Ukrainas kara 511. diena. Jaunākā informācija [papildināts 22:05]

© Scanpix

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 19. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

22:05. Krievijas karaspēka ieņemtajā Zaporižjas atomelektrostacijā (AES) okupanti tuvākajā laikā plāno jaunu provokāciju ar smagā bruņojuma izmantošanu, trešdien pavēstīja Ukrainas Galvenā izlūkošanas pārvalde (HUR).

"Tuvākajā laikā okupanti, kā šķiet, plāno kārtējās bruņotās provokācijas sarīkošanu Zaporižjas AES," teikts izlūkdienesta paziņojumā. Šī mērķa labad Krievijas Federālā Drošības dienesta (FSB) militārās pretizlūkošanas dienests okupantu kontinge

20:20. Piecas valstis - Polija, Slovākija, Ungārija, Rumānija un Bulgārija - aicinājušas Eiropas Savienību (ES) pagarināt Ukrainas labības importa aizliegumu, kas noteikts šajās valstīs, lai aizsargātu to lauksaimniekus, trešdien paziņoja Polijas lauksaimniecības ministrs Roberts Teluss.

Aizlieguma pašreizējais termiņš beigsies 15.septembrī. Tikšanās laikā Varšavā piecu valstu lauksaimniecības ministri parakstīja aicinājumu ES pagarināt aizliegumu līdz gada beigām. Arī Polijas premjerministrs Mateušs Moraveckis trešdien mudināja Eiropas Komisiju pagarināt aizlieguma termiņu, brīdinot, ka bez ES piekrišanas valstis noteiks savus ierobežojumus.

"Tas nav vērsts pret Ukrainu," uzsvēra Polijas premjers, atgādinot, ka Polijai ir jārūpējas par saviem lauksaimniekiem, turklāt tā atļauj Ukrainas labības tranzītu caur savu teritoriju.

18:55. Krievija no ceturtdienas kuģus Melnajā jūrā, kas ir ceļā uz Ukrainu, uzskatīs par potenciāliem militāras kravas pārvadātājiem, trešdien paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrija.Tā arī norādīja, ka valsts, kuras karogs būs kuģim, tiks uzskatīta iesaistītu karā Ukrainas pusē.

"Vairāki rajoni Melnās jūras starptautisko ūdeņu ziemeļrietumu un dienvidaustrumu daļās pasludināti par uz laiku bīstamiem kuģošanai," piebilsts Krievijas Aizsardzības ministrijas paziņojumā. Tajā norādīts, ka šie pasākumi tiek veikti, jo vairs nav spēkā vienošanās, kas deva iespēju eksportēt Ukrainas labību pa Melno jūru.

Jau ziņots, ka Krievija šonedēļ vienpusēji izstājās no šīs vienošanās.

17:03 Pastāv iespēja, ka tuvākajā laikā Krievijas okupanti sarīkos vēl vienu bruņotu provokāciju Zaporožjes atomelektrostacijā. Iebrucēju darbības var izraisīt negadījumu.

Ukrainas Aizsardzības ministrijas Galvenā izlūkošanas direktorāts ziņoja, ka Krievijas Federācijas FSB "militārās pretizlūkošanas nodaļa" izplata informāciju okupācijas kontingenta personāla vidū par iespējamo Ukrainas Drošības un aizsardzības spēku uzbrukuma gatavošanos. uz ZAES.

16:31 Šonakt uzbrukumā Odesas apgabalam Krievijas militārpersonas izmantoja jaunu taktiku. Par to brīfingā Ukrainas-Odesas mediju centrā paziņoja Dienvidukrainas Aizsardzības spēku Apvienotā koordinējošā preses centra vadītāja Natālija Gumeņuka.

Pēc viņas teiktā, naktī notika dažādu veidu raķešu trieciens, tika izmantoti slepkavas droni, stratēģiskā aviācija un jūras raķetes. Jo īpaši, pat neizejot no Sevastopoles pilsētas līča, ienaidnieks uzbrukumam piesaistīja citu nesējraķeti. Kā uzsvēra runātājs, okupanti to izdarīja, nepievēršot uzmanību tam, ka tādējādi tika apdraudēti citi viņu kuģi, kas tagad atrodas tajā pašā līcī.

15:26 Krievijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs augustā Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) gaidāmo BRICS valstu samitu, trešdien pavēstīja DĀR prezidenta birojs.

"Pēc abpusējas vienošanās Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins neapmeklēs samitu, bet Krievijas Federāciju pārstāvēs ārlietu ministrs [Sergejs] Lavrovs," paziņojumā apliecināja DĀR prezidenta Sirila Ramafosas preses sekretārs Vinsents Magvenja.

Starptautiskā Krimināltiesa (SKT) izdevusi Putina aizturēšanai saistībā ar tūkstošiem bērnu izvešanu no okupētajām Ukrainas teritorijām uz Krieviju. Tā kā DĀR ir SKT dalībvalsts, tai vajadzētu Putinu aizturēt, ja viņš ierastos valstī.

Valstu grupā BRICS ir Brazīlija, Krievija, Indija, Ķīna un DĀR.

Samits paredzēts no 22. līdz 24.augustam Johannesburgā.

13:56 Spārnotās raķetes Kalibr joprojām ir galvenais Krievijas uzbrukumu Ukrainai balsts. Gandrīz mēnesi tie ir dominējošā raķešu triecienu modifikācija.

Tā paziņojis militāri politiskais apskatnieks Aleksandrs Kovaļenko. Tajā pašā laikā viņš atzīmēja, ka Kh-22 raķetes var pārtvert Patriot un SAMP / T pretgaisa aizsardzības sistēmas, taču tās neatrodas Odesā. "Krievijas Federācija ar Kh-22 raķetēm pēdējos mēnešos ir devusi triecienus tām pilsētām, kurās nav pretgaisa aizsardzības sistēmu, kas tās pārtvertu," precizēja eksperts.

