Ukrainas kara 509. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:54]

© EPA/Scanpix/LETA

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 17. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:54 Ukrainas Aizsardzības spēki šīs dienas laikā iznīcinājuši trīs ienaidnieka uzbrukuma bezpilota lidaparātus Shahed-136 un trāpījuši divām smagām daudzkārtējas palaišanas raķešu sistēmām TOS-1A Solntsepek, liecina Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvā informācija sociālajā tīklā Facebook.

21:06 Krievijas Federācijas prezidents sarīkoja tikšanos pēc Krimas tilta sprādziena 17.jūlija rītā. Diktators solīja "atbildi" un paziņoja, ka Krievijas Aizsardzības ministrija jau gatavo atbilstošus priekšlikumus.

Kā vēsta propagandas izdevums RIA Novosti, tikšanās laikā Putins lūdzis sniegt visu palīdzību "teroraktā cietušajai meitenei un viņas tuviniekiem" un kontrolēt šo jautājumu. Viņš arī norādīja, ka viņam nav šaubu, "ka tiks noskaidroti visi ārkārtas stāvokļa apstākļi uz Krimas tilta".

Turklāt Putins uzsvēra, ka ir svarīgi sniegt atbalstu cilvēkiem, kuri Krimas tilta sabojāšanas dēļ "nonāk sarežģītā situācijā".

20:12 Ukrainas austrumos, Limanas-Kupjanskas virzienā, Krievija koncentrējusi vairāk nekā 100 tūkstošus karavīru, pirmdien paziņoja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu grupējuma preses pārstāvis Serhijs Čerevatijs.

"Limanas-Kupjanskas virzienā ienaidnieks koncentrējis ļoti spēcīgu grupējumu - vairāk nekā 100 tūkstošus karavīru, vairāk nekā 900 tanku, vairāk nekā 550 artilērijas sistēmu un 370 reaktīvo raķešu palaišanas iekārtu," televīzijā sacīja Čerevatijs.

Viņš salīdzinājumam minēja, ka kara kulminācijas brīdī Afganistānā padomju karaspēka kontingentā bija 120 tūkstoši karavīru.

Kā uzsvēra Čerevatijs, ienaidnieks Limanas-Kupjanskas virzienā koncentrējis gaisa desanta vienības, labākās motorizēto kājnieku vienības un kā papildu atbalstu - armijas kaujas rezervi un privātās militārās kompānijas.

Viņš norādīja, ka okupanti iecerējuši pārraut Ukrainas spēku aizsardzību.

"Mūsu karavīri godam un nelokāmi notur aizsardzību, neļauj ienaidniekam pārņemt iniciatīvu, tāpēc nepārtraukti dod tam triecienus," sacīja Čerevatijs.

"Šīs diennakts laikā ienaidnieks ar dažādu sistēmu un kalibru artilēriju mums uzbruka 543 reizes, veica 14 gaisa uzlidojumus un septiņus treicienuzbrukumus, kuru atvairīšanas laikā mūsu karavīri nogalināja 40 okupantus, 103 tika ievainoti. Tika arī iznīcināti trīs tanki, četras kājnieku kaujas mašīnas, lielgabals "Msta-B", mīnmetējs, divi bezpilota lidaparāti un trīs ienaidnieka automobiļi," pastāstīja Ukrainas Bruņoto spēku Austrumu grupējuma pārstāvis.

19:31 Uzbrukumu Krimas tiltam var uzskatīt par lielu sasniegumu, jo krievi to apsargā labāk nekā Maskava.

Šādu viedokli pauda Militāri juridisko pētījumu centra vadītājs militārais eksperts Aleksandrs Musienko, paužot pārliecību, ka incidents uz Krimas tilta noteikti nav pēdējais, vēsta kanāls 24.

18:59 Peskovs paziņoja par Krievijas Federācijas izstāšanos no graudu darījuma. Un tas bija paredzams. Cik paredzams ir fakts, ka Kremlis pie tā atgriezīsies, bet nedaudz vēlāk, tuvāk septembra vidum. Kāpēc?

