Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Pasaulē

EP munīcijas ražošanas jaudu palielināšanai atvēl 500 miljonus eiro

© pixabay.com

Eiropas Parlaments ceturtdien atbalstīja plānu palielināt Eiropas Savienības (ES) munīcijas un raķešu ražošanas jaudu, lai risinātu pašreizējo ieroču trūkumu, aģentūru LETA informēja EP preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

EP atbalstīja plānu palielināt ES munīcijas un raķešu ražošanas jaudu, lai risinātu pašreizējo ieroču trūkumu. Saskaņā ar tiesību aktu, par kuru pagājušajā nedēļā panākta vienošanās ar ES Padomi, munīcijas ražošanas atbalsta akta mērķis ir paātrināt munīcijas un raķešu piegādi Ukrainai un palīdzēt dalībvalstīm papildināt savus ieroču krājumus.

Jaunā likuma mērķis ir ieviest pasākumus, tostarp 500 miljonu eiro finansējumu, kas palielinātu ES munīcijas ražošanas jaudu un risinātu pašreizējo aizsardzības līdzekļu trūkumu, jo īpaši artilērijas munīcijas, raķešu un to sastāvdaļu, trūkumu.

Sarunās ar ES Padomi EP deputāti nodrošināja, ka finansējumu saņems daudzveidīgāki projekti, turklāt mazajiem un vidējiem uzņēmumiem piemēros augstāku finansējuma likmi. EP arī panāca jauna finansējuma piešķiršanu, lai ieroči netiktu finansēti no esošā kohēzijas finansējuma. Tāpat EP deputāti iestājās par to, lai ES dalībvalstis no šī akta finansēto munīciju piegādātu Ukrainai un uz to neattiektos eksporta ierobežojumi.

Tiesību akts tika pieņemts ar 505 balsīm "par", 56 balsojot pret un 21 atturoties. Lai tas iegūtu likuma spēku, tas vēl oficiāli jāpieņem ES Padomei.

Munīcijas ražošanas atbalsta akts ir atbilde uz Ukrainas lūgumu ES piegādāt 155 milimetru kalibra artilērijas šāviņus un ES Padomes 2023.gada 20.martā vienošanos par "trīs virzienu pieeju", kuras mērķis ir nākamo divpadsmit mēnešu laikā Ukrainai nodrošināt vienu miljonu artilērijas munīcijas lādiņu

Dalībvalstis tika aicinātas steidzami nodot Ukrainai munīciju no saviem krājumiem. ES dalībvalstis ir vienojušās kopīgi iepirkt vienu miljonu munīcijas patronu. Trešā virziena mērķis ir palielināt Eiropas aizsardzības rūpniecības ražošanas jaudu, kas būtu jāpanāk ar pieņemto likumu.