Ko Lietuvā domā par Kremļa draudiem ar "Vagner" palīdzību ieņemt Suvalku koridoru?

© Ekrānuzņēmums

Pēc ziņām, ka Baltkrieviju ienāk vāgnerieši, rodušās bažas, kurp dodas "Vagner" kolonna dodas un kāds ir šo kaujinieku mērķis. Kremļa "lakstīgalas" ziņo, ka algotņi, kas cenšas gāzt Putinu, var pārcelties gan uz Ukrainas robežu, gan uz Suvalku koridoru, ko varot ieņemt dažu stundu laikā, vēsta Liietuvas TV3.

Propagandas speciālisti un aizsardzības un drošības eksperti gan aplieicna, ka šie apgalvojumi ir kārtējie Kremļa meli un mēģinājums radīt spriedzi kaimiņiem.
Lietuvas TV3 raksta, ka Baltkrievija , kuras teritorijā parādījušies Vāgnera kaujinieki, spēlē izpalīdzīgas lelles lomu. Pagaidām nav skaidrs, uz kurieni viņi dodas un kādi ir viņu mērķi. Zināms tikai tas, ka viņus uzmanīgi vēro Lietuvas un Polijas izlūkdienesti un Ukraina.
Politologs un Baltkrievijas eksperts Vītis Jurkonis domā, ka Baltkrievija pārdod savu lojalitāti, ielaižot Vāgnera kaujiniekus. Par augstāko iespējamo cenu, protams.
"Viņi bija un paliek noderīgi Kremļa režīmam. Šajā gadījumā tiek mēģināts normalizēt situāciju, sakot, ka Baltkrievijas režīms ir sarunu vedējs, un Baltkrievija ir tā vieta, kur var notikt noteiktas vienošanās. <...> Vai Prigožina karaspēks Baltkrievijā uzturēsies? Redzēsim. Zinot, ka "Vāgnera" karavīri savulaik darbojās Baltkrievijas teritorijā un ko viņi tur darīja, jāteic, ka viņiem tur nav daudz ko darīt. Nu, izņemot, lai vairotu kaimiņu satraukumu, radītu informatīvu uzbrukumu. Kremlis maina informāciju par Vāgneru, saka, ka tā ir privāta, pēc tam saka, ka tā nav privāta (vai juridiski neeksistē). Tas rada nenoteiktību un trauksmi," teic politologs.
Par to, ka Vagner varētu ieņemt Suvalku koridoru, viņš stipri šaubas:
" Ja būtu kāda nopietnāka militāro ieroču kustība, mūsu izlūkdienestu un pat Baltkrievijas pilsoniskās sabiedrības pārstāvji to pamanītu un ziņotu,» sacīja politologs.
Propagandas pētnieks, politologs Nerijus Maliukevičs liecināja, ka runas par "Vāgneru" Baltkrievijā un viņa iespējamo gājienu uz Suvalku koridoru ir tradicionāls iebiedēšanas elements, ko Kremlis izmanto dažādos formātos.

Svarīgākais