Ukrainas kara 515. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:53]

© pixabay.com

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 23. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20:53 Krievu iebrucēju galvenais mērķis Kupjanskas virzienā ir Ukrainas Bruņoto spēku (APU) atstumšana pāri Oskolas upei. Par to informatīvās televīzijas maratona ēterā paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku austrumu karaspēka grupas spīkers Serhijs Čerevatijs.

20:19 Ukrainas Aizsardzības spēku aviācija 23.jūlijā veica trīs triecienus Krievijas karaspēka personāla, ieroču un militārā aprīkojuma koncentrācijas zonām.

Tāpat, saskaņā ar Ukrainas Bruņoto spēku ģenerālštāba sniegto informāciju, ukraiņu aizstāvji iznīcinājuši četrus operatīvi taktiskās izlūkošanas bezpilota lidaparātus.

Turklāt 23.jūlijā raķešu un artilērijas vienības trāpīja vienam apgabalam, kurā bija koncentrēts ienaidnieka personāls, ieroči un militārā tehnika, piecas artilērijas ieroču pozīcijas, viens komandpunkts, viena pretgaisa aizsardzības sistēma un viena krievu elektroniskās karadarbības stacija.

19:52 Krievijas iebrucēji turpina mēģināt uzbrukt Limanas-Kupjanskas virzienā un Svatovas apgabalā, kā informatīvajā ēterā sacīja Ukrainas Bruņoto spēku austrumu karaspēka grupas spīkers Serhijs Čerevatijs.

Pēc viņa teiktā, iebrucējiem tajā rajonā ir diezgan spēcīga grupa, viņi ik pa laikam manevrē, taču viņiem nākas rotēt savas vienības, galvenokārt aizsardzības spēku radīto lielo zaudējumu dēļ.

19:30 Ukrainai nodoto vācu tanku "Leopard 2" remonta centrs Polijā ir sācis darbu, paziņoja Polijas aizsardzības ministrs Mariušs Blaščaks.

"Remonta centrs Glivicē ir sācis darbu! Pirmie divi "Leopard" tanki no Ukrainas jau ir ieradušies "Bumar" ražotnē," ministrs rakstīja vietnē "Twitter".

Par tanku remonta centra izveidi Polijā Blaščaks aprīlī vienojās ar Vācijas aizsardzības ministru Borisu Pistoriusu.

Centru Glivicē, Polijas Silēzijas vojevodistē, izveidoja Polijas bruņojuma ražotājs "Bumar-Labedy". Bija plānots, ka darbu maijā, tomēr tas aizkavējās.

Glivicē tiks remontēti Polijas un Vācijas Ukrainai piegādātie "Leopard 2".

Šomēnes vizītes Polijā laikā Pistoriuss kritizēja Polijas pusi par kavēšanos centra izveidē.

18:21 Prezidents Volodimirs Zelenskis vēlreiz aicina Ukrainas partnerus nodrošināt pilnvērtīgu gaisa vairogu virs valsts un nepierast pie Krievijas terora pēc uzbrukuma Apskaidrošanās katedrālei. Tas teikts Zelenska telegrammā.

17:30 Nav militāras jēgas raķešu triecieniem Odesai un Ukrainas dienvidiem kopumā, ko Krievijas Federācija veikusi pēdējās nedēļas laikā. Šī ir tikai Vladimira Putina atriebība par 17.jūlijā notikušo sprādzienu uz Krimas tilta, britu militārais analītiķis Šons Bells sacīja telekanālam Sky News.

Viņš norādīja, ka uzbrukumi Odesai sākās uzreiz pēc Maskavas izstāšanās no graudu darījuma un kopš tā laika nav apstājušies. Uzbrukuts ir ne tikai ostas un graudu infrastruktūrai, bet arī pilsētas civiliedzīvotājiem. Bells īpaši pieminēja triecienu Apskaidrošanās katedrālei.