12.49. Horvātija piedāvājusi Ukrainai izmantot savu dzelzceļa tīklu un ostu Adrijas jūras krastā, lai ukraiņi varētu turpināt graudu eksportu, ziņo pravda.com.ua.

12.01. Ukrainas karavīri Bahmutas virzienā izsituši krievus no pozīcijām pie Orihovo-Vasiļivkas, trešdien pavēstījis Ukrainas armijas ģenerālštāba pārstāvis Andrijs Kovaļovs. Bahmutas virzienā Ukrainas karaspēks veic uzbrukuma darbības uz ziemeļiem un dienvidiem no Bahmutas, sacīja Kovaļovs. "Kaujas darbību veikšanas gaitā krievu okupanti bija spiesti atkāpties no pozīcijām uz ziemeļaustrumiem no Orihovo-Vasiļivkas," norādīja ģenerālštāba pārstāvis.

11.02. Lietuva veido koalīciju atmīnēšanas darbiem Ukrainā un aicina valstis sniegt savu ieguldījumu, gan apmācot atmīnēšanas speciālistus, gan piegādājot Ukrainas armijai aprīkojumu, kas nepieciešams atmīnēšanas darbiem.

Par atmīnēšanas koalīcijas veidošanu Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks paziņoja attālinātajā tā dēvētā Ramšteinas formāta Ukrainas aizsardzības kontaktgrupas sanāksmē, informēja Lietuvas Aizsardzības ministrijā.

10.56. Kārtējās krievu raķešu apšaudes laikā naktī uz trešdienu nodarīti postījumi Odesas ostas un rūpniecības infrastruktūrai, ir cietušie. Kā ziņo Ukrainas armijas operatīvā pavēlniecība "Dienvidi", Odesas apgabals naktī apšaudīts ar dažāda tipa raķetēm un uzbrukuma lidrobotiem.

10.08. Krievijas diktators Vladimirs Putins devis rīkojumu pārņemt Dānijas aldara "Carlsberg" un Francijas pārtikas ražotāja "Danone" Krievijas uzņēmumus pēc tam, kad interesi par šiem aktīviem izrādījuši Kremlim tuvu stāvošas personas, atsaucoties uz avotiem, vēsta laikraksts "Financial Times".

Otrdien par "Danone" uzņēmumu pārvaldnieku iecelts Čečenijas lauksaimniecības ministrs Jakubs Zakrijevs, savukārt ilggadējais Putina līdzgaitnieks Taimurazs Bolojevs iecelts par "Carlsberg" meitas uzņēmuma "Baltika" direktoru.

09.20. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz trešdienas rītam sasnieguši 239 480 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 470 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4123 tankus, 8059 bruņutransportierus, 4573 lielgabalus, 689 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 430 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3885 bezpilota lidaparātus, 1279 spārnotās raķetes, 7105 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 683 specializētās tehnikas vienības.

08.52. Krievijas okupētās Krimas pussalas dienvidos trešdien evakuētas četras apdzīvotās vietas, jo blakus esošajā poligonā eksplodējušas munīcijas noliktavas, ziņo lietotnes "Telegram" vietējie kanāli.

08.04. Latvijas finanšu iestādēs saistībā ar Eiropas Savienības noteiktajām sankcijām pret Krieviju un Baltkrieviju ir iesaldēti apmēram 73 miljoni eiro, vēsta Latvijas Banka.

Latvijas finanšu tirgus dalībnieki ir identificējuši sešas fiziskās personas, kuras ir tieši pakļautas sankcijām, un 34 juridiskas personas, kuras nav tieši iekļautas sankciju sarakstos, bet konstatētas sankcionēto personu īpašumtiesības vai kontrole šajās juridiskajās personās, līdz ar to šo personu līdzekļi un vērtspapīri ir iesaldēti.

07.08. Krievija otro nakti pēc kārtas ir uzbrukusi Odesas apgabalam Ukrainas dienvidos, trešdienas rītā paziņoja Odesas apgabala administrācijas vadītājs Olehs Kipers. Kipers sacīja, ka noticis "masīvs uzbrukums", bet nesniedza sīkākas ziņas un aicināja iedzīvotājus palikt patvertnēs. Ukrainas gaisa spēki paziņoja, ka ir konstatējuši Krievijas raķešu "Kalibr" palaišanu no Melnās jūras.

04.01. Eiropas Savienība (ES) centīsies palielināt Ukrainas graudu eksportu pa sauszemi, izmantojot auto un dzelzceļa transportu, lai kompensētu Krievijas izstāšanos no "graudu darījuma", otrdien paziņoja ES līderi un amatpersonas.

Krievija otrdien uzbruka Ukrainas graudu eksporta ostām nākamajā dienā pēc Maskavas izstāšanās no vienošanās, kura bija ļāvusi droši eksportēt Ukrainas graudus.

02.35. Starptautiskā koalīcija Ukrainas atbalstam ir apmācījusi vairāk nekā 63 000 Ukrainas karavīru pretuzbrukumam Krievijas spēkiem, paziņoja ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētājs ģenerālis Marks Milijs.

00.10. Krievu iebrucēji sāk pulcināt studentus, kuri mācās augstskolās īslaicīgi okupētā Zaporožjes apgabala teritorijā, lai pēc Krimas tilta uzspridzināšanas "palīdzētu" autobraucējiem, kas iestrēguši sastrēgumā uz šosejas uz Krimu.

Svarīgākais