Es sākšu ar iziešanu no tirdzniecības. Krievijas loģika šajā jautājumā ir censties atrast variantus, saskaņā ar kuriem ir iespējams radīt precedentus sankciju apturēšanai, nerisinot problēmu pēc būtības. Atgādināšu, ka paralēli pirmajam graudu darījumam tika apturēti ierobežojumi mēslošanas līdzekļu (visu veidu) eksportam no Krievijas Federācijas un atsevišķu iekārtu komponentu importam.

Mēslošanas līdzekļu superpeļņas (un cenas pieauga daudzkārt) dēļ Kremlis daļēji kompensēja daļu naftas ieņēmumu zaudējumu un, spēlējot uz mākslīgi zemām cenām "savējiem", palielināja savu ietekmi uz nabadzīgajām valstīm. Un arī, ņemot vērā to, ka Baltkrievijas mēslošanas līdzekļu eksports ir bloķēts, bija papildu spiediena svira uz Lukašenku.​

17:55. Krievijas artilērijai apšaudot Ukrainas Sumu apgabala Bilopiļļas pilsētu, nogalinātas divas sievietes un ievainoti desmit cilvēki, paziņojušas vietējās amatpersonas.

Divi gados veci ievainotie ir smagā stāvoklī. Pieci ievainotie ir glābšanas dienesta darbinieki. Apšaudē sagrauta administratīvā ēka. Bilopiļļa atrodas netālu no Krievijas robežas.

17:10. Ukraiņu kinorežisors Olehs Sencovs, kas savas valsts bruņoto spēku rindās cīnās pret Krievijas agresiju, kaujās dienvidu frontē guvis savainojumu.

Jaunākais leitnants Sencovs ievainots neilgi pēc tam, kad piektdien no Francijas vēstnieka Ukrainā bija saņēmis Francijas Goda leģiona ordeni.

"Pirmajā kaujas misijā pēc atgriešanās desantēšanās laikā nokļuvām artilērijas apšaudē. Bruņumašīna "Bradley" atkal izglāba mums dzīvību," sociālajā tīklā "Facebook" raksta Sencovs.

16:16. Sankcijas, ko Lielbritānija noteikusi Maskavai pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā, attiecinātas uzr vēl 14 personām un organizācijām.

Sankcijas piemērotas Krievijas izglītības ministram Sergejam Kravcovam, kultūras ministrei Olgai Ļubimovai, Kamčatkas un Adigejas gubernatoriem, žurnālistam Antonam Krasovskim, citām amatpersonām.

Sankcijām pakļauts arī bērnu centrs "Artek" okupētajā Krimā.

14:40. Krievija izstājas no starptautiskās vienošanās, kas ļauj veikt labības eksportu no Ukrainas pa Melno jūru, pirmdien pavēstīja Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Vairākkārt pagarinātās vienošanās termiņš beidzas šodien.

Ukraina un Krievija ar Turcijas starpniecību pagājušā gada 22.jūlijā parakstīja vienošanos ar ANO par Ukrainas lauksaimniecības preču eksporta atsākšanu Melnajā jūrā, kas bija pārtraukta, Krievijai 24.februārī uzsākot atkārtoto iebrukumu Ukrainā.

12.53. Baltkrievijā pirmdien ap plkst.11 pamanīta vēl viena liela Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" karotāju autokolonna, kas virzījusies uz telšu nometni Ceļas ciemā, vēsta baltkrievu tīmekļa izdevums "Belarusski Hajun".

12.45. Krievijas Aizsardzības ministrija sākusi no amatiem atbrīvot vairāku Krievijas armijas spēcīgāko vienību un formējumu komandierus, teikts ASV Kara studiju institūta ziņojumā.

12.02. Ukrainas piloti vēl nav sākuši apmācības uz F-16 iznīcinātājiem, ziņo pravda.com.ua. Sākotnēji tika ziņots, ka apmācības uz F-16 ir sāktas, taču informācija bija maldīga. Piloti šobrīd ir apguvuši gaisa kuģu terminoloģiju angļu valodā.

