Ukrainas kara 513. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:03]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 21. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:03 Šajās dienās Ukrainas bruņotie spēki ar uguni spēcīgi apšaudīja krievu okupantu pozīcijas. Ģenerālštābs jo īpaši ziņo par krievu iznīcinātajām pretgaisa aizsardzības sistēmām un elektroniskās karadarbības staciju. Bet krievi atzīmēja sevi ar vairākiem asiņainiem triecieniem civiliedzīvotājiem ar spārnotajām raķetēm Caliber un Onyx.

Norādīts, ka diennakts laikā aizsardzības spēku aviācija veikusi 13 triecienus personāla, ieroču un militārās tehnikas koncentrācijas zonām, bet 3 - pretinieka pretgaisa aizsardzības raķešu kompleksiem.

Dienas laikā raķešu un artilērijas vienības trāpīja ienaidnieka dzīvā spēka, ieroču un militārās tehnikas koncentrācijas zonai, 2 artilērijas ieročiem šaušanas pozīcijās un ienaidnieka elektroniskās karadarbības stacijā.

20:37 Ukrainai ir līdzekļi un būs vēl vairāk iespēju virzīt Melnās jūras floti tuvāk Tuapsei, Novorosijskā un neļaut tai pārvietoties Krimas zonā.

Tā Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Volodimirs Gavrilovs komentēja aizsardzības departamenta paziņojumu, kurā teikts, ka no šodienas, 21.jūlija, visus kuģus, kas kuģo Melnajā jūrā virzienā uz Krievijas Federācijas jūras ostām, Ukrainas jūras ostas okupētajās teritorijās Ukraina var uzskatīt par tādiem, kas pārvadā militārās kravas ar visiem atbilstošajiem riskiem.

19:56 Krievu iebrucēji apšaudīja Doņeckas apgabala Toreckas kopienas Družbas ciemu. Uzbrukumā tika nogalināti divi bērni.

19:01. Ukrainas Ministru kabinets nolēma nacionalizēt "Sense Bank" (iepriekš "Alfa-Bank"). Tas ir galvenais Krievijas miljardieru Mihaila Frīdmena un Petra Avena īpašums Ukrainā.

Ukrainas valdība ir sākusi Sense Bank nacionalizācijas procesu. Bankā jau strādā valsts pagaidu pārvalde, ko izveidoja Ukrainas Nacionālā banka. "Pagaidu administrācijas darba laikā banka strādās kā ierasts," teikts Sense Bank Facebook ierakstā .

18:11 Krievija paziņoja, ka visus kuģus, kas ieies Melnajā jūrā, tiks uzskatīti par militāru kravu pārvadāšanu, saistībā ar ko visus kuģus pārbaudīs Krievija.

Tā paziņojis agresorvalsts ārlietu ministra vietnieks Sergejs Veršinins, norādot, ka "graudu koridors" vairs nepastāv, bet ir "paaugstinātas militārās briesmas" zona, vēsta Krievijas "Interfax".

17:39 Krievijas artilērijai piektdien apšaudot Doneckas apgabala Bahmutas rajona Družbas ciematu, nogalināti divi bērni, paziņoja Ukrainas Doneckas apgabala kara administrācijas vadītājs Pavlo Kirilenko.

"Ap pulksten trijiem pēcpusdienā rašisti apšaudīja ciematu ar artilēriju, un viens no šāviņiem trāpīja pagalmā, kur atradās bērni - 10 gadus vecs zēns un 16 gadus veca meitene. Brālis un māsa," platformā "Telegram" pavēstīja Kirilenko, piebilstot, ka abi bērni nogalināti.

Apšaudē arī ievainota gados veca sieviete, kas nogādāta slimnīcā.

Kirilenko aicināja vecākus aizvest savus nepilngadīgos bērnus no karadarbības zonas.

16:30 Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko dosies darba vizītē uz Krieviju, ziņo viņa preses dienests. Iepriekš to norādīja pats politiķis.

Tiek ziņots, ka Lukašenka un Putins tiksies nākamās nedēļas nogalē - nav norādīta ne vieta, ne pilsēta. "Ir daudzi jautājumi, kas jāapspriež," BelTA propagandas krātuve citē Lukašenko preses dienestu.

Sanāksmes darba kārtībā ir drošības jautājumi, starptautiskā politika, ekonomika, "arodbiedrību" programmu īstenošana, pretošanās "nelikumīgajam" sankciju spiedienam.

15:21. Krievijas drošības struktūru darbinieki Maskavā aizturējuši bijušo pašpasludinātās Doneckas tautas republikas "aizsardzības ministru" Igoru Strelkovu (Girkinu), piektdien vēsta Krievijas mediji, atsaucoties avotiem likumsargu struktūrās un viņa advokātu.

Atbilstoši medija RBK ziņām Strelkovs aizturēts savā dzīves vietā dienas vidū. Viņa dzīvoklī Izmeklēšanas komitejas darbinieki veic kratīšanu. Aizturēšanas iemesls nav zināms, medijam TASS atzina Strelkova advokāts Aleksandrs Molohovs.

