Ukrainas kara 505. diena. Jaunākā informācija [papildināts 21:47]

© Scanpix/ZUMA Press

Teksta tiešraide - īsi un kodolīgi par svarīgāko Ukrainas karā 13. jūlijā. Ukraina jau vairāk kā gadu varonīgi aizstāv savu zemi pret agresora iebrukumu.

21:47 Rietumu partneri, kas piedalījās NATO samitā, solīja sniegt Ukrainai militāro palīdzību aptuveni 1,5 miljardu eiro apmērā.

21:10 Ukraina un Zviedrija NATO samita laikā Viļņā vienojās stiprināt militāro sadarbību. Tā ietvaros tika parakstīts līgums par klasificētās informācijas apmaiņu.

Parakstus nodod Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba un Zviedrijas aizsardzības ministrs Pols Džonsons. Turpat arī Ukrainas aizsardzības ministra Oleksija Rezņikova un Zviedrijas Aizsardzības īpašumu administrācijas autogrāfi. Par to raksta izdevums Euractiv.

Tiek ziņots, ka klasificētās informācijas apmaiņa ļaus Ukrainai nākotnē izmēģināt Zviedrijas iznīcinātājus JAS 39 Gripen. Visticamāk, mēs runājam par pilotu piekļuvi tehnoloģijām sākotnējās apmācības stadijās.

20:39 Ukrainas aizsardzības spēki turpina veikt ofensīvas operāciju un nostiprināties uz jaunām robežām Melitopoles un Berdjanskas virzienā. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

"Ienaidnieks galvenos spēkus koncentrē Kupjanskas, Limanskas, Bahmutska, Avdejevska un Marinska virzienos, turpinās smagas kaujas. Dienas laikā notika aptuveni 20 sadursmes," teikts ziņojumā.

Jo īpaši Kupjanskas virzienā Ukrainas karavīri nelokāmi tur līniju. Ienaidnieks veica gaisa triecienu Harkovas apgabala Kislovkas rajonā.

19:53 Ukrainas aizsardzības spēki izdarīja jaunus graujošus triecienus pa krievu okupantu pozīcijām. Tā teikts Ukrainas Bruņoto spēku Ģenerālštāba operatīvajā informācijā sociālajā tīklā Facebook.

"Aizsardzības spēku aviācija vienas dienas laikā veica 5 triecienus personāla koncentrācijas zonām un 2 triecienus ienaidnieka pretgaisa raķešu sistēmām," teikts ziņojumā.

Turklāt Ukrainas raķešu spēku un artilērijas vienības dienas laikā trāpīja ienaidnieka karavīru, ieroču un militārās tehnikas koncentrācijas zonai, 10 artilērijas ieročiem šaušanas pozīcijās un ienaidnieka pretbateriju radaram.

19:34 Krievija nespēs izturēt gadiem ilgstošu karu ar Ukrainu, un laika gaitā Kremlim būs jāsamazina sava agresija. To preses konferencē Helsinkos paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

18:55 Krievijas militārā vadība saprot, ka nevarēs noturēt Hersonas un Zaporožjes virzienus, tāpēc nepieciešamos ieročus uz turieni nesūta.

To 24. kanālā norādīja militārais eksperts Romāns Svitans, komentējot ziņas par Krievijas Federācijas Bruņoto spēku Dienvidu militārā apgabala 58. apvienotās ieroču armijas komandiera ģenerālmajora Ivana Popova atcelšanu, kurš pauda problēmas.

18:10 Ukraina turpina stiprināt ziemeļu robežas aizsardzību pret iespējamu iespiešanos.

Par to paziņojis Ukrainas Apvienoto bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Serhijs Najevs, vēsta pavēlniecības lapa sociālajā tīklā Facebook. Karaspēks izveido inženiertehniskās barjeras gar robežu, rok prettanku grāvjus, mīnē teritoriju, kā arī izvieto mīnu laukus, lai novērstu DRG iekļūšanu un bruņumašīnu caurbraukšanu.