16:48 Tīrīšana Krievijas armijā kļuva par jaunu satricinājumu Krievijas Federācijas militārajai elitei, kas izraisīja strīdu saasināšanos.

"Attiecību pasliktināšanās Krievijas bruņotajos spēkos ir dramatiskāka nekā jebkad agrāk. Krievijas ģenerāļi un vecākie virsnieki ir atlaisti, atstādināti vai pazuduši bez vēsts," tviterī paziņoja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Departaments atgādināja par ģenerāļa Ivana Popova un ģenerālmajora Vladimira Seļiverstova atlaišanu, kuri asi kritizēja Krievijas aizsardzības ministru Sergeju Šoigu. Tajā pašā laikā ģenerāļa Sergeja Surovikina liktenis joprojām nav zināms. Viņš pazuda jūnija beigās pēc Vāgnera PMC kaujinieku neveiksmīgās sacelšanās.

16:21 Ukrainas Bruņoto spēku Jūras spēku upes flotes jūrnieki trāpīja ēkai, kurā bāzējās iebrucēji, un likvidēja līdz pat duci Krievijas karavīru.

Video par "ierašanos" demonstrēja Ukrainas Bruņoto spēku StratCom. Kadros redzams, kā uz trieciena radīto biezo dūmu fona plīvo ienaidnieka valsts karogs.

14:44 Krievijas spēki svētdienas rītā apšaudījuši Ukrainas ostas pilsētu Odesu, nogalinot vienu cilvēku un radot būtiskus postījumus Odesas Apskaidrošanās katedrālei un ostas pilsētas vēsturiskajam centram, kas ir UNESCO kultūras mantojuma sarakstā.

Ukrainas varasiestādes ziņo par 22 ievainotajiem, no kuriem 17, arī trīs bērni atrodas slimnīcā.

Gaisa triecienos tika bojāti divi arhitektūras pieminekļi. Krievijas raķete trāpīja Maskavas patriarhāta paspārnē esošās Ukrainas pareizticīgo baznīcas Apskaidrošanās katedrālē vienā no Odesas centrālajiem laukumiem, kā arī tika bojāts Zinātnieku nams un blakus esošās ēkas, kur atrodas mūzikas licejs un citas institūcijas.

Katedrāles ēka ir nopietni bojāta, trieciena rezultātā izcēlās ugunsgrēks. Ir bojātas arī pareizticīgo svētnīcas, bet no gruvešiem izcelta Odesas patronese Kasperovas Dievmātes ikonu - tā ir Odesas patronese.

13:10 Bijušais Ukrainas prezidenta kancelejas padomnieks Oleksijs Arestovičs pastāstīja, kurā stadijā ir Ukrainas atbrīvošanas ofensīva karā pret Krievijas okupantiem.

"Amerikāņi teica, ka, tiklīdz kaujā tiks ievesti ukraiņu galvenie spēki, situācija varētu krasi mainīties. Viņi arī atzina, ka neesam izmantojuši būtisku daļu savu spēku, jo neesam radījuši apstākļus to izmantošanai. Šos apstākļus rada pirmās līnijas brigādes, tagad notiek formējošā operācija, lai lietotu NATO militāro valodu. Mūsējie veido galvenos apstākļus kaujas vešanai," sacīja Arovičs.

Viņš norādīja, ka krieviem sāk beigties rezerves, un Ukrainas pretuzbrukums norit pēc plāna.

"Novērotāji atzīmē, ka zaudējumu attiecība ir spēcīgi par labu Ukrainai. Uzbrūkošajai pusei tas notiek reti - tā parasti cieš lielākus zaudējumus.

12:34 Saistībā ar ANO Izglītības, zinātnes un kultūras organizācijas aizsardzībā esošā Odesas centra iznīcināšanu, ko veic Krievijas agresori, Ukrainas Kultūras un informācijas politikas ministrija vērsīsies UNESCO Pasaules mantojuma komitejā un Hāgas konvencijas Otrā protokola komitejā.

