Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Pasaulē

"Tas vienkārši nav tās naudas vērts." Austrālijas Viktorijas štats atsakās rīkot Sadraudzības valstu spēles

© EPA/Scanpix/Leta

Austrālijas Viktorijas štats atteicies no ieceres rīkot 2026.gada Sadraudzības valstu spēles, paziņojusi vietējā valdība.

Štata premjerministrs Daniels Endrūss otrdien paziņoja, ka, lai arī valdība bija gatava atbalstīt nozīmīgo sporta pasākumu, tomēr "ne par katru cenu".

Kā norādīja Endrūss, sākotnēji lēstais Sadraudzības valstu spēļu budžets bijis 2,6 miljardi Austrālijas dolāru (1,58 miljardi eiro), pēc tagad veiktajiem aprēķiniem tas pieaudzis līdz septiņiem miljardiem dolāru (4,25 miljardi eiro).

Premjers arī atklāja, ka jau ziņojis par pieņemto lēmumu Sadraudzības spēļu organizētājiem.

"Nemeklēsim vainu izmaksu aplēsēs," sacīja Endrūss. "Atklāti sakot, seši-septiņi miljardi Austrālijas dolāru par 12 dienu sporta pasākumu ir par traku. Mēs to nedarīsim - tas vienkārši nav tās naudas vērts. Tie ir vieni izdevumi bez ieguvumiem."

Tikmēr Sadraudzības valstu spēļu federācija (CGF) pēc ziņu saņemšanas izteica nožēlu par Viktorijas štata lēmumu pat negriezties organizācijā ar situācijas izskaidrošanu, apspriešanu un kopīgu risinājumu meklēšanu.

Viktorijas štats par spēļu rīkošanas vietu tika apstiprināts 2022.gada 12.aprīlī un sacensībām vajadzēja noritēt Gīlongas, Bendigo, Ballaratas, Gipslandes un Šepartonas reģionālajos centros no 2026.gada 17.līdz 29.martam.

Sadraudzības valstu spēļu rīkotāji no sacensību uzņemšanas atsakās jau otro reizi pēc kārtas. Kā zināms, 2022.gada spēlēm vajadzēja notikt Dienvidāfrikas Republikas pilsētā Durbanā, taču pēdējā brīdī tās uzņēmās Lielbritānijas pilsēta Birmingema.

Viktorijas štats jau 2006.gadā uzņēma Sadraudzības valstu spēles. Toreiz tās notika štata lielākajā pilsētā Melburnā.