem dolāru.

Savukārt Odesas OVA sabiedriskās padomes vadītājs Sergejs Bračuks norādīja, ka informācija par Oniksu iznīcināšanu tiek precizēta.

12:56.Ķīna turpina piegādāt Krievijai neletālas, tomēr militārā ziņā noderīgas iekārtas, šādi būtiski ietekmējot Krievijas-Ukrainas kara gaitu, vēsta tīmekļa medijs "Politico".

Pilna mēroga kara gaitā Pekina cita starpā piegādājusi bruņu vestes, termālos tēmēkļus un dronus, norāda izdevums. Vienlaikus eksports uz Ukrainu sarucis.

Tikai 2023.gadā vien Krievija importējusi Ķīnas dronus 100 miljonu dolāru vērtībā, un tas ir 30 reizes vairāk nekā Ukraina.

12:00. Krievija naktī uz pirmdienu ar trieciendroniem "Shahed" atkal uzbrukusi Odesas apgabalam, pavēstījis Odesas apgabala kara administrācijas pārstāvis sakariem ar presi Serhijs Bratčuks.

"Ienaidnieks uzbruka ar droniem-kamikadzēm reģiona dienvidiem: vairākus "Shahed" notrieca pretgaisa aizsardzības spēki, taču ir, diemžēl, arī trāpījumi," teikts Bratčuka paziņojumā. Bratčuks norādīja, ka krievi turpina apšaudīt civilos objektus un iznīcināt Ukrainas labību.

11:30. Ukrainas armijas uzbrukuma gaitā dienvidu frontē atbrīvota 192 kvadrātkilometru liela teritorija, pavēstīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara.

"Aizvadītajā nedēļā Ukrainas aizsardzības spēki šajā (dienvidu) virzienā atbrīvoja vairāk nekā 12 kvadrātkilometrus," Maļaras teiktais citēts armijas mediju centra kanālā platformā "Telegram". Ukrainas karaspēks turpina uzbrukuma operācijas darbības vairākos posmos Melitopoles un Berdjanskas virzienā.

Savukārt Bahmutas virzienā Ukrainas karaspēks uzbrukuma gaitā atbrīvojis aptuveni 35 kvadrātkilometru lielu teritoriju, bet aizvadītās nedēļas gaitā - aptuveni četrus kvadrātkilometrus. "Galvenās kaujas turpinās Kļiščijivkas, Andrijivkas un Kurdjumivkas rajonos", norādīja Ukrainas aizsardzības ministra vietniece.

10:25. Ukrainas bruņotie spēki turpina lēni virzīties uz priekšu trīs frontes rajonos, tostarp pie Bahmutas, Doneckas apgabala rietumos un pie Dņepras krasta Zaporižjas apgabalā, teikts ASV Kara studiju institūta (ISW) ziņojumā.

ISW paziņoja, ka 23.jūlijā Ukrainas spēki nedaudz pavirzījušies uz priekšu Doneckas apgabalā pie Staromajorskes ciema, par kuru pēdējā laikā notiek sīvas kaujas. Saskaņā ar ISW datiem, Ukrainas karaspēks ir iegājis Staromajorskes teritorijā, taču pilnībā nekontrolē šo ciemu.

Daži Krievijas avoti arī ziņo, ka Ukrainas bruņotajiem spēkiem ir izdevies pavirzīties uz priekšu Prijutnes ciema rajonā - tas atrodas uz dienvidrietumiem no Staromajorskes, un tā kontrole potenciāli ļautu Ukrainas armijai ieiet Krievijas spēku aizmugurē.

09:00. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 242 620 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 660 iebrucēji.

08:00. Ukrainas pilotu apmācība darbam ar amerikāņu iznīcinātājiem F-16 sāksies augustā un ilgs vismaz sešus mēnešus, intervijā telekanālam CNN paziņoja Ukrainas aizsardzības ministrs Oleksijs Rezņikovs.

Ukrainai ir arī jāizveido atbilstoša infrastruktūra minētajām kara lidmašīnām. Pēc Rezņikova optimistiskajām prognozēm, ukraiņu piloti varēs lidot ar F-16 jau nākamā gada pavasarī. Rezņikovs uzsvēra, ka, ja šie iznīcinātāji Ukrainai būtu pieejami jau tagad, tie noteikti palīdzētu panākt lielāku progresu pretuzbrukumā.

07:00. Pirmdienas rītā Maskavā nogāzušies divi droni, nodarot nelielus postījumus, ziņo Krievijas mediji un amatpersonas. Avārijas dienesti ziņo, ka viens no bezpilota lidaparātiem nokritis Komsomoļskas prospekta rajonā netālu no Krievijas Aizsardzības ministrijas ēkas Maskavas centrā.

Savukārt Lihačeva prospektā drons trāpījis biznesa centra ēkai un apkārtējām ēkām izsisti stikli un daļēji bojāts jumts, vēsta aģentūra "Interfax".

Abās vietās apturēta satiksme. Krievijas Aizsardzības ministrija paziņojusi, ka Ukraina mēģinājusi veikt triecienu "objektiem Maskavas teritorijā", izmantojot divus bezpilota lidaparātus.

00:10 Aizsardzības ministrijas Galvenās izlūkošanas direkcijas pārstāvis Vadims Skibitskis plašo Krievijas un Ukrainas konfrontāciju nosauca par tehnoloģiju karu, kurā abas puses mācās no savām kļūdām.

"Kopumā liela mēroga karš liecina, ka, lai kā mēs teiktu, ka Krievijas Federācijā nav augstas precizitātes ieroču, bet patiesībā tas ir tehnoloģiju karš. Mēs mācāmies, ienaidnieks mācās, viņš arī redz tās kļūdas, ko militārpersonas pieļauj kaujas laukā, un tāpēc tiek izmantots vairāk augsto tehnoloģiju resursu," viņš skaidroja intervijā telekanālam We-Ukraine.

Svarīgākais