ICIP atzīmē, ka naktī Krievijas apšaudes rezultātā tika bojāta Apskaidrošanās katedrāle Odesas centrā (atjaunota 2007. gadā), vēsturiskās ēkas - Zinātnieku nams, dzīvojamās ēkas, profesora P. S. Stoļarska vārdā nosauktā Odesas Valsts muzikālā liceja ēka, kā arī ostas infrastruktūras objekti. Informācija par postījumiem un upuriem tiek precizēta.

12:00 Hersonas apgabala kreisajā krastā tagad turpinās kaujas, Ukrainas aizsardzības spēki cenšas atbrīvot noteiktu teritoriju.

Tā ēterā norādīja Ukrainas Dienvidu Aizsardzības spēku Apvienotā koordinējošā preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka. "Mēs arī ļoti vēlētos tur nostiprināties un justies spēcīgi. Patiesībā šobrīd notiek kaujas, un šādi ziņojumi, kas skrien pa priekšu mūsu spēkiem uz kreiso krastu, mums ir ļoti kaitīgi," sacīja Gumeņuks, komentējot informāciju, ka Ukrainas Bruņotie spēki ir nostiprinājušies nelielā kreisā krasta posmā.

Viņa piebilda, ka patiesībā Ukrainas karavīri cenšas "attīrīt teritoriju, kuru pēc tam aizsardzības spēki varēs apgūt, neapdraudot to karavīru dzīvības, kuri ieņems šīs pozīcijas".

11:17 Krievijas spēki svētdienas rītā apšaudījuši Ukrainas ostas pilsētu Odesu, nogalinot vienu cilvēku, paziņoja Odesas apgabala kara administrācijas vadītājs Olehs Kipers.

Kipers informēja, ka ir viens nogalināts civiliedzīvotājs, kā arī 18 cilvēki ir ievainoti, arī četri bērni. 14 cilvēki nogādāti slimnīcā.

Ukrainas Bruņoto operatīvā pavēlniecība "Dienvidi" paziņoja, ka Odesa apšaudīta ar vismaz piecu veidu raķetēm, arī spārnotajām raķetēm "Kalibr".

Ukrainas pretgaisa aizsardzības sistēma iznīcinājusi lielāko daļu raķešu.

Pēdējās nedēļas laikā Krievijas spēki vairākkārt uzbrukuši stratēģiskajai ostai.

10:19 Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz svētdienas rītam sasnieguši 241 960 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 630 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4151 tanku, 8105 bruņutransportierus, 4658 lielgabalus, 697 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 451 zenītartilērijas iekārtu, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3958 bezpilota lidaparātus, 1298 spārnotās raķetes, 7172 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 696 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

09:06 Okupanti turpina galvenos spēkus koncentrēt uz Kupjanska, Limanska, Bahmutska, Avdejevska un Maryinska virzieniem, aizvadītajā diennaktī frontē notikušas ap 40 sadursmes. Tā teikts Ģenerālštāba rīta kopsavilkumā.

Volīnas un Poļeskas virzienos operatīvā situācija nav būtiski mainījusies. Uzbrūkošo grupu veidošanās pazīmju nav.

Severskas un Slobožanskas virzienos ienaidnieks veica gaisa triecienu Veterinārajā Harkovas reģionā. Viņš veica mīnmetēju un artilērijas uzbrukumus vairāk nekā 15 apmetnēm.

00:10 ASV stratosfērā palaida Lielbritānijā ražotu bezpilota lidaparātu Phasa35. To darbina saules paneļi, un drons tur paliks aptuveni gadu.

Kā ziņo Bild, palaišana notikusi Ņūmeksikā. Viņš pacēlās 20 km virs zemes un noturējās šajā pozīcijā 24 stundas.

Šādā augstumā Phasa35 ir imūna pret pretgaisa aizsardzības sistēmām, radaru un elektronisko karadarbību. Izdevums atzīmē, ka šis spiegu drons varēs spēlēt nozīmīgu lomu Krievijas Federācijas karā pret Ukrainu.

Svarīgākais