No putnu gripas Polijā miruši kaķi; Eiropas pārtikas drošības birojs iesaka kaķus nelaist laukā no mājas

© Pixabay.com

Vairāki kaķi Polijā miruši no putnu gripas. Kaķu un suņu īpašnieki tiek brīdināti par briesmām un aicināti dzīvniekus turēt mājās, raksta Sky News.

Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ziņojumā norādīts, ka tika pārbaudīti 46 kaķi un viens karakals (savvaļas kaķis, dažkārt saukts par tuksneša lūsi), no kuriem 29 bija pozitīvi attiecībā uz H5N1, A tipa gripas vīrusa apakštipu, kas ir ļoti patogēns - tā dēvētā putnu gripa.

Ir ziņots, ka 11 kaķi ir miruši, bet vēl 14 kaķi ir eitanāzēti, jo attīstījās vīrusa simptomi, tostarp apgrūtināta elpošana un asiņaina caureja.

Kaķu H5N1 infekcijas gadījumi ir dokumentēti jau iepriekš. Parasti saslimušie dzīvnieki ir nonākuši saskarē ar inficētiem putniem vai ēduši to gaļu. Taču šis PVO ziņojums ir pirmais, kurā konstatēts liels skaits inficētu kaķu lielā ģeogrāfiskā apgabalā valstī.

Tiek uzskatīts, ka Polijā reģistrētie kaķi varētu būt ēduši inficētus putnus, nonākuši saskarē ar tiem vai to vidi, vai patērējuši ar vīrusu piesārņotu pārtiku. Papildus kaķiem diviem mājputnu audzētājiem pēc saskares ar inficētu fermu ir bijis pozitīvs putnu gripas tests. Tomēr nav ziņu par simptomiem no tiem, kuri līdz šim ir bijuši saskarē ar H5N1 pozitīviem kaķiem.

Cilvēki Polijā pašlaik tiek novērtēti kā zema riska grupa inficēties ar vīrusu, bet kaķu īpašnieki un tie, kas nonāk saskarē ar kaķiem, kas pārnēsā šo slimību, tiek definēti kā vidēja riska grupa.

Eiropas Pārtikas drošības birojs mudina cilvēkus turēt savus mājdzīvniekus mājās. Aģentūra arī iesaka mājas kaķiem un suņiem un citiem gaļēdājiem mājdzīvniekiem izvairīties no saskares ar beigtiem vai slimiem dzīvniekiem.

H5N1 gripa, kas pazīstama kā putnu gripa, tika atklāta 1996. gadā.

2021. gadā sākās putnu gripas uzliesmojums, pārņemot putnu fermas un savvaļas putnus. Kopš tā laika pasaulē ir reģistrēti atsevišķi cilvēku inficēšanās gadījumi, tostarp divi letāli gadījumi Ķīnā un Apvienotajā Karalistē.

Šā gada sākumā PVO paziņoja, ka ir vērts sagatavoties riskam, ka saslimšanu skaits ar putnu gripu pieaugs arī cilvēku vidū.