Ukrainas kara 507. diena. Jaunākā informācija [papildināts 20:25]

© SCANPIX/AFP

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 15. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

20.25. Krievu raķetes bieži satur Vācijā un citās rietumvalstīs ražotus komponentus, paziņojis prezidenta Volodimira Zelenska padomnieks Vladislavs Vlasjuks.

Intervijā vācu laikrakstam "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" (FAS) viņš norādījis, ka katru dienu šāviņi Ukrainā nogalina cilvēkus un daudzi no šiem šāviņiem satur Rietumos ražotus komponentus.

Kijiva uzskata, ka tas iespējams vienīgi tāpēc, ka Krievijai noteiktās Rietumu sankcijas citas valstis apiet.

18.01. Ukrainas armijas virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs intervijā laikrakstam "The Washington Post" atzinis, ka ukraiņi dod triecienus arī Krievijas teritorijai.

"Tā ir mūsu problēma, un tā ir mūsu darīšana, kā nogalināt ienaidniekus. Karā ir iespējams un nepieciešams [tos] nogalināt viņu teritorijā," norādījis piektdien publicētajā intervijā Zalužnijs.

16.17. Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols pēc tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski sestdien paziņojis, ka Seula paplašinās Kijivai sniegto humanitāro un nenāvējošo militāro palīdzību.

Mēs "paplašināsim piegāžu mērogu salīdzinājumā ar pagājušo gadu, kad mēs nodrošinājām tādus materiālus kā ķiveres un bruņuvestes," preses konferencē pavēstīja Juns.

Viņš piebilda, ka humānās palīdzības apmērs šogad tiks palielināts līdz 150 miljoniem ASV dolāru no 100 miljoniem pērn.

13.55. Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols sestdien ieradies iepriekš neizsludinātā vizītē Kijivā, kur viņam paredzēta tikšanās ar Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski, paziņojusi Juna kanceleja.

Vispirms viņš apmeklēs Buču Kijivas pievārtē, kur krievu iebrucēju pērn pastrādāja civiliedzīvotāju masu slepkavības, un Irpiņu, kur krievi raķešu apšaudēm pakļāvuši dzīvojamos kvartālus.

Pēc tam pirms paredzētās tikšanās ar Zelenski Dienvidkorejas prezidents noliks vainagu pie karā kritušo pieminekļa.

11.47. Sestdienas rītā novērota liela vieglo un kravas spēkratu kolonna ar tā dēvēto Doņeckas un Luganskas tautas republiku numurzīmēm, ar kuru Baltkrievijā ieradušies krievu algotņu bandas "Vagner" kaujinieki, ziņo baltkrievu opozīcijas aktīvistu lietotnes "Telegram" kanāls "Belaruski Hajun".

Kolonna Baltkrievijā iebraukusi naktī uz sestdienu no Krievijas teritorijas Kričavas rajonā.

Pēc tam kolonna caur Rahačovu devusies uz Babruisku, bet pēc tam - uz Asipovičiem. Kolonnas kustības maršruts liecina, ka tā dodas uz telšu nometni, kas izvietota pie ciemata Ceļ.

10.17. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz sestdienas rītam sasnieguši 236 590 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 590 iebrucēji.

09.15. Baltkrievija piektdien paziņoja, ka Krievijas algotņu grupējuma "Vagner" instruktori apmāca tās karavīrus.

"Vagner" nākotne vairākas nedēļas bija neskaidra pēc grupējuma dibinātāja Jevgeņija Prigožina sarīkotā dumpja. Dumpis tika izbeigts, kad Prigožinam un "Vagner" kaujiniekiem 24.jūnijā tika piedāvāts patvērums Baltkrievijā, bet Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko jūlija sākumā paziņoja, ka "Vagner" kaujinieki vēl nav pārcēlušies uz Baltkrieviju.

Baltkrievijas Aizsardzības ministrija piektdien apstiprināja, ka valstī ir ieradušies vismaz daži "Vagner" kaujinieki, kas apmāca tās karavīrus.

"Teritoriālās aizsardzības spēku vienības iziet apmācību pie Osipovičiem. Privātā militārā uzņēmuma "Vagner" kaujinieki darbojas kā instruktori vairākās militārās disciplīnās," teikts ministrijas paziņojumā.

00.10. Krievija piedāvā sagūstītā Zaporožjes apgabala Energodara iedzīvotājiem kļūt par "valsts programmas" dalībniekiem un pārcelties uz Tālajiem Austrumiem. Tūkstoš kilometrus no savām mājām ukraiņiem piedācā attīstīt svešus reģionus, kas 20 Putina valdīšanas gados nav kļuvuši ekonomiski pievilcīgi citiem krieviem, vēsta dialog.ua.