17:51 Gada laikā Ukrainas pusei izdevās atgriezt 19 Krievijas gūstā mirušo aizstāvju līķus.

Par to paziņojis īpašos apstākļos pazudušo personu lietu komisārs Oļegs Kotenko. "Diemžēl aizstāvji iet bojā ne tikai kaujas laukā, bet arī gūstā. Pazudušo personu lietu komisāra darbības gadā meklēšanas operāciju ietvaros izdevās atrast un atgriezt 19 aizstāvju līķus." viņš teica.

Kotenko norādīja, ka viņu nāves cēlonis bija traumas un slimības, kā arī neatbilstoša medicīniskā aprūpe nebrīvē.

16:25 Kijevas ūdenskrātuves garums ir 110 km, to atdala dambis 280 metru garumā. Šis rezervuārs tika izveidots pagājušā gadsimta 60. gados, pats dambis tika būvēts no betona un akmens. Krievijas propagandisti sāk radīt šaubas, sakot, ka Kijevas hidroelektrostacija ir uz negadījuma robežas. negadījums.

Kā teikts "Snidanku z 1 + 1" sižetā, krievi parasti nāk klajā ar šādiem paziņojumiem, pirms paši izraisa cilvēku izraisītas katastrofas. Tā tas bija ar Mariupoles drāmas teātra apšaudīšanu, kur slēpās civiliedzīvotāji, un tā bija ar Kahovkas hidroelektrostaciju, kad iebrucēji to uzspridzināja no iekšpuses.

15:27 Krievijas militārpersonas uzbruka Čūsku salai, kas atrodas Melnajā jūrā. Saskaņā ar operatīvo pavēlniecību "Dienvidi" rītausmā ienaidnieks izmantoja taktiskās lidmašīnas.

Jo īpaši iebrucēji nometa sprādzienbīstamu bumbu uz "Serpent" (sala administratīvi pieder Odesas apgabalam). "Dienvidi" neatklāj sīkāku informāciju par uzlidojuma sekām.

Tāpat ziņots, ka šodien Melnajā jūrā kaujas dežūras pilda deviņi Krievijas kuģi, starp tiem - trīs nesējraķetes: divas virszemes un zemūdens. Vispārējais aprīkojums - līdz 18 kalibra raķetes.

14:48. NATO samitā Viļņā varēja tapt skaidrāki nosacījumi Ukrainas ceļam uz dalību aliansē, tādu viedokli pauda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Taujāts, vai Ukraina samitā ieguva maksimāli iespējamo, politiķis vērtēja, ka liels plus esot izveidotā NATO - Ukrainas padome. Savukārt Ukrainas prezidenta Volodimira Zelenska vizīte Viļņā nodrošinājusi iespēju pārrunāt ne tikai Ukrainas uzņemšanu NATO, bet arī praktiskā atbalsta sniegšanu.

"Ja mēs runājam par maksimālo, ko Ukraina varēja saņemt, maksimālais vienmēr ir tas, par ko var vienoties visas alianses dalībvalstis. Tātad pašlaik šis ir labākais iespējamais kopsaucējs. Pirms samita bija dažādi viedokļi, daudzas diskusijas un sarežģīta daudzpakāpju diplomātija," sacīja Valsts prezidents.

Rinkēvičs uzsvēra, ka deklarācija atspoguļo maksimālo uz šo brīdi. Lai gan Ukrainas uzņemšanas NATO kritēriji nav tik skaidri, kā gribētos, bet apņemšanās vienkāršot Ukrainas ceļu dalībai aliansē, atsakoties no dalības rīcības plāna ir ieguvums.

14:04. No ceturtdienas līdz 14.jūlijam Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji Briselē, Beļģijā, piedalīsies Eirogrupas sanāksmē un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu padomes (ECOFIN) sanāksmē, kurā diskutēs par Ukrainas atbalsta instrumentu un dalībvalstu fiskāli strukturālajiem plāniem.

12:55. Latvija veiks septiņu miljonu eiro granta iemaksu Eiropas Investīciju bankas (EIB) trasta fondā Ukrainas atbalstam, ceturtdien nolēma valdība.

