"Diktatūra nogalinās ekonomiku." Ar plašiem protestiem Izraēlas ielās turpina pulcēties demonstranti

© Reuters/Scanpix/Leta

Izraēlā turpinoties protestiem pret premjerministra Benjamina Netanjahu iecerēto tieslietu sistēmas reformu, demonstranti otrdien bloķēja šosejas un pulcējās Telavivā pie biržas un armijas galvenās mītnes.

Demonstranti, daudzi no viņiem - armijas rezervisti, Telavivā sastājās ķēdē un nobloķēja vienu no Izraēlas armijas galvenās mītnes ieejām.

Pie Telavivas biržas demonstranti aizdedzināja dūmu bumbas, sita bungas un izkliedza saukļus. "Glābsim mūsu jauno valsti", "Diktatūra nogalinās ekonomiku" - lasāms demonstrantu plakātos.

Vēl citi demonstranti pulcējās pie Izraēlas lielākās arodbiedrības "Histadrut" ēkas, pieprasot, lai organizācija izsludina ģenerālstreiku. Šis solis varētu paralizēt Izraēlas ekonomiku.

Kārtējā valsts mēroga protesta akcija notiek laikā, kad Netanjahu sabiedroti virza caur parlamenta komiteju strīdīgo likumprojektu. Balsojums gaidāms jaunnedēļ.

Reaģējot uz masu protestiem, Netanjahu martā atlika tieslietu reformas īstenošanu, tomēr pagājušajā mēnesī reformas īstenošanas centienus atsāka, kad sarunas ar opozīciju par kompromisa panākšanu bija cietušas neveiksmi.

Jau ziņots, ka Izraēlas parlaments pagājušajā otrdienā pirmajā lasījumā pieņēma likumprojektu, kas paredz ierobežot Augstākās tiesas pilnvaras. Tas ir viens no vairākiem valdības ierosinātajiem likumprojektiem, kas izraisījuši mēnešiem ilgus protestus. Likumprojektu pretinieki bažījas, ka tie virza Izraēlu uz autoritāru pārvaldi.

Citi reformas priekšlikumi paredz piešķirt valdībai lielāku ietekmi tiesnešu iecelšanā.

Reforma arī varētu nākt par labu Netanjahu tiesas procesā, kurā viņš ir apsūdzēts korupcijā.

Masu protesti regulāri notiek jau kopš gada sākumā, kad valdība paziņoja par reformas plāniem.

Svarīgākais