Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Pasaulē

Spānijas tiesa: Bijušais Venecuēlas izlūkdienesta šefs nekavējoties izdodams ASV

© pixabay.com

Spānijas tiesa otrdien uzdevusi nekavējoties izdot ASV bijušo Venecuēlas izlūkdienesta priekšnieku ģenerāli Ugo Armando Karvahalu, kas tiek turēts aizdomās par narkotiku kontrabandu.

Karvahals izlūkdienesta priekšnieka amatu ieņēma vēl bijušās kreisi autoritārā prezidenta Ugo Čavesa laikā, un ASV uzskata, ka viņš palīdzējis Kolumbijas komunistu teroristiskajam grupējumam FARC (Kolumbijas Revolucionārie bruņoties spēki) narkotiku kontrabandas organizēšanā.

Ņujorkas prokuratūra uzskata, ka Karvahals 2006.gadā organizējis 5600 kilogramu kokaīna pārvešanu no Venecuēlas uz Meksiku nolūkā šis narkotikas pēc tam transportēt uz ASV.

Tiek uzskatīts, ka 63 gadus vecais Karvahals, kas pazīstam arī ar iesauku "El Pollo" (Cālis), varētu sniegt liecības pret Čavesa pēcteci Venecuēlas prezidenta krēslā Nikolasu Maduro.

Spānijas Nacionālā tiesa, kas izskata ar izdošanu saistītās lietas, paziņojusi, ka uzdevusi Interpolam nekavējoties nodot Karvahalu ASV varasiestādēm.

2022.gada martā Karvahala izdošana tika apturēta, jo viņš to pārsūdzēja Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT).

ECT ceturtdien noraidīja Karvahala prasību, jo viņš neesot sniedzis pietiekamus pierādījumus, ka viņam ASV draudētu mūža ieslodzījums bez tiesībām uz apžēlošanu.

Karvahalu no amata atcēla Maduro valdība, kad 2019.gada februārī viņš izteica atbalstu opozīcijas līderim Huanam Gvaido kā Venecuēlas faktiskajam prezidentam.

Viņš pēc tam bēga no Venecuēlas, bet aprīli Spānijā tika aizturēts. Tomēr tiesa viņu atbrīvoja, atzīstot, ka ASV izdošanas prasība esot "politiski motivēta".

Šis spriedums tika atcelts, taču Karvahals jau bija paspējis nozust.

Atkārtoti viņš tika aizturēts 2021.gadā Madridē. Policija uzskata, ka visu šo laiku viņš bija slapstījies Spānijā, valsti neatstājot. Lai izvairītos no policijas Karvahals bieži mainījis dzīvesvietas un veicis arī plastisko operāciju.