Šim nolūkam valdība atbalstīja apropriācijas pārdali septiņu miljonu eiro apmērā no gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmā finansējuma programmas "Finansējums valsts drošības stiprināšanas pasākumiem" uz Finanšu ministrijas budžeta apakšprogrammu "Iemaksas starptautiskajās organizācijās".

Valdība uzdeva finanšu ministram Latvijas vārdā parakstīt ieguldījumu līgumu starp Latviju un EIB attiecībā uz fondu "ES Ukrainai".

11:56. Valdība ceturtdien nolēma bez atlīdzības nodot Ukrainai kopumā 11 dzērājšoferiem konfiscētos transportlīdzekļus.

Saskaņā ar valdības lēmumu 11 automašīnas paredzētas Ukrainas Hersonas pilsētas militārajai pārvaldei, Ukrainas Aizsardzības ministrijai, Mikolajivas apgabala Arbuzinskas ciema padomei, Ukrainas Militārās medicīnas akadēmijai, Ukrainas Valsts robežsardzes dienestam.

Ukrainai nododamo 11 transportlīdzekļu kopējā provizoriskā tirgus vērtība ir 40 000 eiro.

09:55. Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz ceturtdienas rītam sasnieguši 236 040 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 510 iebrucēji.

08:36. Krievijas Valsts domes deputāts Andrejs Guruļovs publiskojis Krievijas ģenerālmajora Ivana Popova audiouzrunu, kurā viņš asi kritizē bruņoto spēku vadību, kas viņu atcēlusi no Ukrainā karojošās 58.armijas komandiera amata pēc tam, kad viņš norādījis uz nebūšanām bruņotajos spēkos.

Popovs stāsta, ka viņam "bija sarežģīta situācija ar augstākstāvošajiem priekšniekiem, kad viņam nācās vai nu klusēt, vai būt gļēvam un teikt to, ko viņi gribēja dzirdēt, vai arī saukt lietas īstajos vārdos".

Viņš apgalvo, ka informējis priekšniecību par nopietnām problēmām frontē, kuras viņš raksturo kā "cīņas pret [artilērijas] baterijām trūkumu, artilērijas izlūkošanas posteņu trūkumu un mūsu brāļu masveida bojāeju un ievainojumus, kurus izraisa ienaidnieka artilērija". "Teicu to visaugstākajā līmenī atklāti, maksimāli skarbi," uzsver Popovs.

07:00. Naktī uz ceturtdienu notika Krievijas dronu uzbrukums Kijivai, kurā gājis bojā viens cilvēks, bet vēl četri ievainoti, lietotnē "Telegram" paziņoja Kijivas mērs Vitālijs Kličko.

"Podilas rajonā, dzēšot ugunsgrēku daudzdzīvokļu namā, tika atrasts bojāgājušā līķis," sacīja Kličko.Darnicas rajonā tika ievainoti divi cilvēki, kurus hospitalizēja. Ševčenko rajonā ievainojumus guva divi cilvēki, kuriem palīdzība tika sniegta uz vietas.

Solomjankas, Ševčenko, Darnicas un Podilas rajonos tika konstatēta Krievijas dronu nogāšanās, kurus notrieca Ukrainas pretgaisa aizsardzības spēki.

00:10. ASV klātbūtne Lietuvā "stiprina mūsu drošību", paziņoja Lietuvas prezidents Gitans Nausēda, savukārt ASV palīdzība Ukrainai "stiprina tās spēju pretoties okupantam".

Pēc Nausēdas teiktā, ASV aktīva iesaistīšanās Lietuvas aizsardzībā "ļauj mums mazināt ilgtermiņa draudus, kurus mēs pārāk labi zinām no vēstures".

Jau ziņots, ka Baidens pēc NATO samita teica runu Viļņas Universitātē, kurā uzsvēra, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir kļūdījies, domājot, ka ar karu Ukrainā izjauks NATO vienotību.

Svarīgākais