Vācija nosūtījusi uz Lībiju karakuģus

Vācijas valdība savu pilsoņu evakuācijai no nemieru pārņemtās Lībijas nosūtījusi divas fregates un karakuģi, kuru apkalpes veido kopumā aptuveni 600 militārpersonu,ziņo aģentūra France-Presse.

Kā skaidro Vācijas aizsardzības ministrijas pārstāvis pēc viņa rīcībā esošajām ziņām Lībijā atrodas ap 160 Vācijas pilsoņu, iepriekš aviokompānija Lufthansa no Lībijas uz Vāciju nogādāja 600- 700 tās pilsoņu.

Pēc AFP rīcībā esošajām ziņām Lībijā atrodas ap 6000 eiropiešu un 30 000 ķīniešu.Līdz šim Lībiju jau ir pametuši aptuveni 5000 Eiropas Savienības (ES) valstu pilsoņu un vēl aptuveni tik pat liels viņu skaits varētu būt šajā valstī. Eiropas Krīzes centrs gan neizslēdz iespēju ES pilsoņu evakuācijā iesaistīt visus iespējamos līdzekļus, to skaitā arī kara kuģus, kas atrodas Vidusjūrā.

Ārzemnieku evakuācijā no Lībijas jau ir plaši iesaistīti Grieķijas pasažieru prāmji. Izbraukšanu no Tripoles uz Maltu pašlaik apgrūtina sliktie laika apstākļi, un šā iemesla dēļ Lībijas galvaspilsētu vēl nav pametuši aptuveni 600 ASV pilsoņi. Amerikāņus ir iecerēts evakuēt ar diviem no Maltas izīrētiem katamarāna tipa kuģiem, jo ASV lidmašīnām nav atļauts nosēsties Lībijā.

Savukārt ziņu aģentūra Itar-Tass, atsaucoties uz augsta ranga diplomātiem Eiropas Savienībā (ES), vēsta, ka bloka vadība ir sākusi izstrādāt ārkārtas plānu, kurā aprakstīta rīcība gadījumā, ja situācija Lībijā kļūst neparedzami kritiska. Šajā plānā, saskaņā ar diplomātu teikto, ir arī militāras nianses.

Situācija Lībijā tik tiešām kļūstot arvien saspringtāka un no daudzām pilsētām tiek ziņots par opozīcijas un Muamara Kadafi nolīgto militāro algotņu sadursmēm.

Demonstrantu sadursmēs ar policiju Lībijā bojāgājuši vairāk nekā 1000 cilvēku, pēc dažiem informācijas avotiem pat 2000.

Lībijas diktators Muamars Kadafi apsolījis atlīdzību par nemiernieku galvām,šodien viņš paziņojis, ka nemiernieki esot saistīti ar teroristisko organizāciju "Al Qaeda".

Lībijas valdošās varas pārstāvji aicinājuši pret režīmu noskaņotos protestētājus drošības labad nodot savus ieročus, kā arī iestādēm atklāt informāciju par sacelšanās līderu personībām un atrašanās vietu. Šāds aicinājums ceturtdien izskanējis Lībijas valsts televīzijā. Apmaiņā par informāciju varas iestādes sola ievērojamu naudas atlīdzību.

Kadafi šodien uzrunā Zavārijas pilsētas iedzīvotājiem paziņoja, ka nemieru cēlēji esot saistīti ar teroristisko organizāciju "Al Qaeda" - tieši pret šiem Osamu bin Ladenu atbalstošajiem "teroristiem" Kadafi lojālie spēki patlaban cīnoties.

Nemiernieki, kas cīnās pret Kadafi režīmu, esot narkotiku reibumā, izteicies Kadafi.

Kā tiek ziņots, nemiernieku kontrolē nonākusi faktiski visa valsts austrumu daļa. Telekanāla "Al-Jazeera" demonstrētajos kadros šodien redzams, kā nemiernieki guvuši pārsvaru Bengazi pilsētā, no kurienes valdības spēkiem nācies atkāpties. Nemiernieku kustībai turpinoties un tuvojoties galvaspilsētai, prezidents Kadafi savas pozīcijas galvaspilsētā nolēmis stiprināt, aicinot talkā tūkstošiem bruņoto ārvalstu algotņu. Algotņi patlaban esot izvietoti uz vairuma ceļu, kas ved uz galvaspilsētu, kā arī patrulē Tripoles ielās.

Aģentūra "Reuters" tikmēr ziņo, ka Kadafi atbalstītāji pamazām zaudē kontroli arī valsts rietumu daļā. Šādu informāciju "Reuters" sniedza ēģiptiešu viesstrādnieki, kuriem nupat izdevies no nemieru pārņemtās valsts nokļūt Tunisā.

Daļa ekspertu gan uzskata, ka nemiernieku uzvara Lībijā nenāksies tik viegli, kā Tunisijā un Ēģiptē. Kadafi jau gadu desmitiem neesot uzticējies pat savai armijai. Baidoties, ka tā varētu kādreiz nostāties pret viņu, armija tikusi slikti bruņota un apmācīta. Šā iemesla dēļ iedzīvotājiem daudz nepalīdzētu arī tās pāriešana Kadafi pretinieku pusē. Kamēr Ēģiptē un Tunisijā armijas novēršanās no valdošā režīma bija ļoti nozīmīga, Lībijā situācija ir atšķirīga - armija varu pārņemt nebūtu spējīga, uzskata eksperti.

NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens pavēstījis, ka Ziemeļatlantijas alianses negrasās iejaukties Lībijas konfliktā, jo alianses dalībvalstis nav apdraudētas, turklāt šāda iejaukšanās nebūtu iespējama bez ANO mandāta.

Savukārt, kā ziņo BBC news ASV valdība atbalsta Lībijas izslēgšanu no ANO Cilvēktiesību padomes. Bet Šveices valdība tikmēr iesaldējusi Muamara Kadafi bankas kontus.

Svarīgākais