14:32. Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis no amata atbrīvojis vēstnieku Lielbritānijā Vadimu Pristaiko, šādu soli sperot pēc tam, kad vēstnieks bija kritizējis prezidenta reakciju uz strīdu par britu militāro palīdzību.

Pristaiko kritizēja Zelenska sarkastisko reakciju uz Lielbritānijas aizsardzības ministra Bena Vollesa teikto, ka Ukrainai vajadzētu izrādīt lielāku pateicību par sabiedroto bruņojuma piegādēm.Zelenskis parakstījis rīkojumu par Pristaiko atlaišanu. Tas publicēts prezidenta tīmekļa vietnē. Tiesa gan, atlaišanas iemesls nav minēts.

Strīds sākās, kad Volless žurnālistiem NATO samitā Viļņā izteicās, ka attiecībā uz ieroču piegādēm Ukrainai NATO nav gluži tīmekļa veikals "Amazon", un rosināja Kijivai izrādīt vairāk pateicības. Lielbritānija ir viens no lielākajiem bruņojuma piegādātājiem Ukrainai, kā arī apmāca ukraiņu karavīrus.

Zelenskis uz to reaģēja, preses konferencē samitā paziņojot, ka nezina, kā vēl varētu paust Ukrainas pateicību. "Mēs varētu no rīta pamosties un paust pateicības vārdus ministram personīgi," sacīja prezidents.

12:35. Ukraina lūdz Pakistānas atbalstu, lai glābtu "graudu koridoru". Ukrainas un Pakistānas diplomātijas vadītāji apsprieduši draudus globālajai pārtikas drošībai saistībā ar Krievijas Federācijas izstāšanos no Melnās jūras graudu iniciatīvas, ziņo pravda.com.ua.

11.01. Krievijas režīma retorika ir satraucoša, taču nekas neliecina, ka Krievijas Federācija gatavojas izmantot savu kodolarsenālu.Tā paziņojis Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) direktors Viljams Bērnss , atbildot uz jautājumu par risku, ka Vladimirs Putins karā ar Ukrainu izmantos kodolieročus, raksta NBC News .

10.44. Ēģipte kritizēja Krievijas izstāšanos no Ukrainas graudu eksporta iniciatīvas un paziņoja, ka turpinās importēt Ukrainas kviešus, vēsta UNIAN.

09.01. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz piektdienas rītam sasnieguši 240 690 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 680 iebrucēji.

08.21. Krievu armijas dezertieri varēs iegūt tiesības apmesties uz dzīvi Eiropā. Francija var piešķirt bēgļa statusu Krievijas karavīriem, kuri atteicās karot Ukrainā.

"Krievi, kas bēg no mobilizācijas karam Ukrainā, un tie mobilizētie, kuri ir dezertējuši, var saņemt bēgļa statusu," raksta Le figaro .

07.01. Ukraina no piektdienas plkst.00.00 var uzskatīt visus kuģus, kas Melnās jūras akvatorijā dodas uz Krievijas ostām vai ostām Krievijas okupētajā Ukrainas teritorijā, par militāru kravu pārvadātājiem, paziņoja Ukrainas Aizsardzības ministrija.

Krievijas Aizsardzības ministrija trešdien bija paziņojusi, ka Krievija no ceturtdienas kuģus Melnajā jūrā, kas ir ceļā uz Ukrainu, uzskatīs par potenciāliem militāras kravas pārvadātājiem. Tā arī norādīja, ka valsts, kuras karogs būs kuģim, tiks uzskatīta par iesaistītu karā Ukrainas pusē.

00:10 ASV un Kanāda ir paplašinājušas sankcijas pret Krievijas fiziskām un juridiskām personām par atbalstu bruņotai agresijai pret Ukrainu. Tostarp - "melnajos sarakstos" turpmāk ir vēl vairāk Krievijas estrādes zvaigžņu, PMC "Wagner" pārstāvju, ierēdņu un Krievijas maksājumu sistēmu. Vienlaikus Lielbritānija pēc miljardiera Ričarda Brensona lūguma atcēla sankcijas Krievijas uzņēmējam Oļegam Tinkovam.

Pēc prezidenta biroja vadītāja Andreja Jermaka teiktā, Kanāda noteikusi sankcijas pret 20 cilvēkiem un 21 organizāciju, kas saistīta ar Krievijas Federācijas militāri rūpniecisko kompleksu, kā arī pret 19 cilvēkiem un 4 organizācijām Krievijas kultūras un izglītības nozarēs.

To vidū ir Vāgnera PMC iesaistītie, kas darbojās gan Ukrainā, gan Āfrikā, tostarp Ivans Maslovs, Vāgnera filiāles vadītājs, kas veicināja civiliedzīvotāju slaktiņu Mali 2022. gada martā.

Svarīgākais