11.43. Ukraiņu kinorežisors un karavīrs, bijušais Kremļa politieslodzītais Olehs Sentsovs frontē iekļuvis artilērijas apšaudē, atsaucoties uz režisora rakstīto sociālajā medijā "Facebook", ziņo pravda.com.ua.

10.16. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara informē, ka kopumā nedēļas laikā Ukrainas armija atbrīvojusi gandrīz 18 kvadrātkilometrus lielu teritoriju, bet kopš pretuzbrukuma sākuma krievu iebrucēji patriekti no 210,5 kvadrātkilometrus lielas teritorijas.

09.52. Pagājušās nedēļas laikā pie Bahmutas, ko maijā ieņēma krievu iebrucēji, Ukrainas armija atbrīvojusi septiņus kvadrātkilometrus lielu teritoriju, pirmdien pavēstījusi Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara. Viņa norādījusi, ka tas noticis taktiskās situācijas uzlabošanās un frontes iztaisnošanas rezultātā.

09.12. Krimas tilts sagrauts Ukrainas Drošības dienesta (SBU) un tās karaflotes operācijas rezultātā, tīmekļa izdevumam "Ukrainska Pravda" pavēstījuši avoti bruņoto spēku rindās.

"Ar Krimas tilta uzspridzināšanu naktī saistīti SBU un Jūras spēki," izteicies viens no avotiem. Uzbrukums realizēts, izmantojot distancēti vadāmus kuterus. Viens no avotiem atzinis, ka sasniegt tiltu bijis sarežģīti, taču galu galā tas izdevies.

08.44. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz pirmdienas rītam sasnieguši 238 300 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs. Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 620 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma pagājušā gada 24.februārī krievi zaudējuši 4115 tankus, 8034 bruņutransportierus, 4504 lielgabalus, 685 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 428 zenītartilērijas iekārtas, 315 lidmašīnas, 310 helikopterus, 3828 bezpilota lidaparātus, 1273 spārnotās raķetes, 7059 automobiļus un autocisternas, 18 kuģus un ātrlaivas, kā arī 667 specializētās tehnikas vienības.

07.46. Jaunākā informācija liecina, ka naktī uz pirmdienu pēc vairākiem sprādzieniem iegruvis vismaz viens Krimas tilta laidums, un satiksme pa tiltu pilnībā apturēta.

Tīmekļa izdevums "Baza" ziņo, ka "nokritis" viens no tilta laidumiem un ka gājuši bojā vismaz divi cilvēki, bet viens guvis ievainojumus. Arī "Telegram" kanāls "Astra", atsaucoties uz vietējiem iedzīvotājiem, apstiprina, ka iegruvis viens no tilta laidumiem. Taču vēlāk izskanējušas ziņas, ka bojāts arī otrs laidums.

07.06. Krievu ieceltais okupācijas iestāžu vadītājs Krimā Sergejs Aksjonovs pirmdien paziņojis, ka uz Krimas tilta noticis ārkārtējs gadījums un ka satiksme uz tilta apturēta. Tikmēr dažādi krievu ziņu kanāli lietotnē "Telegram" vēsta, ka pēc diviem sprādzieniem "nokritis" vismaz viens no tilta laidumiem.

"Uz Krimas tilta apturēta satiksme. Noticis ārkārtējs gadījums 145.balsta rajonā no Krasnodaras novada puses. Strādā tiesībsargāšanas iestādes un visi atbildīgie dienesti," paziņojis Aksjonovs.

00.10. Ukrainas aizsardzības ministra vietniece Hanna Maļara paziņoja, ka valsts austrumos situācija saasinājusies, jo Krievijas karaspēks uzbrūk.

Jau otro dienu Krievijas karaspēks uzbrūk Kupjanskas virzienā, notiek smagas kaujas, pušu pozīcijas mainās vairākas reizes dienā, platformā "Telegram" pavēstīja Maļara.

Svarīgākais